Festival Ji.hlava uvedie 5 filmov z katalógu Film Expanded

MFDF Ji.hlava zaradil do programu aktuálneho 26. ročníka celkovo až 5 titulov z portfólia distribučnej spoločnosti Film Expanded, z toho tri do súťažnej sekcie Česká radosť, ktorá má najvyšší regionálny ohlas.

26.10.2022 08:00
Adam Ondra Foto:
Adam Ondra.
debata

Okrem portrétu svetovej lezeckej hviezdy Adam Ondra: Posunúť hranice uvedie v súťaži aj dve slovenské koprodukcie Pongo Calling a Odchádzania prinášajúce inšpiratívne príbehy Rómov, ktorí za lepším a dôstojným životom odišli do Veľkej Británie. Tieto tri filmy prinesie Film Expanded do slovenských kín už v novembri 2022.

Najväčší stredo- a východoeurópsky festival dokumentárnych filmov, ktorý štartuje v utorok 25. októbra uvedie tiež divácky hit Planétu Praha a víťaza novej sekcie Proxima na karlovarskom festivale – Skúška umenia od progresívneho talentu mladého českého dokumentu Adély Komrzý v spoluréžii s Tomášom Bojarom.

„Sme nesmierne radi, že môžeme tento rok na Ji.hlave ukázať mimoriadne silnú päticu veľmi rôznorodých filmov, ktoré spája unikátny autorský postoj. Distribučná spoločnosť Film Expanded priniesla v posledných troch rokoch do slovenských kín a online priestoru hlavné víťazné filmy a vyše desiatku ďalších festivalových titulov z Ji.hlavy," vyjadril sa Matej Sotník, kreatívny riaditeľ Film Expanded.

„Okrem toho už štyri roky organizujeme spomedzi Ozvien Ji.hlavy v New Yorku, Viedni, Paríži či Varšave rozsahom programu i dĺžkou trvania najväčšie bratislavské Ozveny, kde vyberáme to najlepšie z najkvalitnej­šieho, zabezpečeného vďaka festivalovým selektorom. Ji.hlava je naším srdcovým festivalom," dodal Sotník.

Trailer k filmu Skúška umenia.

O najlepší český film súťaží snímka Adam Ondra: Posunúť hranice od režisérskeho dua Jana Šimánka a Petra Zárubu. Film ponúka jedinečnú príležitosť vstúpiť do súkromia lezeckej ikony a zachytáva obdobie náročnej prípravy na olympiádu v Tokiu, ktorá si žiada svoje obety aj v osobnom živote.

„Je to náš prvý dokument o slávnom športovcovi. Očaril nás nielen pre svojho hlavného protagonistu, ale rovnako pre citlivé uchopenie a remeselnú režijnú prácu. Tieto kvality ocenili okrem Ji.hlavy aj švajčiarsky Visions du Réel či britský Sheffield DocFest. My túto štafetu preberáme a film prinesieme do kín po celom Slovensku,” doplnil Sotník k česko-talianskej koprodukcii, za ktorou stojí spoločnosť Cinepoint a producentka Alice Tabery.

Sekcia ďalej ponúka dva tituly o živote Rómov v Spojenom Kráľovstve, dôvodoch rómskej migrácie a systémovom rasizme. Pongo Calling od režiséra Tomáša Kratochvíla je príbehom kamionistu Štefana Ponga, ktorý sa behom noci stane na internete superhrdinom po tom, ako sa rozčúlený nenávistným prejavom českého prezidenta Zemana rozhodne publikovať výzvu Rómom zaslať mu fotky pri práci.

Za krátky čas získa tisícky fotografií a komentárov. Ďalej sledujeme intímny záznam Štefanovho prerodu na aktivistu. Slovenským koproducentom filmu je spoločnosť Hitchhiker Cinema a producentka Barbara Janišová Feglová. Českým producentom je Radim Procházka.

Snímka Odchádzania zobrazuje ako veľmi skomplikovalo situáciu nielen rómskym migrantom rozhodnutie Británie vystúpiť z Európskej únie. Po vypuknutí pandémie hrdinovia filmu Ondrej Oláh, Denisa Gannon a Petr Torák súhlasili, že svoje životné príbehy nakrútia pod vedením režisérky Miry Erdevički. Odchádzania sú intímnou sondou do života ľudí, z ktorých sú dnes vzdelaní a sebavedomí Európania.

Trailer k filmu Posunúť hranice.

„Snímky Odchádzania a Pongo Calling prinášajú nové optiky na rómske etnikum, neexotizujú ho, no ukazujú Rómov a Rómky, ktoré sú dnes sebavedomé Európanky a môžu byť pozitívnymi vzormi doma," približuje Sotník česko-slovensko-britský titul, za ktorým stojí produkčná spoločnosť PubRes a producentky Zuzana Mistríková a Ľubica Orechovská.

„Sme tiež veľmi radi, že do našich kín prinesieme novinku talentovanej Adély Komrzý v koréžii s Tomášom Bojarom s názvom Skúška umenia, ocenenú v rámci čerstvo etablovanej sekcie na karlovarskom festivale Proxima. Zobrazenie talentových prijímačiek na pražskú AVU vo filme vyrástlo na univerzálnu kontempláciu o zmysle umenia v súčasnej spoločnosti.

Predošlý Komrzý film Jednotka intenzívneho života o paliatívnej terapii ocenený Českým levom ako aj zvláštnym uznaním v Karlových Varoch patrí vďaka Film Expanded na Slovensku k najdiváckejším zahraničným titulom uplynulého roka," doplnil Sotník k filmu za ktorým producentsky stojí Jakub Wagner a spoločnosť GPO Platform. V selekcii ji.hlavského festivalu nechýba ani Planéta Praha, prírodopisný dokument od režiséra Jana Hošeka, ktorý bol v uplynulom lete rodinným kinohitom Film Expanded.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #film #Ji.hlava