Zo Zvolena vyrazí Sklársky expres, cieľom je výstava aj festival Koliesko

Na objavovanie tajov sklárskeho remesla sa v sobotu 6. augusta vydá zo Zvolena do Kokavy nad Rimavicou Sklársky expres. Historický vláčik zamieri s turistami a záujemcami o históriu do regiónu, kde táto tradícia pretrváva už viac ako 215 rokov.

03.08.2022 16:00
Expres Foto: , ,
Sprievodcom v Sklárskom exprese bude samotný gróf Anton Forgáč, ktorý dal v 18. storočí v Utekáči postaviť sklárne.
debata

Ako informuje stránka zahoramizadola­mi.sk, sprievodcom v Sklárskom exprese bude samotný gróf Anton Forgáč, ktorý dal v 18. storočí v Utekáči postaviť sklárne a priviedol do regiónu sklárskych odborníkov. Do tajov sklárstva zasvätia počas jazdy cestujúcich aj samotní historici žijúci sklárskou históriou i súčasnosťou.

Sklársky expres má cieľovú stanicu v Kokave nad Rimavicou, kde je v starej škole pripravená výstava Príbeh skla II. Práve v deň jazdy Sklárskeho expresu bude v Kokave nad Rimavicou tradičné remeselné folklórne podujatie Koliesko, kde bude mať vlak niekoľkohodinovú prestávku.

Rímska veslica Čítajte viac Rímska veslica bude kotviť na slovenskom toku Dunaja. Takto vyzerá starodávna loď

Sklársky expres potiahne motorový rušeň, tzv. okuliarnik. Dvojica predných okien s prísne pôsobiacim ohraničením širokými obrúčkami výrazne evokuje potápačské okuliare. Je to jediný stroj tohto radu na Slovensku.

Trať z Poltára do Kokavy nad Rimavicou bola postavená v roku 1908, ďalej do Utekáča o rok neskôr. Tak sa začala po tejto trati preprava surovín i lokálnych produktov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zvolen #sklárstvo