Film Moc bude mať svetovú premiéru na festivale v Rotterdame

Dráma Moc je druhým filmom režiséra Mátyása Priklera, ktorý uvedie medzinárodný filmový festival Rotterdam vo svetovej premiére. Festivaloví diváci si ho budú môcť pozrieť v rámci oficiálneho programu 1. februára.

02.02.2023 15:30
Moc Foto:
Snímka z filmu Moc.
debata

Medzinárodný filmový festival Rotterdam je jedným z najvýznamnejších európskych festivalov, vo svojom programe uvádza súčasné dlhometrážne hrané a dokumentárne filmy, veľký priestor venuje retrospektíve a tematickým okruhom, pozornosť zameriava na umelecké a krátke filmy a výrazne prezentuje debutujúcich tvorcov. Festival sa koná od 25. januára do 5. februára 2023 a film Moc uvedie v štyroch projekciách.

Dlhometrážny hraný film Moc je druhým hraným filmom režiséra Mátyása Priklera (Ďakujem, dobre). Dráma s prvkami politického thrilleru sa zaoberá témou moci a bezmocnosti v súčasnej spoločnosti. Nešťastná náhoda na poľovačke, pri ktorej zomrie človek, je začiatkom príbehu, ktorý odhaľuje skrytú mašinériu politickej moci a snahy o jej udržanie.

Príbeh, v ktorom hrajú hlavné úlohy vysokopostavený politik (Jan Kačer) a agent, ktorý má všetko „upratať“ (Szabolcs Hajdu), si kladie otázky o podobe pravdy v súčasnom verejnom živote, o možnostiach jej hľadania a skrývania, ale aj o skutočnej identite politických figúr a príbehoch za ich verejnými maskami.

Trailer k filmu Moc.

Film Moc nie je spoločenskou sondou ani detektívnym príbehom, hoci využíva postupy a princípy týchto žánrov. Je predovšetkým znepokojivým metaforickým príbehom o miere moci, ktorú má jednotlivec a ako s ňou dokáže naložiť. V slovenskej kino premiére ho diváci uvidia 20. apríla 2023, do distribúcie ho prinesie spoločnosť Filmtopia.

Film sa realizoval v slovensko-maďarsko-českej koprodukcii, čo odráža aj zloženie realizačného tímu. Spoluautorom originálneho scenára je Marek Leščák, ktorý s Mátyásom Priklerom spolupracuje už dlhší čas. Na výslednej vizuálnej podobe sa podieľal maďarský kameraman Gergely Pálos, ktorý má za sebou niekoľko spoluprác so známym švédskym režisérom Royom Anderssonom.

Okrem výrazných hereckých výkonov Szabolcsa Hajdu a Jana Kačera v hlavných úlohách, diváci uvidia Mihálya Kormosa, Attilu Mokosa, Évu Bandor, Máriu Zaujecovú, Luciu Kašovú, Miroslava Krobota, Ingrid Timkovú či Janu Oľhovú.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #film #moč #Mátyás Prikler