Festival súčasnej hudby NEXT bude už v septembri. Prídete sa inšpirovať?

Od 27. septembra do 2. októbra sa na bratislavské pódiá vráti festival NEXT, ktorý už dvadsiaty tretí rok ponúka prierez toho najzaujímavejšieho, čo sa deje na medzinárodnej aj domácej scéne inšpiratívnej novej hudby a zvukového umenia. Festival uvedie napríklad mená ako Tirzah, Blackhaine, Evian Christ, Ryoichi Kurokawa, Frédéric Blondy - Éliane Radigue, DJ Haram, Jakub Krejčí či Julia Reidy a mnoho ďalších.

25.08.2022 13:00
03 Blackhaine Foto:
Blackhaine kombinuje industriálny drill-rap so znepokojujúcimi choregrafiami inšpirovanými japonským štýlom butó.
debata

Hudba zo všetkých kútov sveta

NEXT 2022 otvorí hudobníčka a speváčka Tirzah 28. septembra v Mestskom Divadle P. O. Hviezdoslava. Jej dva albumy na značke Domino sú nežnými, mihotajúcimi sa majstrovskými dielami. Londýnčanka Tirzah Mastin vie zachytiť aj tie najkomplexnejšie emócie v jednoduchých, opakujúcich sa frázach. “Jej hudba je štedrá aj cez jej nejasnosť,” napísal magazín Pitchfork v Best New Music recenzii platne Colourgrade. Večer otvorí kyjevský skladateľ a hudobník Heinali, ktorý zahrá sólový set na modulárnom syntetizátore.

NEXT sa aj tento rok bude niesť v znamení diverzity. Na siedmich miestach v Bratislave (A4, Slovenská národná galéria, Kunsthalle, LOM, Fakulta architektúry STU, Slovenský rozhlas, kostol Klarisky) sa predstavia umelkyne a umelci zo sedemnástich krajín v rámci rôznych kreatívnych prístupov: od audiovizuálnej performance, cez vokálne experimenty, terénne nahrávky, improvizovanú hudbu a hudobno-tanečné performancie až po širokospektrálny klubový program.

Multimediálny umelec Ryoichi Kurokawa skúma vzťah medzi prírodným a umelo vytvoreným cez perspektívu architektonickej škály. Výsledkom je fascinujúce audiovizuálne predstavenie pracujúce s 3D skenmi opustených budov, s multikanálovým zvukom a stroboskopickými svetlami. Súčasnú japonskú scénu zastúpi aj Rie Nakajima v site-specific vystúpení v Slovenskej národnej galérii. Jej zvukové performancie sú komponované ako priame odozvy na jedinečné architektonické priestory ako napríklad Tate Modern či Hara Museum v Tokiu.

Jedným z hlavných ťahákov štvrtkového programu bude nepochybne aktuálna senzácia britskej undergroundovej scény, projekt Blackhaine, za ktorým sa ukrýva osobitý anglický raper a tanečník Tom Heyes. Blackhaine vlieva do svojich koncertov post-brexitové zúfalstvo a pretavuje ho na explozívne až očistné katarzné momenty. Industriálny drill-rap kombinuje so znepokojujúcimi choregrafiami inšpirovanými japonským štýlom butó. Jeho pohybové umenie nedávno zúročili vo svojich videoklipoch aj Kanye West či Lil Uzi Vert.

Organické prepojenie fyzického divadla a koncertu predstaví aj nórsky skladateľ Fredrik Rasten a medzinárodná skupina tanečníkov, či skôr pohybujúcich sa gitaristov v skladbe Six Moving Guitars. Niekde medzi Rastenom a Rie Nakajima sa stretne čínske, v Londýne usadené duo Mengting Zhuo a Li Song s jeho intímnym zvukovým predstavením v Kunsthalle Bratislava.

NEXT opäť prinesie aj nový pohľad na tradičné nástroje. Austrálska gitaristka a skladateľka Julia Reidy predsatví premiéru nového diela Non-Linear Stages pre preladenú elektrickú gitaru a priestorový zvuk. Limpe Fuchs, dnes už legendárna nemecká skladateľka akustických a vizuálnych happeningov, do Bratislavy privezie svoju impozantnú sadu neobvyklých perkusívnych nástrojov. Neobvyklým spôsobom hry na tradičné nástroje sa bude venovať aj nórska improvizujúca trojica Skavhaug Nergaard / Lindvall / Abrahamsen Garner.

