Festival Lodenica otvoril brány. Pripomenie Františka Nedvěda aj Michala Tučného

Fanúšikovia country, rockovej a folkovej piesne už určite vedia, že v amfiteátri obce Červeník dnes začína festival Lodenica. Brány areálu pre stanujúcich a karavany otvorili o 8. h. Na festivale od 25. do 27. augusta vystúpi česká legenda Olympic, Bukasový masív, Rangers Plavci, Allan Mikušek, Kamelot, Piknik Michal Tučný aj rockeri Horkýže Slíže.

25.08.2022 11:00
František Nedvěd Foto:
František Nedvěd sa stal českou hudobnou legendou spolu so svojím bratom Janom. Hudobník umrel minulý rok v júly.
debata

„Festival zmenil areál, ale jeho poslanie a význam zostal. Amfiteáter v Červeníku je krásny priestor pre muziku. Verím, že jeho ďalších dvadsať ročníkov bude rovnako úspešných ako v Piešťanoch,“ pozýva na nové miesto festivalový dramaturg František Grebeči.

„Alternatíva band, mladá perspektívna kapela s vlastnou tvorbou z neďalekého Pobedíma, Prospektori zo Skalice s piesňami ďalekého západu, Grajciar s piesňami ich dvorného skladateľa Tibora Mažára. Zaspomíname si na Michala Tučného so skupinou Piknik. Na kapele Plavci Rangers vyrastali generácie vyznávačov country, folk a trampskej muziky. Štvrtok zakončí skupina Pacipacifik zo stredoslovenského kraja, dnes už klasici country, folk a trampskej piesne s lídrom Danom Axmanom. Mimochodom jeden z naj fúkačkárov nielen u nás doma,“ predstavuje program dramaturg.

František Nedvěd Čítajte viac František Nedvěd sa zmieril s bratom a odišiel

V piatok 26. augusta odštartuje program o 14.h. pesničkár Lubomír Konečný. Potom sa predstaví humorná skupina z východného Slovenska Ščamba, legendárny Bukasový masív a populárni Kandráčovci.

„S príchodom noci prejdeme do folkovej scény s Pavlom Lohonkom Žalmanom, kráľom lyrických pesničiek so zamatovým hlasom. Spolu s Vojtěchom Nedvědom budeme spomínať na legendu Františka Nedvěda, ktorý nás minulý rok opustil. Bol stálym hosťom Lodenice a stal sa protagonistom jej myšlienky a poslania. Po nostalgických pesničkách príde legenda legiend Olympic, na ktorých vyrástli generácie celého Česko – Slovenska. Počas covidu ste nám písali o opakovaní tohoto vystúpenia, preto sú tu opäť. A večer ukončíme v rockovom štýle s kapelou The Bullett Holles,“ teší sa František Grebeči.

Aj v piatok a v sobotu bude Lodeničiarov baviť Bertram Beták s Farmou Humanita so svojimi country a western scénkami, prácou s koňmi a niekedy až kaskadérskymi kúskami. Program v sobotu začína o 12.h. „Hneď v úvode sa nám predstaví folkové zoskupenie okolo Petra Janků, potom nás prevedie africkou kultúrou Futurellove Sibanda. Ivan Čeredejev a jeho IC Band nám zaspieva krásne melódie a texty od Ikarovho pera, cez starý príbeh Šagrénovej koži až po metaforický text piesne Viera. je to moja srdcovka. Hneď po lyrike prídu Neznámi, je to vlastne domáca kapela s krásnymi vlastnými piesňami Jarka Šimu, Po westerne príde smršť z Ploštína, Ploštín punk, s Jožkom Fašangom. S jeho energiou aj útokom celej kapely nám ukážu, aká je zábava na strednom Slovensku. A ideme do cigánskych piesní svetového predstaviteľa tejto muziky Cigánskych diablov. Ako hosť s nimi zaspieva Ľubo Virág,“ hovorí Grebeči. V sobotu sa predstavia veľké mená country hudby. Najväčší predstaviteľ bluegrass COP, ktorých aranžmány a interpretácia sú úžasné. Nebude chýbať Allan Mikušek a AM band, ktorý hral s legendami ako Michal Tučný, František Nedvěd, Viera Martinová a ďalší.

„Allan Mikušek je jasným dôkazom, že aj slovenčina patrí do country. Príde aj skupina Kamelot, a sám „veľký“ Roman Horký s jeho bass-barytónovým hlasom a s nezabudnuteľnými hitmi, Čas rozchodú, Mořská súl, Země antilop, Pamět slonú. Od klasiky k priekopníkom slovenského folk rocku, to je kapela Arzén. Chlapci sú na scéne už desaťročia a položili základ pre náš slovenský folkrock. Ich repertoár je široký od scénickej, cez muzikál až po rockovú hudbu. A Jaro Gažo ako predstaviteľ Jánošíka hovorí za všetko. Potom sa budeme snažiť udržať emócie, lebo prídu Horkýže Slíže. A tak Lodenicu ukončíme muzikou s niekedy parodickými, provokačnými, ale aj lyrickými textami tejto významnej kapely slovenskej scény,“ uzatvára František Grebeči.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Olympic #Horkýže Slíže #Lodenica