Venezuelčanka Arca je ďalším svetovým menom Pohody

Do line-upu festivalu Pohoda pribudlo ďalšie významné meno svetovej hudobnej scény. V júli sa na trenčianskom letisku predstaví hudobníčka a producentka Arca z Venezuely, ktorej koncert uzavrie program na festivalovom hlavnom pódiu. Nové meno potvrdil dnes ráno v živom vysielaní Rádia_FM šéf festivalu Pohoda Michal Kaščák.

23.02.2023 14:00
Arca Foto:
Arca skúma hranice populárnych žánrov, aby vznikal priestor na zdieľanie.
debata


Arca, pôvodom z venezuelského Caracasu a momentálne žijúca v Barcelone, búra mýty a predsudky nielen v hudbe, ale aj v názoroch na sexuálnu identitu. Sama sa definuje ako nebinárna trans žena. „Neviem si predstaviť výstižnejší, dôležitejší a silnejší záver Pohody 2023 na hlavnom pódiu, ako koncert umelkyne Arca. Okrem veľkého umeleckého prínosu pre celý festival má toto vystúpenie aj podstatný symbolický význam a to zvlášť v situácii, v akej sa po teroristickom útoku na Zámockej ulici nachádza celé Slovensko. Arca bola prvou umelkyňou, ktorú som na rok 2023 oslovil, booking neprebiehal ľahko vzhľadom na veľký záujem o jej umenie nielen medzi hudobnými podujatiami. Som hrdý, že práve Arca ukončí tohtoročnú Pohodu,“ hovorí šéf festivalu Michal Kaščák.

Arca je jedna z najnadanejších umelkýň súčasnosti, o čom svedčí aj to, že si ju Björk vybrala ako dvornú producentku a spolupracovníčku pre jej albumy Vulnicura (2015) a Utopia (2017). Zoznam skvelých umelkýň 
a umelcov, s ktorými spolupracovala, však nekončí len pri Björk.

Má za sebou spolupráce aj s FKA Twigs, Kelela, Blood Orange, Frank Ocean, Sega Bodega aj Shygirl, ktorá tento rok tiež vystúpi na Pohode. Jej hudobný rukopis ste mohli počuť aj vo viacerých remixoch, napríklad v Rain On Me od Lady Gaga, ale má za sebou aj remixy pre Deftones, Laurie Anderson alebo Tirzah.

Jej tvorbu je ťažké zaradiť do jedného štýlu, keďže v nej môžete počuť IDM, experimental, industrial hip-hop, reggaeton, techno aj avant pop – jednoducho mix, ktorý je pre ňu typický. „Nechcem byť viazaná na jeden žáner," hovorí Arca. „Nechcem byť označená ako jedna vec."

Svojou tvorbou výrazne zaujala v roku 2012, keď vydala EP Stretch 1 a Stretch 2. Nasledujúce albumy sú dnes už kultovými nahrávkami: &&&&& (2013), Xen (2014), Mutant (2015), Arca (2017), KiCK i (2020) – nominovaný na Grammy v kategórii Najlepší tanečný/elektro­nický album a KiCK iii (2021), ktorý magazín Pitchfork označil ako Best New Music.

Na jej albumoch môžete počuť ďalších svetových interpretov ako Sia, Planningtorock, Shygirl, Rosalía, SOPHIE, Boys Noize, Shirley Manson zo skupiny Garbage, Machinedrum, ale aj Björk.

Wet leg Čítajte viac FOTO: Aj táto najlepšia hudba vlaňajška zaznie v lete na festivale Pohoda

Arca doplnila doteraz zverejnených umelcov a umelkýň, ktorí vystúpia 6.-8. júla 2023 na festivale Pohoda. Sú medzi nimi Central Cee, Jamie xx, Ben Howard, Caroline Polachek, slowthai, Suzanne Vega, tohtoroční dvojnásobní víťazi Grammy a The BRIT Awards Wet Leg, SOFI TUKKER, Viagra Boys, Perfume Genius, Pussy Riot, Arooj Aftab, Shygirl, AMELIE LENS, Sampa the Great, Genesis Owusu, Dry Cleaning, shame, Charlotte Adigéry & Bolis Pupul, Liniker, Yard Act, PVA, Hermeto Pascoal, Jana Kirschner, Zea, Tata Bojs a ďalší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda #Michal Kaščák #Arca