Festival proti násiliu pozve na pódium Fedora Gála, Rozpor aj raperku Alinu Pash

Festival proti násiliu prinesie 17. novembra spojenie štyroch podujatí v centre Bratislavy. Koncert Pre všímavých, Biela vrana, Stredoeurópske fórum i koncerty v klube Fuga totiž spája spoločná myšlienka – okrem odkazu Nežnej revolúcie sa chcú spoločne postaviť proti prejavom neznášanlivosti a násiliu, ktoré je ich dôsledkom.

27.10.2022 10:00
Festival-proti-nasiliu-cover-2 Foto:
debata

Program tohtoročného Koncertu pre všímavých vznikol ako spoločný projekt festivalov Pohoda a Konvergencie a viaceré spojenia prinesie aj na samotnom pódiu na Námestí SNP. Koncert otvorí o 17. h Slovenský komorný orchester, s ktorým zaspievajú Jana Kirschner a Michal Kaščák.

Kaščák sa predstaví aj s kapelami Bez ladu a skladu a Drť, ku ktorej sa tentokrát pripojí Fedor Gál. Zahrajú aj Chalani z chatrče a kapely Neha!, Rozpor a Para. Zaujímavé kolaborácie ponúknu Vec, Tono S a Zuzana Mikulcová či spojenie slovenského a maďarského folklóru v rámci vystúpenia kapiel Muzička a Varjos. Zastúpenie bude mať aj židovská menšina, ktorú predstavia skvelí muzikanti v rámci projektu Chasidské piesne a rusínsku kultúru na koncerte zastúpi Štefan Štec. Záver koncertu bude patriť súčasnejším žánrom, keď zahrajú B-Complex a ukrajinská speváčka a rapperka Alina Pash.

Už pätnástykrát udelia ocenenie Biela vrana za občiansku statočnosť – tentokrát pod titulom „Obstáť v historických chvíľach“. Zuzana Wienk o jubilejnom ročníku vraví: „Žijeme obdobie veľkých historických výziev a zlomov. Obdobie, ktoré nás testuje na dreň. Obdobie, ktoré nás nabáda nájsť v sebe to najlepšie. Prekonať prekážky a vrátiť sa k podstate ľudskosti.“ Práve o podobách sily, odvahy a ľudskosti v ťažkých chvíľach je ocenenie Biela vrana. Odovzdajú ho Bystriny v spolupráci so Slovenským národným divadlom v Sále opery a baletu 17. novembra 2022 o 20.00. Mo­derátori Juraj Kemka a Martin Staňo okrem laureátov ocenenia privítajú na pódiu aj viacerých účinkujúcich – Janu Kirschner, Valeriiu Kuts, Annu Makarovu, Annu Prokopenko, Olenu Chuyko a Lernika Khachatriana.

Paralelne s Bielou vranou bude program v bratislavskom klube FUGA. Na úvod zahrá alternatívna kapela Drť, ktorá sa po albumoch Puntičkár a Minister predstaví s novým projektom s Fedorom Gálom. Po nich prídu na rad Ukrajinci VOVK (post-metal/progstoner,), ktorí momentálne pracujú na nasledovníkovi debutového albumu Lair (2019). Program zavŕši legendárne ukrajinské trio STONED JESUS. Okrem legendárneho albumu Seven Thunders Roar (2012) zahrajú aj nové skladby z pripravovaného piateho LP (vrátane nedávno vydaných skladieb „Porcelain“ a „CON“).

Branislav Jobus Karpatské chrbáty Čítajte viac Koncert proti násiliu nesie dôležitý odkaz nielen pre Vrbové

„Som rád, že sa nám podarilo spojiť a skoordinovať štyri hodnotné podujatia do jedného celku pod hlavičkou Festival proti násiliu. Je dôležité, že námestie, ktoré bolo centrum Nežnej revolúcie, bude patriť umeleckej a občianskej oslave slobody a tolerancie. Dramaturgia obsahuje viaceré symbolické vystúpenia, ktoré charakterizujú zápas občianskej spoločnosti za demokraciu ako napríklad rómsky projekt Chalani z chatrče, ktorý bol reakciou na raziu v Moldave and Bodvou. Chceme ukázať Slovensko ako priestor, kde sú menšiny vnímané s rešpektom ako obohatenie spoločnosti, preto máme zastúpených rómskych, maďarských, rusínskych či židovských umelcov a umelkyne. Domácu scénu bude na záver Koncertu pre všímavých reprezentovať B-Complex – Matia Lenická, ktorá patrí k najvýraznejším tváram LGBTI+ ľudí na Slovensku. Teší ma umelecké zastúpenie jedného z lídrov Nežnej revolúcie Fedora Gála ako speváka skupiny Drť, za prirodzené považujem to, že vyvrcholenie akcie bude patriť Ukrajine – špeciálnou hostkou koncertu na Námestí SNP bude Alina Pash a v noci vo Fuge akciu uzavrú dve ukrajinské kapely. Festival proti násiliu je okrem umeleckej oslavy protitotalitnej protikomunistickej revolúcie aj odpoveďou na protesty fašistov a iných protidemokratických síl. Verím, že aj týmto celodenným festivalom prispejeme k tomu, aby občianska spoločnosť posúvala krajinu smerom k lepšiemu a hodnotnejšiemu životu všetkých ľudí na Slovensku,” hovorí o Festivale proti násiliu Michal Kaščák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda #17. november 1989 #Michal Kaščák #Koncert proti násiliu #Koncert pre všímavých