Festival Saxophobia Bratislava predstaví 80-členný saxofónový orchester

Koniec februára bude už tradične patriť saxofónovej udalosti roka – festivalu Saxophobia Bratislava. Popri majstrovských kurzoch prinesie siedmy ročník aj dva verejné koncerty, venované klasickej hudbe na saxofónoch. TASR o tom informovala organizátorka festivalu Janka Dekánková.

05.02.2023 12:00
saxophobia Foto:
Galakoncert majstrov saxofónu sa uskutoční v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca 25. februára.
debata

Saxophobia Bratislava je už pevnou súčasťou bratislavského, ale i celoslovenského hudobného života. Každoročne prináša publiku saxofón trochu inak – ako plnohodnotný nástroj klasickej a súčasnej hudby.

Vyše 80 saxofonistov z celej Európy sa v Bratislave zíde, aby si na štvordňových majstrovských kurzoch (23. 2. – 26. 2.) na pôde Vysokej školy múzických umení rozširovali svoje zručnosti pod vedením šiestich špičkových zahraničných lektorov z Holandska, Francúzska, Slovinska, Rakúska, Maďarska a Česka.

Predvedenie diela Antonína Dvořáka na gala koncerte v roku 2021.

Organizátori však nechcú saxofón zavrieť iba do učebných tried a pre verejnosť pripravili dva výnimočné koncerty s rozmanitosťou štýlov od klasickej hudby obdobia baroka, romantizmu cez tango až po súčasné kompozície.

Lectors3 Čítajte viac Saxofón nie je len pre jazzmanov. Presvedčia o tom koncerty

Galakoncert zahraničných lektorov sa bude už tradične konať v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v sobotu 25. februára. Skvelé sólistické výkony medzinárodne uznávaných umelcov sa v závere koncertu spoja do saxofónového septeta všetkých účinkujúcich.

Veľkou raritou festivalu je 80-členný saxofónový orchester, ktorý pod vedením dirigenta Mariána Lejavu priamo na kurzoch naskúša program záverečného koncertu 26. februára v Slovenskom rozhlase, kde odznie aj niekoľko premiér.

Adriana Kučerová Čítajte viac Jarné Konvergencie si posvietia na svetového skladateľa Leoša Janáčka

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Festival Saxophobia