Hosťom Febiofestu Bratislava 2023 bude Vitalij Manskij. Uvedie svoj dokument o vojne

Na jubilejnom 30. medzinárodnom filmovom festivale Febiofest Bratislava (15. - 19. 3.) sa zúčastní aj Vitalij Manskij. Držiteľ viac než stovky festivalových ocenení osobne uvedie záverečnú snímku podujatia. Ako pre TASR potvrdil programový riaditeľ Ondrej Starinský, oficiálnym záverečným filmom festivalu bude Manského Východný front.

10.03.2023 14:00
Vitalij Manký Foto:
Vitalij Manskij predstaví na Febiofeste film Východný front.
debata

Manského snímky premietli na vyše 500 medzinárodných filmových festivaloch, kde získal viac než 100 ocenení vrátane dvoch cien za najlepší dokumentárny film na MFF v Karlových Varoch. Známy je snímkou Gorbačov. Raj (2020), ale aj filmom Svedkovia Putinovi (2018), v ktorom ukazuje nástup Vladimira Putina k moci i zákulisie Kremľa. Film bol nominovaný na cenu Európskej filmovej akadémie v kategórii Najlepší dokument.

Rodák z Ukrajiny sa na tohtoročnom festivale v Bratislave predstaví filmom Východný front, ktorý režíroval spoločne s kameramanom a režisérom Jevhenom Titarenkom. Dokumentárny film priblíži dôsledky ruskej invázie očami Jevhena a jeho priateľov, ktorí sa hneď 24. februára 2022 dobrovoľne pridali k práporu prvej pomoci.

Skuska umenia Čítajte viac Najlepší český dokument vlaňajška je Skúška umenia a uvedú ho na Febiofeste

„Priamo na fronte zachraňovali životy a evakuovali ranených. Divák ich bude môcť sledovať v akcii a v zázemí na západe Ukrajiny, kam prišli navštíviť svoje rodiny pri príležitosti krstu syna jedného z nich. Tu, mimo bojov, v kruhu priateľov a rodiny, odznejú príbehy priamo poznačené bojom Ukrajiny za oslobodenie od imperiálneho Ruska,“ približuje festival snímku, ktorú uvedie v sobotu 18. marca v priestoroch Slovenskej národnej galérie (SNG).

Film Východný front uvedie do kinodistribúcie spoločnosť Film Expanded krátko po bratislavskom festivale.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Febiofest #vojna na Ukrajine