V Paríži sa budú odovzdávať najprestížnejšie francúzske filmové ceny César

V Paríži sa dnes večer budú odovzdávať francúzske filmové ceny César. V poradí už 48. ročník prestížnej súťaže má podľa agentúry AFP dvoch veľkých favoritov: filmy Nevinný (L'Innocent) a La nuit du 12 (voľne preložené Noc z dvanásteho). Podľa nej má však aj problém s "neviditeľnosťou" v podobe skutočnosti, že medzi nominovanými takmer chýbajú režisérky.

24.02.2023 16:00
Moja afganská rodina 2 - film Foto:
Snímka z filmu Moja afgánska rodina, ktorý sa tento rok uchádza o cenu César.
debata

Koprodukčný česko-francúzsko-slovenský film režisérky Michaely Pavlátovej Moja afganská rodina získal nomináciu v kategórii celovečerný animovaný film.

Kriminálna komédia Nevinný režiséra Louisa Garrela nazbierala pri prvom kole hlasovania 11 nominácií a triler La Nuit du 12 Dominika Molla o vyšetrovaní vraždy ženy získal desať nominácií.

Možným „čiernym koňom“ sa javí snímka En corps, ktorú natočil režisér Cédric Klapisch o zotavovaní zranenej baletky parížskej Opery. Je otázkou, či neprinesie prekvapenie ako veľký minuloročný víťaz, film Stratené ilúzie od režiséra Xaviera Giannoliho. Historická dráma si okrem Césara za najlepší film odniesla aj ďalších šesť cien, napríklad za najlepšiu kameru či scenár.

Jedno je ale isté: Césara 2023 za najlepšiu réžiu nezíska žiadna filmárka. Žiadna totiž tento rok nebola nominovaná. Tonie Marshallová tak aj po dnešnom večeri zostane v dejinách francúzskeho filmu jedinou režisérkou, ktorá dokázala v tejto oblasti uspieť – so snímkou Venuša, salón krásy, v roku 2000.

Moja afganská rodina - film Čítajte viac Recenzia: Moja afganská rodina

Okrem Garrela, Klapischa a Molla boli nominovaní ešte Cédric Jimenez a Albert Serra. Opomenuté boli režisérky a scenáristky Alice Winocourová či Rebecca Zlotowská. V kategórii najlepší film bola nominovaní jediná režisérka, Valeria Bruniová Tedeschiová za snímku Navždy mladí.

Situácia je podľa AFP pre Césary o to trápnejšia, že francúzska filmová akadémia v posledných rokoch prešla hlbokou obrodou vo svojich radách, aby sa zbavila výčitiek, že trpí „machizmom“ a sebestrednou zahľadenosťou do seba.

Bývalá ministerka kultúry Roselyne Bachelotová minulý mesiac skritizovala „asistovanú ekonomiku“ francúzskeho filmu s priamymi dotáciami, daňovými úľavami a ďalšími výhodami, ktorá sa nestará o vkus divákov a pohŕda filmami určenými pre širokú verejnosť.

Je možné, že uprostred sporov o reformu dôchodkov vo Francúzsku zaznie počas slávnostného večera aj vyjadrenie na túto tému. Strašiakom ale podľa AFP zostáva odovzdávanie Césarov spred dvoch rokov, plné nemiestneho humoru.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #film #César