Vodník ako Aquaman, Rusalka z Ľadového kráľovstva. Dan Hůlka sa vracia k opere

Režisérka Andrea Hlinková má ambíciu založiť v Bratislave novú tradíciu operného festivalu pod hviezdami. Koncom augusta budú teda tri dni patriť Opera festu na hrade. Na západnej terase Bratislavského hradu odznejú dve klasické opery v naštudovaní Andrey Hlinkovej.

08.08.2022 07:00
Dan Hulka Rusalka Foto:
Dan Hůlka sa vracia k opere. V Dvořákovej Rusalke stvárni Vodníka.
debata

V piatok 26. augusta Bizetova Carmen, kde sa ako Toreador predstaví obľúbený Filip Tůma a ako Carmen Karla Bytnarová. V sobotu 27. augusta bude na programe Dvořákova Rusalka, ktorú stvárni česká sopranistka Tereza Mátlová. Vodníkom bude Daniel Hůlka, princom Jakub Pustina. V nedeľu festival vyvrcholí dvojhodinovým koncertom svetovej aj českej filmovej hudby, kde na záver zaznejú melódie z Hviezdnych vojen.

Režisérka Andrea Hlinková. Foto: Opera Fest
Hlinkova Režisérka Andrea Hlinková.

Ako vám napadlo organizovať Opera fest? Chýbalo vám v lete v meste viac kultúrnych podujatí? Alebo ste si takto šli splniť sen? Čítala som, že k vám dobré nápady prichádzajú často vo sne.

Áno, je to jeden z mojich nesplnených snov, ktoré som nosila v hlave roky. A zároveň mi v Bratislave chýbalo podujatie typu open air opera, ktoré sa tu za posledných 15 rokov vyskytovalo sporadicky, no nešlo o nič pravidelné. Preto som rozmýšľala o vybudovaní každoročného operného festivalu, ktorý bude mať tradíciu, ako sa to podarilo festivalom Viva Musica! či Letné shakespearovské slávnosti. Mojou snahou je prilákať širšiu verejnosť k opere, pretože opera pod hviezdami je celkom iný zážitok ako v divadle. Festival som chcela usporiadať už pred troma rokmi…

Zrejme vás zastavila pandémia covidu.

Áno, keď sa tento rok na jar uvoľnili reštrikcie, povedala som si, konečne nastal ten správny čas. Ale spoločensko – politické udalosti za posledných pár mesiacov tiež narušili organizovanie nových kultúrnych podujatí. Takýto festival sa pripravuje rok vopred, nebola šanca získať granty či podpory z nejakých fondov či nadácií. Som však celý život bojovník, povedala som sa, že sa len tak nevzdám. Cítila som silnú podporu nielen mojich najbližších priateľov, ale na moje prekvapenie aj cudzích ľudí, ktorým sa môj zámer veľmi páčil.

Bizetova Carmen je nádherná, veľkovýpravná... Foto: Opera Fest
carmen1 Bizetova Carmen je nádherná, veľkovýpravná opera. Diváci uvidia v titulnej úlohe šarmantnú českú mezosopranistku pôsobiacu v Nemecku Karlu Bytnarovú, ako Toreadora známeho Filipa Tůmu.

Je vám ľúto, že ľudia majú pred operou trochu rešpekt?

Mnohí majú predsudky, myslia si, že opere nerozumejú. Zbytočne, pretože opera v sebe spája hudbu, výtvarné umenie, spev, tanec, scénické umenie. Keď raz máte radi hudbu, treba operu aspoň vyskúšať. Ja sama som mnohých ľudí „pritiahla“ do opery a odchádzali z nej nadšení. Často počúvam ohlasy: „Prvýkrát v živote som bola na opere, na Rusalke – a nič krajšie som v živote nezažila.“ Z toho sa veľmi teším. Príďte a nechajte sa očariť, verím, že 90 percent ľudí opera chytí za srdce.

Pred desiatimi rokmi ste v jednom rozhovore povedali, že váš ročný syn vydržal triapolhodinové predstavenie opery Madama Butterfly. Ako sa to podarilo?

Už počas tehotenstva vnímal operu a cítila som, že ho to upokojovalo. Sama síce nie som zástankyňou toho, aby ľudia brali príliš malé deti na podujatia, kde by to mohlo ostatných divákov rušiť, no rozhodli sme sa to skúsiť. Sadli sme si do lóže nad orchestrom, kde nás nikto nevidel a keby syn začal kričať či plakať, bola som pripravená odísť.Ale môj Miško hneď, ako orchester začal hrať, pozeral na hráčov s otvorenými ústami – fascinovali ho hudobné nástroje. Na moje prekvapenie vydržal celé predstavenie. Preto si myslím, že aj ľudia, ktorí v opere nikdy neboli, môžu mať podobný zážitok.

Tri hviezdne večery: Opera Fest na hrade

Vodník ako Aquaman, Rusalka z Ľadového kráľovstva. Pozrite si fotografie z novej Carmen a Rusalky.

Fotogaléria
Sopranistka Tereza Mátlová  ako Rusalka.
Dan Hůlka ako Vodník, Tereza Mátlová  ako Rusalka.
+2Rusalku zaspieva pôvabná sopranistka Tereza...

Stále chodíte s deťmi do opery?

