Arctic Monkeys a Guns N' Roses budú headlinermi festivalu Glastonbury

Britská india rocková kapela Arctic Monkeys a americkí Guns N' Roses sa majú stať najväčším ťahákom tohto ročníka hudobného festivalu v anglickom Glastonbury. Pripoja sa k hlavnej hviezde nedeľného večera, spevákovi Eltonovi Johnovi, ktorý tu vystúpi v rámci svojho rozlúčkového turné. Podľa BBC News to oznámili organizátori akcie, na ktoré sú zhruba tri mesiace pred začiatkom vypredané všetky vstupenky.

07.03.2023 10:00
arctic monkeys Foto:
Skupina Arctic Monkeys je jednou z hlavných hviezd festivalu.
debata

Medzi ďalšími účinkujúcimi sú napríklad americké speváčky Lizzo a Lana Del Rey, rapper Lil Nas X, či skupiny Alt-J a Blondie. Pesničkár Cat Stevens vystúpi v kategórii Legendy. Vlani sa na Dianu Rossovú prišlo pozrieť 80-tisíc divákov. Oznámených bolo viac ako 50 účinkujúcich a stovky ďalších sa k nim ešte pripoja, kým festival v stredu 21. júna otvorí svoje brány.

Najväčším lákadlom tohto ročníka bude pravdepodobne Elton John, pretože tu odohrá posledný koncert v Británii.

„Je to pre nás obrovský úspech, že sme ho sem na záver jeho turné dostali,“ povedala organizátorka festivalu Emily Eavisová. „A on sa na to naozaj teší. Telefonoval nám s množstvom skvelých nápadov a je z toho nadšený,“ dodala.

Spevák, ktorý bude mať 76 rokov, nikdy nebol pravidelným účastníkom festivalov. Eavisová prezradila, že podnikla zvláštne kroky, aby ho na vystúpenie presvedčila. Uviedla, že napísala Eltonovi list, v ktorom mu oznámila, že za svoju kariéru už dokázal všetko, ale nikdy nevystúpil v Glastonbury. Povedala mu, že pokiaľ na hudobný festival nikdy nepríde, pôjde o ich zlyhanie a požiadala ho, aby tu vystúpil. „A on jednoducho zavolal a povedal áno,“ dodala Eavisová.

Glastonbury bude rodovo vyvážený festival a pomer medzi mužskými a ženskými účinkujúcimi je takmer 50:50. Všetci headlineri na hlavnej scéne Pyramid Stage sú však muži.

„Snažíme sa robiť čo je v našich silách a samozrejme sa snažíme o pomer 50:50. Niektoré roky je to viac, niektoré menej,“ povedala Eavisová. Organizátori podľa nej tento rok počítali, že sa hlavného vystúpenia zhostí jedna nemenovaná ženská interpretka, ale musela odmietnuť. Budúci rok by však mali byť dve, dodala Eavisová.

zelenskyj Čítajte viac Volodymyr Zelenskyj účastníkom festivalu Glastonbury: Šírte o vojne pravdu

Lístky na tohtoročný ročník festivalu sa predali zhruba za hodinu, hoci sa ich cena zvýšila na 340 libier. Do predaja sa však obvykle koncom marca alebo apríla vracajú zrušené alebo vrátené vstupenky.

Rodinná farma v anglickom grófstve Somerset, kde sa festival každý rok koná, má kapacitu vyše 200 000 ľudí. Hudobný festival v Glastonbury v rokoch 2020 a 2021 kvôli pandémii covid-19 nebol, vlani sa po dvojnásobnom odklade vrátil a oslávil 50 rokov svojej existencie. Program na najväčšej scéne Pyramid Stage počas posledného ročníka uzatvárali americká speváčka Billie Eilish, člen legendárnych Beatles Paul McCartney a na úplný záver vystúpil kalifornský raper Kendrick Lamar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Elton John #Arctic Monkeys #Glastonbury