Zlatý žobrák ponúkne filmy z celého sveta

Medzinárodný festival lokálnych televízií Zlatý žobrák v Košiciach opäť ponúkne divákom pestrú paletu filmov od tvorcov z celého sveta. V poradí 28. ročník podujatia sa uskutoční 27. až 30. októbra.

26.10.2022 17:05
Kasárne Kulturpark Foto:
Program vyvrcholí v sobotu 29. októbra večerným oceňovaním najlepších filmov v košickom Kulturparku.
debata

Program festivalu sa odohrá v Kulturparku, ale aj v Kine Úsmev, Výmenníku Wuppertálska a dokonca v Ústave pre výkon väzby na Floriánskej ulici. Na festival sa zaregistrovalo celkovo 331 filmov z 57 krajín celého sveta.

„Vo filmoch jednoznačne prevažuje téma ľudských osudov a problémov. Ak sme doteraz hovorili, že festival prináša filmy z nepoznanej Európy, tak tentoraz sú to už filmy o osudoch ľudí, neznámych miestach a neznámych udalostiach z celého sveta. Nečakajte filmy, ktoré môžeme bežne vidieť v kinách, sú svojím spôsobom unikátne. Svedčí o tom viac ako tridsiatka vybraných finálových filmov, z ktorých sa niektoré budú premietať,“ priblížila riaditeľka festivalu Eva Děkanovská.

Filmy rôznych produkcií vybrala medzinárodná porota na čele so švajčiarskym hercom, režisérom a scenáristom Rogerom Worrodom. Vstup na jednotlivé premietania je voľný. Program vyvrcholí v sobotu 29. októbra večerným oceňovaním najlepších filmov v Kulturparku.

Nigel Marven Čítajte viac Ekotopfilm-Envirofilm 2022 pozná víťazov. Hosťom bol aj filmár Nigel Marven

Verejnosť môže v piatok (28. októbra) sledovať ukrajinskú filmovú celovečernú drámu Matka apoštolov. Na premietaní sa zúčastnia aj hlavní protagonisti filmu na čele s producentom Dmytrom Ovečkinom.

Súčasťou programu bude aj diskusia na tému Médiá a moc. V dvoch hodinových blokoch festival premietne v kine Úsmev výber súťažných filmov v pôvodnom znení s anglickými titulkami.

Už štvrtýkrát po sebe organizátori zaradili do programu aj kuriózne premietanie v Ústave pre výkon väzby na Floriánskej ulici. Odozvy z väznice tvoria podľa organizátorov zaujímavú súčasť hodnotení festivalu.

Festivalová sobota (29. októbra) sa bude niesť v znamení zábavného dňa predovšetkým pre deti s animovanými filmami.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Košice #Televízia