Bežne, dcéra dokonca v jednej mojej opere aj účinkovala – vo Veľkej doktorskej rozprávke v SND. Bolo to krásne operné predstavenie pre deti, bývalo nonstop vypredané. Účinkoval v ňom Filip Tůma, komunikoval s deťmi a všetky boli nadšené. Aj Rusalka, ktorú uvedieme na Bratislavskom hrade, je pre všetky vekové kategórie – lebo v mojej režijnej koncepcii sú narážky na rôzne obľúbené filmové postavy. Dan Hůlka v role Vodníka pripomína Aquamana, Rusalka je inšpirovaná rozprávkou Frozen. Poňala som tú operu moderne, ale rozprávkovo tak, aby oslovila aj najmenšie publikum.

Rusalku zaspieva pôvabná sopranistka Tereza... Foto: Opera Fest
rusalka princ1 Rusalku zaspieva pôvabná sopranistka Tereza Mátlová, v úlohe Princa sa predstaví strhujúci tenorista Jakub Pustina.

Prečo ste si na úvodný ročník vášho festivalu vybrali práve opery Rusalka a Carmen?

Rusalka a Carmen patria medzi najhranejšie opery na svete. Keď chcem ľudí nalákať na operu, nemôžem začať ťažkým Wagnerom. Preto som zvolila tieto najklasickejšie tituly. Každý z nás má v hlave Carmen, veď úryvky z nej bežne počúvame v reklamách či v rádiu a ani si to neuvedomujeme. Ale hlavne je Carmen nádherná, veľkovýpravná opera. Výpravu k nej nám robil Josef Jelínek, dvorný výtvarník režiséra Zdeňka Trošku. Protipólom k živelnej, erotickej, vášnivej Carmen je nežná, krehká Rusalka, ktorá sa túži stať človekom. Scénu a kostýmy do Rusalky mi robila moja dvorná výtvarníčka Miriam Struhárová. Obe predstavenia sú veľkovýpravné s baletom, zborom a orchesterom zo Severočeského divadla v Ústí nad Labem.

Tretí večer je dvojhodinový koncert filmovej hudby, prečo?

Má to byť akýsi bonus či vyvrcholenie festivalu. V podaní symfonického orchestra zaznejú známe filmové melódie ako Piráti z Karibiku, Schindlerov zoznam, Harry Potter, Vtedy na Západe, Titanic, Winetou, Poklad na Striebornom jazere, ale aj skladby zo starých českých filmov ako Pyšná princezna, Tajemství hradu v Karpatech, Noc na Karlštejně, Pane vy jste vdova a mnoho iných. Skladby sme vyberali spolu s dirigentom Milošom Formáčkom. Posledný festivalový večer na hrade ukončíme krásnou hudbou z Hviezdnych vojen.

Jednou z hviezd, ktoré diváci v Bratislave uvidia, je Dan Hůlka, populárny z muzikálov. Vracia sa k opere?

Staršia generácia ho má zafixovaného ako muzikálového speváka, aj vďaka Draculovi. Pritom začínal ako operný spevák, debutoval práve v opere v Ústí nad Labem a teraz sa do rovnakého divadla vrátil s Vodníkom v mojom novom naštudovaní Rusalky. Je to jeho návrat k opere, veľmi intenzívne sa venuje technike operného spevu, chodí k úžasnému hlasovému pedagógovi a dúfam, že ho uvidíme aj v iných operných rolách. Diváci ho môžu ako operného speváka vidieť a počuť po prvýkrát na Bratislavskom hra­de.

Kto bude účinkovať

Rusalku zaspieva pôvabná sopranistka Tereza Mátlová, v úlohe Princa sa predstaví strhujúci tenorista Jakub Pustina. Jakub je známy aj tým, že veľa koncertuje aj s Gabrielou Beňačkovou. V Bizetovej Carmen zasa diváci uvidia v titulnej úlohe šarmantnú českú mezosopranistku pôsobiacu v Nemecku Karlu Bytnarovú a ako Toreadora známeho Filipa Tůmu.

Ján Cikker Čítajte aj Huslista Peter Michalica: Ďakujem nebesiam, že nám zoslali Jána Cikkera

Režírujú ženy opery inak ako muži?

My ženy sme viac emocionálne a veľa ľudí mi tvrdí, „toto je typická Hlinková“. Evidentne je v mojich réžiách čosi špecifické. Mám rada, keď je z mojich opier cítiť emócia, ktorá zasiahne aj divákov. Ako režisérka som spolu s dirigentom hlavný kormidelník na obrovskej lodi. Operní speváci sú často veľké osobnosti, takže režisér musí byť najmä dobrý psychológ, aby zvládol ukočírovať 150 či 200 ľudí tak, aby loď so všetkými doplávala šťastne do cieľa. Operu si rozložím na čo najmenšie čiastočky ako také pomyselné puzzle, ktoré skladám niekedy aj pol roka – toľko trvá moja režijná príprava. Mojou výhodou je, že mám hudobné vzdelanie a práca s dirigentom a spevákmi je o to jednoduchšia.

Opera pod holým nebom na západnej terase Bratislavského hradu bude iste výnimočný zážitok. Majú sa diváci aj výnimočne obliecť?

Dva roky sme boli zavretí doma kvôli pandémii v teplákoch, a preto by som bola rada, keby sa návštevníci festivalu pekne obliekli a prejavili tak úctu aj účinkujúcim umelcom. Tešila by som sa, keby „dámy boli za dámy“, keby to diváci brali ako peknú spoločenskú udalosť, prišli so svojimi rodinami, priateľmi a vychutnali si s pohárom šampanského večer pod hviezdami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Opera Fest