Jubilejná oslava folklóru sa Terchovej vydarila

Roztancovaná Terchová si užila päťdesiatku. Špeciálny program jubilujúcim Jánošíkovým dňom venovala Lúčnica a Terchová si zase uctila umeleckého vedúceho a choreografa Lúčnice, tohtoročného 85-ročného jubilanta Štefana Nosáľa. "Ďakujem, milí Terchovci. Ste vynikajúci organizátori. A ďakujem aj za to, že sa staráte tak krásne o naše tradície," povedal po prevzatí ceny Nosáľ.

30.07.2012 14:00
24 este lucnica 5x Foto: ,
Lúčnica na Jánošíkových dňoch v Terchovej
debata (1)

Lúčnica bola pre mnohých zážitkom i vyvrcholením festivalu – hodnotili diváci program. „Sme tu najmä kvôli Lúčnici, keď sme ju už nestihli vo Východnej, prišli sme do Terchovej,“ hovoril muž, ktorý do Terchovej pricestoval z Liptova. „Lúčnica bola skvelá. A určite bol zážitkom aj Terchovský symfonický orchester v sobotu pred polnocou. Vidieť tak veľa ľudí všetkých vekových generácií od deti po najstarších, ktorí tak veľmi radi a dobre spievajú, hrajú, ladia spolu a folkór majú hlboko v srdci je úžasné,“ povedala diváčka Marína Pavelková.

A tak ako všetci účinkujúci v plnom nasadení rozdávali divákom radosť, energiu a iskrivú atmosféru, tak aj ich desaťtisíce návštevníkov ocenili spontánnymi reakciami a skvelou diváckou kulisou. „Ako organizátori sme veľmi šťastní, že máme také publikum. Ľudia si podujatie obľúbili, chodia sem radi a to je pre nás najväčšie zadosťučinenie,“ skonštatoval vicestarosta Terchovej Marián Zajac.

O Terchovej sa zvykne tvrdiť, že tam žije v prepočte na meter štvorcový najviac muzikantov na svete. A tí s festivalom doslova žijú. Vystupujú, účinkujú, spievajú na ňom, neskôr ho pripravujú organizačne. Tak ako Rudo Patrnčiak, ktorý je zároveň dirigentom špeciálneho telesa – Terchovského symfonického orchestra, ktorý bolo doposiaľ možné vidieť len v Terchovej.

Najsilnejšími momentami festivalu za tie roky bolo samozrejme prvé vystúpenie, ktoré som absolvoval, keď som mal 10 rokov, v roku 1969. A potom účinkovanie s Terchovským symfonickým orchestrom, v sobotňajších večerných programoch," povedal Patrnčiak na margo festivalu, ktorý už polstoročie teší milovníkov folklóru. V Terchovskom symfonickom orchestri, ktorý graduje atmosféru pravidelne v sobotu pred polnočným ohňostrojom tentoraz zaznel aj organ a po siedmich rokoch vystúpil spolu s orchestrom umelec František Mucha, tentoraz ako spevák a predspevák.

Medzinárodný charakter má festival už vyše 20 rokov. Aj tentoraz ho poctili účasťou súbory z Poľska, Česka, Ruska a špičkový folklórny súbor Tanec z Macedónska. Tradične festival vrcholil nedeľňajším furmanským sprievodom krojovaných gazdov so zapriahnutými koňmi do vyzdobených vozov, v ktorých vyhrávajú muzikanti prechádzajúci cez Terchovú a Vrátnu dolinu. Domáci ho právom označujú za erbové podujatie festivalu, ktoré spája človeka, prírodu i ľudovú kultúru. „Konský vozový sprievod je program, ktorý vznikol v priebehu Jánošíkových dní a tento rok je to už 44-krát, čo sa predstavil divákom. Je to najdlhší kontinuálny program, ktorý je v rámci festivalu,“ pripomenul vicestarosta Zajac.

Na Jánošíkových dňoch sa predstavilo 1250 účinkujúcich v 33. programových celkoch na štyroch festivalových pódiach. „Dramaturgia, ktorá sa roky profilovala má stále silné divácke zázemie a sám som zvedavý, čo bude na budúci rok, pretože máme takú predstavu, že po tomto veľkom jubileu budeme dramaturgiu troška modifikovať. Ale to už predbieham,“ naznačil prípravu na ďalšiu polstoročnicu festivalu jeho gramaturg Peter Cabadaj.

Predtým ako sa začne nové polstoročie terchovského festivalu snáď bude známe i to, či sa Terchovská muzika dostane do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Ako prvok bola na sklonku roka 2011 zapísaná do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a zároveň sa ocitla v najužšom trojčlennom výbere spomedzi uchádzačov z celého sveta.

1 debata chyba