Slovenskú klasiku premietne MFF Rotterdam, v premiére uvedie drámu Moc

Slovenské klasické filmy premietne medzinárodný festival v Rotterdame. "Na 52. MFF v Rotterdame diváci uvidia snímky prvej dámy slovenského animovaného filmu Jaroslavy Havettovej," uviedla pre TASR Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ). V programe podujatia sú aj nové slovenské filmy. "Svetovú premiéru bude mať dráma Moc (2023) Mátyása Priklera," avizuje SFÚ.

23.01.2023 16:00
Záber z filmu Mátyása Priklera Ďakujem, dobre. Foto:
Záber z filmu Mátyása Priklera Ďakujem, dobre.
debata

MFF Rotterdam, ktorý sa uskutoční od 25. januára do 5. februára, venuje priestor okrem súčasných diel aj retrospektívam a tematickým programom. V sekcii klasických filmov Cinema Regained predstaví tri digitálne reštaurované krátke snímky Jaroslavy Havettovej.

Videoklip s popartovými motívmi Pieseň (1969) k skladbe Heleny Vondráčkovej a Waldemara Matušku, film Kým sa ucho neodbije (1971) inšpirovaný habánskou keramikou a slovenskými porekadlami s hudbou Pavla Hammela a Mariána Vargu, a tiež snímku Kontakty (1980) so sugestívnymi obrazmi absurdných a bezvýchodných tragédií s hudbou Deža Ursinyho.

Kontakty (1980)

Festival v oficiálnom programe predstaví aj dva súčasné slovenské filmy. Svetovú premiéru bude mať druhý celovečerný film Mátyása Priklera Moc (2023), dráma s prvkami politického thrilleru, ktorá odhaľuje dilemy moci v súčasnej spoločnosti. „Kladie si otázku, či je pravda skrytá v udalostiach, alebo v ich dôsledkoch,“ približuje SFÚ. Dodáva, že pred desiatimi rokmi rotterdamský festival uviedol vo svetovej premiére aj Priklerov debut Ďakujem, dobre (2013).

Súčasnú kinematografiu bude zastupovať v tohtoročnom programe festivalu aj film Petra Václava Il Boemo (2022), ktorý sa na rotterdamskom festivale so svojím autorským filmom predstaví už po tretí raz. „Jeho historická hudobná dráma zobrazuje život českého hudobného skladateľa Josefa Myslivečka a je príbehom o vzniku a rozpade kariéry,“ dodáva SFÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #film #MFF Rotterdam