VIDEO: Jánošíkove dni oslávili šesťdesiatku

Jubilejný šesťdesiaty ročník Medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej, ktorý sa konal 27. až 31. júla 2022, bol v znamení kľúčového slova K.U.M. Š.T., s podtitulom Kúzlo umenia modernosti šesťdesiatročnej tradície.

04.08.2022 07:00
debata
Video
Na festivale vystúpili Bobáňovci - Terchovský orchester ľudových nástrojov.

Celkovo sa na deviatich festivalových pódiách predstavilo v rámci štyridsiatich programových blokov viac ako1 1 600 účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Poľska, Talianska a Ukrajiny. Festival organizátori slávnostne otvorili v osade Jánošovia, ktoré je rodiskom legendárneho zbojníckeho kapitána. V rámci bohatého programu tu bola vydražená aj replika historickej Jánošíkovej čiapky.

Na šiestich miestach obce súčasne sa konala tretia prezentácia projektu „hrajúcich“ autobusových zastávok. Žiaľ, jubilejný 55. konský vozový sprievod, erbový program Jánošíkových dní, doplatil na vytrvalý silný dážď. Kone zostali doma, sprievod tak neodštartoval a uskutočnilo sa len predstavovanie furmanov a muzík v Relaxačno-informačnom centre Terchovec.

Záverečný galaprogram reflektoval vlaňajší zápis prvku Jánošíkovská tradícia do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Dôstojne zarezonovalo aj viacero jubileí terchovských i slovenských folkloristov a umelcov. Čestné občianstvo Terchovej získali in memoriam najväčší slovenský keramikár Ignác Bizmayer a filmový a televízny kameraman Vladimír Ondruš.

janosikove dni terchovsky symfonicky orchester  diriguje Vladimir Moravcik Čítajte viac VIDEO: Jánošíkove dni - Terchovský ľudový orchester a zbor (symfoňák)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jánošíkove dni 2022