Začína sa festival Berlinale, na úvodnej ceremónii prehovorí Zelenskyj

Slávnostným ceremoniálom sa dnes večer začne vyhlásený medzinárodný filmový festival Berlinale. Na úvod sa hosťom prostredníctvom videa prihovorí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajina, ktorá takmer rok vzdoruje ruskej invázii, je jedným z ústredných tém tohtoročného Berlinale.

16.02.2023 14:00
Umelohmotne nebo Foto:
Záber z animovaného filmu Umelohmotné nebo, ktorý bude súťažiť na festivale Berlinale.
debata (1)

Galavečer bude možné od 19:20 sledovať na nemeckých staniciach ZDF a 3sat alebo on-line. Hosťom festivalu sa na večernej udalosti predstaví porota vedená americkou herečkou Kristen Stewartovou. Porota v závere festivalu vyberie víťaza, ktorý si odnesie hlavnú cenu, teda sošku Zlatého medveďa. Tento rok sa o ňu uchádza 19 filmov.

Poznámky z Eremocénu Viery Čakányovej premietne berlínsky festival 20. februára v rámci sekcie Forum. „Každoročne predstavuje progresívne a inovatívne diela súčasnej kinematografie. V rovnakej sekcii bol uvedený aj Čákanyovej celovečerný debut FREM (2019),“ pripomína distribučná spoločnosť Film Expanded.

Ďalej približuje, že v najnovšej snímke vedie režisérka dialóg so svojím budúcim virtuálnym ja. „A posiela hravú audiovizuálnu pohľadnicu do nejasnej budúcnosti, pričom polemizuje o potenciáli moderných technológií pri riešení zložitých globálnych problémov,“ dodáva spoločnosť.

Poznámky z Eremocénu zamieria po svetovej premiére na Berlinale na Slovensko. V domácej premiére film v marci uvedie MFF Febiofest Bratislava, následne vstúpi do slovenskej distribúcie.

V marci príde do slovenských kín aj najnovší film režisérky Miry Fornay Mimi, ktorý Berlinale odpremiéruje 19. februára v sekcii Generation Kplus, prezentujúcej filmy pre deti a mládež. Ako ďalej informuje spoločnosť Filmtopia, Fornayovej štvrtý celovečerný hraný film uvedie berlínsky festival v štyroch projekciách, počas slávnostnej premiéry ho odprezentujú okrem režisérky aj hlavní detskí hrdinovia Rozmarína Willems a Cyprián Šulej.

Film rozpráva príbeh sedemročnej Romy, ktorá hľadá svoju stratenú andulku. Jej odhodlanie nájsť Mimi vedie Romy cez prastarý dunajský les, kde stretáva postavy s ich vlastnými príbehmi. Síce stratila milovanú Mimi, no nájde oveľa viac, dobrodružstvo a nových priateľov. Film nakrúcali v lesoch pri Bratislave.

Režisérka verí, že príbeh dievčatka Romy privedie deti a ich rodičov k tomu, aby trávili viac času v prírode. „A cítili sa tam opäť ako doma. Ľudskou stratégiou je chrániť domovy, takže ak sa v prírode budeme opäť cítiť ako doma, budeme ju viac ochraňovať,“ dodáva Fornay. Mimi podľa nej nie je iba rodinný film. „Je venovaný všetkým dospelým, ktorí neprestali byť zvedavými deťmi. A možno aj pre tých dospelých, ktorí sú pohltení svetom dospelých, náš film ich katapultuje späť do sveta ich zabudnutého detstva.“

Filmový sviatok, ktorý v Berlíne potrvá do 26. februára, sa po dvoch ročníkoch s pandemickými obmedzeniami vracia do normálu. Rúšky už nie sú povinné a obsadené môžu byť všetky kreslá v kinách.

Festival sa ale nevyhol zdražovaniu, za lístky diváci spravidla zaplatia 15 eur, minulý rok začínali ceny na 13 eurách.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #film #Berlinale