Dva vokálne experimenty na rôzne spôsoby – to sú v kocke koncerty Američanky Lyry Pramuk a projektu Slumberland ft. Sainkho Namtchylak. Nová fascinujúca spolupráca medzi známou tuvánskou speváčkou Sainkho Namtchylak a belgickým umelcom Jochemom Baelusom, známym tiež ako Slumberland, spája tradičné chválospevy a staroveké vokálne techniky národu Tuva s avantgardnými postupmi.

Lucy Railton Next Čítajte viac Hudbu zajtrajška si môžete vypočuť už teraz. Na Nexte

Debutový album Fountain od Lyry Pramuk bol vytvorený len z nahrávok hlasu. Spájajúc elementy klasických vokálnych techník, popových štruktúr a elektronickej hudby, jej výsledný zvuk by sa dal opísať ako futuristický folklór.

Žiadne telo nezostane suché

Aktuálne dianie na súčasnej klubovej scéne NEXT predstaví prvýkrát až v rámci dvoch večerov – popri Majestic Music Clube aj v jedinečných priestoroch Kotolne Fakulty architektúry STU. Piatok sa bude niesť v znamení afrických subžánrov, ktoré získavajú čoraz väčšie miesto aj na svetovej scéne: DJ Lycox zažiaril počas posledných rokov ako jedno z ústredných mien spájaných s portugalským vydavateľstom Príncipe a pôvodne angolským žánrom kuduro. Záber jeho produkcií je však oveľa širší – od introspektívneho afrohouse k cinematickému jungle, pomalším melodickejším až euforickým produkciám. Sekundovať mu bude De Schuurman, jedno z kľúčových mien klubovej hudby z ostro sledovaného vydavateľstva Nyege Nyege. Domácu scénu zastúpi všestranná DJka seafur.

Sobotný klubový program sa bude niesť v znamení búrania žánrových hraníc v podaní Eviana Christa, DJ Haram a švédskeho projektu SHXCXCHCXSH. Evian Christ vydáva v renomovanom vydavateľstve Warp a produkuje pre umelcov ako Travis Scott. Je však aj extrémne talentovaným DJom, schopným v rámci jedného setu strhnúť väčšie festivalové publikum aj ľudí, čo trávia celé noci na soundcloude. Od súčasného klubového zvuku k tradíciám Stredného východu a späť – sety DJ Haram sú povestné všestrannosťou a výbušnou energiou, ktorú prinesie z newyorských klubov priamo do Bratislavy.

Festival opäť uvedie aj viacero premiér a diel, ktoré vznikli na objednávku. David Petráš, slovenský zvukový umelec usadený v Haagu, uvedie spolu s fotografkou Luciou Nimcovou koláž z terénnych nahrávok zaznamenaných pred niekoľkými týždňami na Ukrajine.

Slovenská skladateľka a zvuková umelkyňa Alexandra Cihanská Machová predstaví novú audiovizuálnu inštaláciu v 3D virtuálnom priestore. V rámci vyšehradskej rezidencie v A4 uvedie český tvorca Jakub Krejčí dielo Kittychaosplanet, ktoré je výpravou na hranice virtuálneho a reálneho sveta, do imaginatívnych fantastických krajín a intuitívnych myšlienkových priestorov.

O jeden z najpozoruhod­nejších koncertov a zároveň záver festivalu sa vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu postará francúzsky skladateľ, klavirista a organista Frédéric Blondy, ktorý odohrá dielo Occam XXV skomponované v spolupráci s Éliane Radigue, jednou z najvýznamejších žijúcich skladateliek. Occam XXV je vôbec prvým skladateľkiným dielom pre organ a vytvorila ho priamo pre Frédérica Blondyho na objednávku londýnskeho festivalu Organ Reframed v roku 2018. Skúma autorkinu fascináciu mikrotonálnymi sub-bassovými vlnami. Jeden z vrcholov súčasného minimalizmu prvýkrát v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Festival Next