Diváci ocenili film Katedrála, práve je v kinách

Cenu divákov si z festivalu Cinematik odniesol film Katedrála slovenského režiséra Denisa Dobrovodu. V debute zachytáva príbeh človeka, ktorý sa napriek spoločenskému odmietnutiu vydáva na osobnú cestu hľadania zmyslu a naplnenia svojho života.

14.10.2022 14:00
film Katedrala Foto:
Film Katedrála rozpráva príbeh španielskeho mnícha Justa Gallega, ktorý 60 rokov staval bez pomoci katedrálu veľkú ako Sagrada Familia.
debata

Mních Justo Gallego Martínez začal po vylúčení z kláštora stavať katedrálu bez stavebného povolenia, dizajnu alebo vzdelania. Investoval vlastné prostriedky a takmer celú ju postavil vlastnými rukami. Výstavbe katedrály venovanej Bohu zasvätil celý svoj život.

Inšpiratívny príbeh človeka, ktorý je spoločnosťou odsúdený, no napriek tomu si vďaka húževnatosti dokáže nájsť cestu k naplneniu svojho cieľa, získal na medzinárodnom filmovom festivale v Krakove cenu za najlepší dokumentárny film. Distribučná spoločnosť Film Expanded ho prináša do slovenskej kinodistribúcie a v piatok uvádza v bratislavskom Kine Mladosť slávnostnú premiéru snímky za účasti režiséra.

Katedrála, trailer

Režisér Denis Dobrovoda odporúča divákom, aby si jeho dokument pozreli na veľkom plátne. „Oplatí sa ho vidieť v kine, pretože katedrálu, ktorú Justo Gallego vlastnoručne a bez akýchkoľvek znalosti architektúry postavil, sa nášmu tímu podarilo zachytiť, ako nikdy predtým. Použili sme vysoko kvalitné kamery, vďaka čomu máme prekrásne zábery v interiéri i exteriéri,“ vysvetľuje režisér. Komentoval aj prijatie filmu festivalovými divákmi. „Boli ohromení monumentálnosťou a unikátnou krásou Justovej katedrály.“

Vortex-1 Čítajte aj Recenzia filmu Vortex: Gaspar Noé uviedol svoje dosiaľ najprecítenejšie dielo

Katedrála môže byť pre slovenského diváka atraktívnym filmom obzvlášť pre jeho protagonistu. „Justo Gallega má úžasnú charizmu a humor, čím do filmu priniesol množstvo vtipných pasáží. Zároveň ponúka príležitosť zamyslieť sa nad zmyslom života, pretože samotný Justo je veľmi inšpiratívny a spoločnosti nastavuje zrkadlo, s ktorým sa niektorí môžu stotožniť a iní nemusia. Každopádne, pre každého môže byť zaujímavé spoznať človeka s netypickým životným príbehom, akým je práve Justo,“ myslí si Dobrovoda.

drsne a nezne Čítajte aj V kinách je dokument Drsne a nežne. Hľadá lásku v bláznivom svete

Režisér Dobrovoda v debutovom filme prináša portrét človeka, ktorého vnútorná motivácia a túžba slúžiť Bohu je neoblomná. Po vylúčení z kláštora sa 28-rocny španielsky mních Justo Gallego rozhodne venovať svoj život Bohu tým, že postaví katedrálu v zabudnutej dedine Mejorada del Campo pri Madride. Nasledujúcich 60 rokov strávi stavbou kostola veľkého ako Sagrada Familia takmer bez pomoci a bez akejkoľvek znalosti architektúry. Pracuje zväčša sám, s použitím odpadu a recyklovaných materiálov a bez súhlasu ostatných dedinčanov, ktorí ho považujú za blázna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cinematik