Jeden svet je festival pre všetkých. Opäť je inkluzívny a prinesie dôležité filmy

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet už tretí rok pracuje na odstraňovaní bariér, pretože právo na kultúru ako aj prístup k informáciám má každý z nás. Na Jednom svete sa bude od 5. do 11. novembra každý cítiť doma bez rozdielu rasy, veku, rodu, sociálneho statusu či ohľadu na zdravotné znevýhodnenie.

30.09.2022 10:00
sami proti všetkým Foto:
Festival uvedie aj film Sami proti všetkým, ktorý zobrazuje tému environmentálnej krízy a boja za lepšiu budúcnosť planéty.
debata

Spoločnosť upozorňuje na potrebu bezbariérovosti vo verejných priestoroch, ale často sa na to zabúda pri kultúrnych podujatiach. Podľa výkonnej riaditeľky festivalu Evy Križkovej „je odstraňovanie bariér ako snehová guľa. Keď sa do toho raz pustíme, začneme vidieť množstvo ďalších bariér a s ich odstraňovaním už nevieme prestať.“

Trailer filmu René - Vezeň slobody

V spolupráci s občianskymi združeniami Proti prúdu a Vagus poskytne Jeden svet voľné vstupy pre ľudí bez domova. Okrem toho ich festival navštívi aj priamo v ich Domci, kde bude komunitné premietanie filmu René – väzeň slobody. Uvedie ho režisérka dokumentu Helena Třeštíková, s ktorou bude po projekcii diskusia.

Helena Trestikova, ceska dokumentaristka, reziserka Čítajte viac Dokumentaristka Helena Třeštíková: O pominuteľnosti slávy a krásy

Voľný vstup na festival budú mať aj ľudia so zrakovým alebo sluchovým znevýhodnením, ktorým Jeden svet sprístupní všetkých desať filmov zaradených do súťažnej sekcie Slovensko a Česko za ľudské práva a navyše dva výnimočné zahraničné tituly. Časť z nich bude premietnutých v kine Klap v budove Filmovej a televíznej fakulty VŠMU a časť online. Sledovanie filmov bez audio komentára je pre ľudí so zrakovým znevýhodnením veľká výzva. Na festivale Jeden svet však bude k dispozícii výborný pomocník. Nová aplikácia Earcatch vyvinutá v Holandsku umožní sledovanie filmov s audio komentárom priamo cez aplikáciu vo vlastnom telefóne.

Okrem filmov a diskusií má Jeden svet pripravený pre divákov so zrakovým a sluchovým znevýhodnením aj zaujímavý sprievodný program, akým je napríklad workshop filmového zvuku v spolupráci so zvukovou katedrou Filmovej fakulty VŠMU alebo workshop inkluzívneho športového lezenia.

žena novej doby Čítajte viac Jeden svet pod Palmou štartuje udržateľnú filmovú dovolenku

Jednou z kinosál sa stane priestor v Dome tretieho veku v bratislavskej Petržalke, pre ktorý dramaturgičky festivalu v spolupráci so Sekciou sociálnych vecí hlavného mesta SR Bratislava pripravili premietanie filmu Bocianie puto (r. Tomislav Jelinčić, 2020). Okrem toho bude pre ľudí v seniorskom veku v celej Bratislave vytvorená ponuka filmov s upravenými titulkami a zaujímavými témami, na ktoré sa budú môcť prísť pozrieť do kina.

Medzi tieto tituly patria napríklad Odpočítavanie (r. Martin Palúch, 2022) – nový slovenský dokument o slávnom hercovi Ivanovi Palúchovi alebo nemecký dokument Láska, nemecké marky a smrť (r. Cem Kaya, 2022) o zlatej ére tureckej imigrantskej hudobnej scéne v Berlíne.

Trailer filmu Láska, nemecké marky a smrť

Jeden svet myslí vo svojom programe aj na mládež, ktorá popri existencii rôznych online platforiem čoraz menej chodí do kina. Na filmy Shabu (r. Shamira Raphaëla, 2021) a Sami proti všetkým (r. Flore Vasseur, 2021) si preto každý dospelák môže zobrať svojho tínedžera zadarmo.

Trailer filmu Bigger Than Us

Film Shabu bude okrem toho sprístupnený aj divákom a diváčkam s poruchou autistického spektra a citlivejším zmyslovým vnímaním senzoricky prispôsobenou projekciou. Ide o snímky, ktoré na Slovensku nebudú uvedené do distribúcie v kinách ani online platformách. Takmer všetky tieto programy sú samozrejme prístupné aj pre verejnosť bez znevýhodnení.

V rámci programu Jedného sveta sa uskutoční medzinárodný panel venovaný zdieľaniu najnovších trendov v kultúrnej inklúzii v spolupráci s Katedrou translatológie UKF v Nitre, menovite s Emíliou Perez, ktorá spolu so svojimi študentami vytvára už tretí rok pre Jeden svet titulky pre nepočujúcich divákov. Participuje aj pri príprave podkladov pre audio komentáre pre nevidiacich divákov, ktoré zastrešuje spoločnosť Teledata.

Jeden svet chce, aby sme sa na festivale cítili doma. Domov je aj téma 23. ročníka. Bratislavské projekcie, obohatené o stretnutia s filmármi a ďalšie špeciálne bonusy, sa uskutočnia v Kine Klap Filmovej  a televíznej fakulty VŠMU, v A4 – priestore súčasnej kultúry a v kine Mladosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jeden svet #Helena Třeštíková