Gelnické iluminácie prinesú aj koncert Richarda Müllera

Priniesť do Gelnice rôzne formy umenia od literatúry cez film, divadlo, vizuálne umenie až po hudbu je cieľom multižánrového festivalu Gelnické iluminácie. Jeho šiesty ročník sa začne dnes (v nedeľu 28. augusta) o 17. h.

28.08.2022 16:00
debata

Festival je určený širokému publiku, každoročne ho navštevujú stovky ľudí. „Pandemickú prestávku festival nemal, no vlani sme pre opatrenia na poslednú chvíľu rušili účasť hostí zo zahraničia. Novinkou v tomto ročníku je, že prvýkrát spoplatňujeme časť programu, konkrétne koncert Richarda Müllera. Je to preto, že tento rok sme nedostali žiadne granty ani dotácie,“ uviedol vedúci oddelenia kultúry, športu a voľného času mesta Milo Janáč.

Gelnica z neba Čítajte viac Gelnica chce kúpiť turistický vláčik,vyhlásilo výzvu na predkladanie ponúk

Koncert sa uskutoční v amfiteátri. Zvyšok programu, ktorý je bezplatný, bude v Baníckom múzeu. Janáč pripomenul, že s umelcami programovo spájajú aj vysokoškolákov. V tomto ročníku pôjde o študentov Vysokej školy múzických umení a Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, ako aj Akadémie umení v Banskej Bystrici.

„Ľudia sa môžu tešiť na čítačku Ballu a Nicol Hochholczerovej, na komentované prehliadky vizuálneho umenia, na najlepšie študentské filmy a aj na obľúbený videomapping, o ktorý sa tentoraz postarajú domáci autori – Ľubo Slovinský a Martin Pisko,“ dodal. Festival pripravuje mesto v spolupráci s gelnickým občianskym združením Zapadnutý Kút.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gelnica #KUltúrne Podujatie