V Banskej Štiavnici sa začína filmový festival 4 živly

Banskoštiavnický Letný filmový festival 4 živly je jedným z najstarších slovenských filmových podujatí. Premietaním na miestnom amfiteátri začína jeho 24. ročník v stredu večer a potrvá do nedele. Program bude venovaný téme CHAOS a okrem tematických filmov ponúkne aj viacero sprievodných podujatí.

10.08.2022 17:30
4zivly diskusia Foto:
V programe festivalu sú aj diskusie.
debata

Matematik Roman Hric si pre návštevníkov a návštevníčky 4 živlov pripravil prednášku o teórii chaosu. Čo vlastne označujeme týmto pojmom? A môže vôbec existovať jeho teória? A čo to všetko má spoločné s matematikou? V neformálnom prednáškovom formáte nazvanom „Raňajky s…“ si bude môcť festivalové publikum rozšíriť obzory a podľa slov prednášajúceho lektora sa tak stane bez čísel a vzorcov.

Krízy zvyčajne vnímame ako nebezpečný, drahý a vyčerpávajúci stav, ktorý odvádza ľudskú energiu a pozornosť od bežnej agendy a priorít. Na históriu sa dá pritom nahliadať ako na živú reťaz žánrovo rozmanitých, neraz tragických spoločenských kríz, pretkaných len vzácnymi obdobiami prosperity a pokoja. O tom, ako sa ľudia vyrovnávajú s krízami, ale aj o krízach, ktoré nás ešte len čakajú, budú na 4 živloch diskutovať Vladimíra Čavojová a Ivan Brezina, autori knihy „Prečo ľudia potrebujú krízy?“.

Cierne na bielom koni Čítajte viac 4 živly uvedú novú slovenskú gangsterku aj dokument o vojne na Ukrajine

Navštívili ste už niekedy audiovizuálny koncert? Slovenský hudobník Stroon (Dalibor Kocián) a grafický dizajnér DevKid (Ján Šicko) ponúknu publiku 4 živlov možnosť jedného sa zúčastniť. Na banskoštiavnický amfiteáter s výhľadom na celé mesto prinesú audiovizuálne koncertné spracovanie Stroonovho albumu Temple Timbre Embers. Ten kombinuje elektronickú hudbu so živým vibrafónom, čím sprostredkúva zážitok monumentality a atmosféry chrámovej hudby, no bez náboženskej zložky. Vo vizuále, o ktorý sa postaral DevKid, budú generované častice reagovať na zvuky a dotvárať unikátny zážitok v unikátnom prostredí.

Stroon at Pohoda in the Air

Svojským unikátom je aj kapela Kráter Kartel. Tá vznikla – podľa vlastného opisu – „v štiavnickom kráteri amalgamizáciou hudobníkov za horúca“. Zoskupenie pokrýva svojím repertoárom široké žánrové spektrum – od worldmusic, cez latino, gypsy, swing, až po klezmer – a počas koncertu na 4 živloch vďaka tomu vezme publikum na hudobnú cestu okolo sveta.

Festivalová výtvarná dielňa. Foto: 4 živly
4zivly vytvarna dielna Festivalová výtvarná dielňa.

Súčasťou festivalového programu je aj sekcia Detské 4 živly, venovaná rodinám s deťmi. Okrem štvorice filmových premietaní bude jej súčasťou aj otvorená výtvarná dielňa. Deti si v nej budú môcť vytvoriť vlastnú pohľadnicu, ktorá po naskenovaní mobilným telefónom ožije animáciou. 4 živly pripravili túto tvorivú dielňu vďaka spolupráci so streamingovou platformou DAFilms SK a počas festivalu sa uskutoční dokonca dvakrát.

Okrem spomenutých sprievodných podujatí sa budú môcť návštevníčky a návštevníci 4 živlov tešiť aj na výstavu miestnej streetartovej Ukradenej galérie, chaotickú poznávaciu prechádzku mestom či večerné tanečné párty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #4 Živly