FOTO: Herci chcú zmeniť školské osnovy. Špičkové súbory z domu aj zo sveta sa predvedú v Banskej Bystrici

Bábkové divadlo na Rázcestí už roky ponúka divákom nielen rozprávky, ale aj činoherné inscenácie pre dospelých a dospievajúcich. Hrajú aj v auguste a v septembri chystajú medzinárodný festival Bábkarská Bystrica (29. 9. - 2. 10.), na ktorom sa predstavia špičkové divadelné súbory zo sveta. Ako vraví riaditeľka divadla Iveta Škripková, hlavným cieľom bude priniesť divadlo do škôl.

26.08.2022 10:00
debata
Divadlo do školy! Festival Bábkarská Bystrica

Na festivale sa predstaví 22 divadiel zo Slovenska aj zo zahraničia.

Fotogaléria
Z Ostravy príde Divadlo loutek.
Na festivale vystúpi aj Bratislavské bábkové...
+8Divadlo Líšeň z Brna.

Bábkarská Bystrica má tento rok heslo Divadlo na každý deň. Čo si pod tým máme predstaviť?

Že divadlo a kultúra patria do nášho života a potrebujeme ich na každý deň. Kultúrna gramotnosť je predpokladom dobrej budúcnosti. Divadlo je školou života a vzdelávanie, škola je divadlom poznania.

Preto idete s divadlom priamo do škôl? Chcete pritiahnuť školu do divadla alebo skôr divadlo do školy?

Oboje. Divadlo a umenie majú veľký potenciál ovplyvniť vzdelávanie, na medzinárodnej panelovej diskusii Vzdelávanie divadlom (28. 9.) chceme preto uviesť dobré príklady z Nórska, Fínska, zo Slovinska, kde tento dvojdomý systém funguje a prejavuje sa pri formovaní detí a dospievajúcich ako individualít. Frankfurtská deklarácia z roku 2019 odporúča divadlo a umenie ako integrálnu súčasť vzdelávania. Situácia v slovenskom a českom prostredí je odlišná.

Riaditeľka Bábkového divadla na Rázcestí (BDNR)... Foto: TASR, Branislav Račko
Iveta Škripková Bábkové divadlo na Rázcestí Riaditeľka Bábkového divadla na Rázcestí (BDNR) Iveta Škripková.

Odkiaľ prídu divadelné súbory a čo prinesú?

Bábkarská Bystrica je medzinárodný festival súčasného bábkového divadla, predstaví špičkové súbory, ktoré tvoria pre deti a dospelých v našom žánri. Venujú sa tvorivo hre s bábkou, objektom, materiálom, pohybom, maskou a hudbou v rôznorodých námetoch. Program tvorí výberová produkcia slovenských samosprávnych a nezávislých bábkových divadiel a hostia z deviatich krajín Európy. Po prvýkrát sa predstavia výnimočné súbory z Nórska, zo Švajčiarska, Slovinska a z Ukrajiny. S kvalitnými predstaveniami vystúpia divadlá z Česka, Francúzska, Poľska a Nemecka. Väčšina zahraničných súborov získala významné národné ocenenia a kvalitou prekračujú bežný repertoár.

Kubo Čítajte aj Divadlo plné radosti aj múdrej recesie

Prinesiete vraj na každý deň predstavenia pre inú vekovú kategóriu. Na ktoré predstavenia by ste špeciálne upozornili?

Festival má tri línie: festival pracujúci, exkluzívny a rozmanitý. Prvá línia je výhradne pre školy a deti rôzneho veku, druhá pre dospelých a tretia sú víkendové predstavenia pre všetkých. Nórsky súbor prezentuje tvorivé divadlo so starými strojmi, z Nemecka príde európsky experiment v spojení bábkového divadla a virtuálnej reality pomocou 3D okuliarov, francúzsky súbor uvedie hru s videomappingom, hudbou a dojemným príbehom o malom plyšákovi, slovinské divadlo prinesie prostredníctvom počítačovej animácie a bábok nádhernú produkciu o emigrácii malého dievčatka kvôli vojne. Ukrajinská škola prekvapí hrou so šiestimi zmyslami a inklúziou vidiacich a nevidiacich divákov a predstaví sa ešte veľa iných zaujímavých divadelných súborov. Pre dospelých ponúkame legendárne divadlo Continuo, Líšeň, Lenku Vagnerovú a jej Panoptikum, švajčiarsku one man show SINI a ďalšie tipy. Na festivale hosťuje 22 divadiel, ktoré odohrajú 30 predstavení.

Francúzsky súbor Traffix Music (Bagnolet)... Foto: Festival Bábkarská Bystrica
babkarska bystrica Traffix Music Bagnolet FR Francúzsky súbor Traffix Music (Bagnolet) uvedie hru s videomappingom, hudbou a dojemným príbehom o malom plyšákovi.

Ako sa môžu na festivale inšpirovať učitelia?

Obidve činnosti (divadlo, škola) sú formované na hre a hra je základom tvorivosti. Obidve sa venujú zmyslovým, emocionálnym a racionálnym danostiam malého a veľkého človeka a ovplyvňujú jeho život a budúcnosť. Divadlo je vhodným partnerom tzv. kreatívnej pedagogiky a opačne. Počas festivalu sa budú konať viaceré odborné stretnutia divadelných lektorov a pedagógov o metódach a technikách dramatickej edukácie, o využití divadla pri vyučovaní jednotlivých predmetov.

Chceli by ste vraj dosiahnuť zmenu učebných osnov, aby divadlo patrilo k základnému vzdelaniu. Chodia školy so žiakmi do divadla?

Niektoré školy chodia, iné deti nemajú možnosť prísť do divadla z rôznych dôvodov. Nejde len o to, učiť sa o divadle, ale prehĺbiť vzdelávanie o ďalší rozmer: odborne využiť potenciál divadla v školách. Impulzom k tejto téme boli naše dlhoročné skúsenosti a rozhovory s pedagogičkami, ktoré mali záujem o spoluprácu: „…keby sme mali odporúčanie v osnovách… skúste iniciovať, aby návšteva profesionálneho divadla bola súčasťou vzdelávania, ako napr. téma čitateľskej gramotnosti…“ Radi by sme otvorili diskusiu o profesionálnom divadle vo formálnom a v neformálnom vzdelávaní, napríklad ako v Čechách. Snahy o prepojenie vzdelávania divadlom nie sú novinkou, existujú dlhé roky a mnoho osobností sa pokúšalo presadiť úzku kooperáciu medzi školou a divadlom, umením, ale zatiaľ bez zjavného posunu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bábkarska Bystrica