Dni majstrov ÚĽUV predstavia ďalší klenot

Hlavnou témou tohtoročného festivalu je drevo a kyjatická hračka, zapísaná do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Dni majstrov ÚĽUV sa budú konať 3. a 4. septembra v Bratislave.

20.08.2022 09:21
debata
Drevená hračka z Kyjatíc je symbolom... Foto: ÚĽUV
ULUV DNI MAJSTROV A4 KONIK Drevená hračka z Kyjatíc je symbolom tohtoročných Dní majstrov ÚĽUV.

Hviezdoslavovo námestie, Rybné námestie aj Panská ulica pred Bibianou v bratislavskom Starom Meste sa cez víkend 3. a 4. septembra ovládne ľudová kultúra. Na 32. ročníku festivalu Dni majstrov ÚĽUV sa predstavia výrobcovia. ktorí vo svojom remesle uplatňujú tradičné materiály aj techniky.

Hviezdoslavovo námestie ožije jarmokom jedinečných remeselných výrobkov a predvádzaním tradičných remeselných techník viac ako stovkou najlepších majstrov z celého Slovenska. Návštevníci môžu vidieť pri práci drotárov, rezbárov, hrnčiarov, kováčov, tkáčov, čipkárov, obdivovať zdobenie kraslíc, maľbu na sklo, výrobu hudobných nástrojov či výrobky zo šúpolia a slamy aj ďalšie unikátne remeslá ako kožušníctvo, výroba šindľov a košov z lubov a iných prírodných pletív. V Škole remesiel ÚĽUV sa dá priučiť tradičnej výrobe a v altánku na Hviezdoslavovom námestí môžete od 11. do 17. hodiny sledovať kultúrny program.

Milan Stieranka Čítajte aj Slovenský črpák obdivujú aj v Číne

Obľúbená detská Škola remesiel ÚĽUV je nominovaná za Slovensko v roku 2023 do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Situovaná bude pred Bibianou na Panskej ulici a deti v nej budú mať tak ako po iné roky možnosť vlastnoručne si vytvoriť remeselný výrobok z hliny, drôtu, textilu, dreva či maľovaním na sklo. V oddychovej zóne sa malí i veľkí spoločne zahrajú s hrami vyrobenými z dreva a pobavia na tradičnom pouličnom bábkovom divadle Gašparko a zázračná skrinka.

Hračky z dreva sú témou Dní majstrov ÚĽUV. Foto: ÚĽUV
ULUV DNI MAJSTROV A4 KOHUT Hračky z dreva sú témou Dní majstrov ÚĽUV.

V Altánku na Hviezdoslavovom námestí vystúpia počas víkendu okrem viacerých ľudových muzikantov a folklórnych zoskupení aj dva detské folklórne súbory a malí tanečníci z radov návštevníkov budú mať možnosť priučiť sa s nimi ľudovému tancu v školičke tanca. Tu na detského diváka čakajú aj rôzne remeselné súťaže. V rámci kultúrneho programu sa návštevníci dozvedia všetko o histórii a výrobe kyjatickej hračky a vypočujú si rozhovory o remeslách.

Kyjatické hračky

Drevené hračky z Kyjatíc vynikajú svojou originalitou a jedinečnosťou. Ako uvádza Libuša Jaďuďová pre ÚĽUV, výroba kyjatických hračiek mala základ v miestnej výrobe ľudového nábytku (prenosné zásobnice na obilie – súseky a skrine), dodržiavala určité technologické a výzdobné princípy. Vyrábali sa výlučne z najkvalitnejšieho bukového dreva. Typický bol pre ne rytý kruhový ornament.

Hračky sa v minulosti farbili prírodným farbivom domáceho pôvodu, ktoré sa získavalo varením kôry trniek alebo divých sliviek. V novšom období sa prešlo pri morení hračiek k chemickým prípravkom. Vyrábali sa koníky na kolieskach, koníky s vozíkmi, fúriky, rozličné domáce zvieratá na kolieskach, bábiky, kolísky, postieľky, miniatúry súsekov, kazety.

Zdroj: ÚĽUV

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ÚLUV #Dni majstrov ÚĽUV