Filmový festival inakosti venujú organizátori pamiatke Juraja a Matúša

Na snímky s LGBTI+ hrdinami a témami sa sústredí 16. ročník Filmového festivalu inakosti (FFi), ktorý sa bude konať od 23. do 29. novembra v Bratislave. Podujatie je tiež súčasťou projektu Slovenská Tepláreň, ktorý sa koná v rôznych slovenských mestách na znak podpory LGBTI+ ľuďom.

15.11.2022 09:00
festival inakosti Foto:
Z benátskeho festivalu poputuje do bratislavských kín aj nemecká snímka Eysmaier Davida Wagnera. Príbeh lásky sa odohráva vo vojenskom prostredí.
debata

„Aj pomocou nášho festivalu budeme naďalej udržiavať myšlienku Teplárne,“ uvádzajú organizátori FFi, ktorý tento rok venovali pamiatke Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča. Práve v Teplárni na Zámockej ulici sa budú konať aj niektoré zo sprievodných diskusií, ktoré doplnia ponuku filmových premietaní. Chýbať v nej nebudú čerstvé queer snímky z festivalov v Benátkach a v Cannes.

S Čítajte viac Filmový festival inakosti podnecuje k porozumeniu umením

Festival premietne 51 audiovizuálnych diel z 31 krajín sveta, z toho 27 celovečerných a 24 krátkych snímok. Uvedie ich v dvoch kinosálach. „Festival sa po rokoch vracia na Filmovú a televíznu fakultu VŠMU na Svoradovej ulici a paralelne budeme premietať aj v kine Mladosť,“ povedala Zita Hosszúová, riaditeľka festivalu, ktorý sa mal pôvodne konať už v októbri a tradične ho malo hostiť Kino Lumiére. To však pre septembrový požiar digitalizačného pracoviska Slovenského filmového ústavu, ktoré sídli v rovnakej budove, zatvorili.

Organizátori museli nájsť náhradné riešenie. Programová ponuka FFi podľa nich zmenou neutrpela, diváci v nej nájdu sekcie, na ktoré sú zvyknutí aj z predchádzajúcich ročníkov – Súčasný film, Classics, Teplé Česko-Slovensko a Kraťasy s tromi pásmami krátkych filmov.

Sekcia Súčasný film ponúkne aj rakúsky film Eismayer režiséra Davida Wagnera, ktorý mal svetovú premiéru v Benátkach. V celovečernom debute vychádza zo skutočných udalostí. „Ide o príbeh vojenského hodnostára, ktorý sa zamiluje do mladého vojaka a musí sa vyrovnať so svojou orientáciou,“ približuje FFi.

V hlavnej súťaži benátskeho festivalu mal premiéru nový film Gianniho Amelia Pán mravcov, ktorý vznikol podľa skutočného príbehu talianskeho básnika a dramatika Alda Braibantiho. „Pre svoj vzťah k 23-ročnému mladíkovi musel čeliť hnevu jeho rodiny a súdnemu procesu ako vystrihnutému zo stredoveku, hoci sme v Taliansku 60. rokov. Kým Braibantiho čaká proces a väzenie, jeho mladší priateľ, hoci dávno dospelý, je nútený podstupovať liečbu elektrošokmi, aby z neho vyhnali diabla,“ dodáva festival.

Premietne aj novinku francúzskeho dokumentaristu Sébastiena Lifshitza Casa Susanna, ktorá rozpráva o mieste, kde sa v 50. a 60. rokoch minulého storočia tajne stretávali crossdresseri muži so záľubou v prezliekaní sa za ženy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #LGBTI+