Hviezdne noci sa rozširujú. Pozvali legendu experimentálneho rocku Swans

Hviezdne noci rozširujú aktivity s uvedením koncertu legendárnej experimentálnej skupiny Swans v Novej Synagóge v Žiline a s čerstvým formátom dvojdňového hudobného festivalu Hviezdne noci: Good Morning, ktorý sa bude konať od 16. do 17. júna v Bytči.

28.02.2023 09:01
Swans Foto:
debata

Ako veľkú predohru pred letom kolektív Hviezdnych nocí uvedie v spolupráci s priestorom Novej Synagógy koncert newyorskej skupiny SWANS, ktorá stála pri základoch no wave a svojim dlhým pôsobením ohýbala hranice experimentálneho rocku s množstvom jeho prevtelení. 

 Po šiestich rokoch pôjde o ich prvé turné. Hneď štvrtá zastávka bude 25. mája práve na Slovensku. Výnimočný koncert nemožno navštíviť ani v susednej Českej republike či Rakúsku. Špecifický priestor Novej synagógy v Žiline, v ktorom sa hlukové mystérium Swans odohrá je kontrastným a zároveň atmosferickým prepojením, ktoré sprostredkuje spomedzi venues na turné unikátny zážitok. S týmto spojením pôjde o highlight jarnej koncertnej sezóny na Slovensku.


Dlhoročná ambícia festivalu a kolektívu Hviezdnych nocí je prinášať nepočuté a bezhraničné hudobné produkcie na perifériu Slovenska a s tým súvisí výber netradičných koncertných priestorov. Na festivale sa k hlavným industriálnym priestorom Ladovne pridá kaplnka Sobášneho paláca alebo areál zámku. 
„Chceme rozšíriť naše aktivity a strhnúť nálepku toho, čo by mali Hviezdne noci byť a ako by mali znieť. Chceme byť hluční i stíšiť sa. Vstúpiť všetci spolu do leta, v Bytči,“ hovoria organizátori.

Headlinerka Naima Bock príde z centra európskej hudobnej scény – z Londýna, so svojim mixom britského folku a jemného indie pesničkárstva. Predstaví svoj debutový album Giant Palm, ktorý minulý rok vyšiel na labely SubPop a patril k najsilnejším nahrávkam londýnskych neofolkových skupín.

Dôležitú líniu v programe tvorí viacero silných ženských umelkýň. Po rokoch sa do Ladovne vráti pesničkárka Amelie Siba, jeden z najsilnejších artpopových hlasov posledných rokov. Pulzujúcu ukrajinskú elektronickú scénu tentokrát na festivale zastúpi Maryana Klochko.

Žánrové spektrum rozšíri duo Zaffer 9 kombinujúce prvky techna, witch housu alebo glitchcoreu a folkový drone projekt Line Gate. K nim sa so svojim špecifickým gitarovým ambientom pridá Tomáš Niesner. Ten priblíži svoj minuloročný album Bečvou.

K novým menám a mnohým slovenským premiéram pribudnú aj stálice festivalu Autumnist či producent Bulp.

Muž v skafandri - Ladovňa Čítajte viac Hviezdne noci v Bytči lákajú aj do pivovaru

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #Bytča #Swans #Hviezdne noci