Snímka 20 dní v Mariupole získala divácku cenu na festivale Sundance

Dokumentárna snímka 20 dní v Mariupole, ktorá je dielom ukrajinského vojnového reportéra a filmára Mstyslava Černova, získala v piatok divácku cenu na festivale nezávislého filmu Sundance.

28.01.2023 16:00
20 dní v Maripole Foto:
Fotograf americkej agentúry Associated Press Jevgenij Maloletka v dokumentárnej snímke 20 dní v Mariupole, ktorá je dielom ukrajinského vojnového reportéra a filmára Mstyslava Černova počas festivalu nezávislého filmu Sundance v meste Park City v americkom štáte Utah.
debata

Ocenenia v rozličných kategóriách boli ohlásené na slávnostnej ceremónii v meste Park City v americkom štáte Utah. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AP.

Film „20 dní v Mariupole“ je spoločným projektom AP a relácie Frontline americkej verejnoprávnej televízie PBS a vychádza z 30 hodín filmového materiálu, ktorý Černov a jeho kolegovia nakrútili v meste obliehanom ruskými silami.

„Chcem poďakovať všetkým, ktorí v nás verili: AP, Frontline a Sundance a všetkým divákom,“ povedal autor filmu Černov. „Toto nie je úspech, to je privilégium,“ do­dal.

Černov je známy ako vojnový korešpondent, filmár, fotograf a spisovateľ. Okrem ukrajinskej revolúcie a ruskej invázie na Ukrajinu pokrýval aj vojny v Iraku, Sýrii, Náhornom Karabachu a Afganistane.

Boje o prístavné mesto Mariupol v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny vypukli bezprostredne po začiatku ruskej vojenskej invázie 24. februára 2022. Poslední obrancovia celé mesiace obliehaného mesta padli do ruského zajatia 20. mája.

Kyjev tvrdí, že v dôsledku nepretržitej delostreleckej paľby a humanitárnej núdze, ktorá vznikla následkom ruského obliehania, prišli o život desaťtisíce tamojších civilistov. EÚ aj OSN obvinili Moskvu z vojnových zločinov počas bojov o Mariupol.

V sekcii svetových dokumentárnych filmov na Sundance bolo premiérovo uvedených celkovo 12 snímok. Išlo o filmy o klimatickej zmene, Sýrii či dospievaní počas obdobia apartheidu.

Veľkú cenu poroty v kategórii svetových dokumentov získala snímka „The Eternal Memory“ o Alzheimerovej chorobe.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Sundance #20 dní v Mariupole