Medzinárodný filmový festival v San Sebastiáne odštartoval filmom Modelo 77

Medzinárodný filmový festival v San Sebastiáne (SSIFF), najprestížnejšie podujatie svojho druhu v Španielsku, odštartoval v piatok oslavami svojho jubilejného 70. ročníka, informuje tlačová agentúra AFP.

17.09.2022 12:00
penelope cruz Foto: ,
Španielska herečka Penélope Cruzová počas príchodu na 70. ročník najväčšieho a najznámejšieho španielskeho filmového festivalu v meste San Sebastián.
debata

Festival vzdá poctu kariéram francúzskej herečky Juliette Binocheovej a kanadského režiséra Davida Cronenberga. Obaja dostanú čestné ocenenie Donostia.

V oficiálnom výbere, ktorý sa začal už v piatok premietaním filmu „Modelo 77“ španielskeho režiséra Alberta Rodrígueza, sa o hlavnú cenu bude uchádzať celkovo 17 filmov.

Na poslednú chvíľu z rodinných dôvodov odvolala svoju účasť predsedníčka poroty, americká herečka Glenn Closeová. Porota bude preto pozostávať iba zo šiestich členov na čele s argentínskym filmovým producentom Matíasom Mosteirínom, ktorý na záverečnom galavečere 24. septembra vyhlási víťazov.

SSIFF je po podujatiach v Cannes, Benátkach a Berlíne štvrtým významným európskym filmovým festivalom v tomto roku, píše AFP. Očakáva sa, že po červenom koberci sa tento prejdú hollywoodske hviezdy ako Penélope Cruzová, Liam Neeson či Olivia Wildeová.

Harry Styles Čítajte viac Spevák Harry Styles si zahral v thrilleri Neboj sa, zlatko. Uvedie ho v Benátkach

Prístavné mesto San Sebastián sa nachádza v autonómnom spoločenstve Baskicko na severe Španielska, na pobreží Biskajského zálivu, približne 20 kilometrov od francúzskych hraníc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Penelope Cruz #San Sebastián