O sošku Zlatého medveďa sa na filmovom festivale Berlinale uchádza 18 snímok

O sošku Zlatého medveďa sa na tohtoročnom medzinárodnom filmovom festivale Berlinale v nemeckej metropole uchádza 18 snímok. Dnes to na tlačovej konferencii oznámil umelecký šéf festivalu Carlo Chatrian. Berlinale sa koná od 16. do 26. februára. Tento ročník bude bez pandemických obmedzení.

23.01.2023 15:30
Berlinale 2023 Foto:
Snímka z tlačovej konferencie k nadchádzajúcemu filmovému festivalu Berlinale 2023.
debata

„Súťažné snímky sú produkciou 19 krajín. Pätnásť filmov bude mať na Berlinale svetovú premiéru,“ povedal Chatrian o hlavnej súťažnej sekcii. Poznamenal tiež, že jedenásť filmárov z tejto kategórie sa už na festivale v Berlíne zúčastnilo, osem z nich priamo v hlavnej sekcii. Šesť filmov z hlavnej súťažnej sekcie natočili ženy.

Chatrian uviedol, že výber snímok v sekcii Competition je pestrejší než kedykoľvek predtým, pretože v nej sú animované aj dokumentárne filmy, komédie, melodrámy či historické snímky.

Počas minulého ročníka Berlinale sa o Zlatého medveďa tiež uchádzalo 18 snímok, porota vtedy vybrala ako víťaza španielsko-taliansku drámu Alcarrás španielskej režisérky Carly Simónovej.

Trailer k filmu Alcarrás.

Tento rok má najväčšie zastúpenie v hlavnej sekcii Nemecko, a to hneď piatimi filmami. Na vzniku štyroch snímok sa podieľalo Francúzsko, pod troma filmami sú podpísané Spojené štáty. Nechýba ani Španielsko, Čína, Austrália či Srbsko s Japonskom a Mexikom.

V súťažnej sekcii sú okrem iného snímky Disco Boy talianskeho režiséra Giacoma Abbruzzeseho, Irgendwann werden wir uns alles erzählen (Raz si všetko povieme) nemeckej režisérky Emily Atefovej alebo Manodrome od juhoafrického režiséra Johna Trengova.

momoa2019 Čítajte viac Nezávislí filmári po rokoch vyrážajú na hory, začína sa filmový festival Sundance

Na Berlinale nebude chýbať ani česká produkcia, aj keď sa nenachádza v hlavnej sekcii. V tej sprievodnej súťažnej, ktorá sa volá Encounters, je ale celovečerný dokument Východný front z tvorby Vitalija Manského a Jevhena Titarenka. Koprodukciou Litvy, Ukrajiny, Českej republiky a Spojených štátov podporil Štátny fond kinematografie čiastkou 2,3 milióna českých korún.

Režisér a zároveň hlavná postava dokumentu Jevhen, ktorý sa už v roku 2014 vydal na Krym ako vojnový dokumentarista, sa vo februári 2022 aj s priateľmi dobrovoľne prihlásil k zdravotníckemu práporu na fronte. Film zachytáva ich skúsenosti počas prvých šiestich mesiacov vojny, keď Rusko napadlo Ukrajinu.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #film #Berlinale