Banskobystrická hudobná jar bude kvitnúť od stredoveku až po súčasnosť

Na festivale, ktorý potrvá od 21. marca do 29. mája, vystúpia na siedmich koncertoch slovenskí aj zahraniční umelci. Okrem priestorov Robotníckeho domu sa koncerty uskutočnia aj v Cikkerovej sieni mestskej radnice, v Zelenej sieni Thurzovho domu a v Kostole sv. Alžbety Uhorskej. Súčasťou podujatia bude prvýkrát aj premiéra v Štátnej opere. V dramaturgii sú zastúpené diela takmer všetkých štýlových období, a to od stredoveku a renesancie cez klasicizmus, romantizmus až po súčasnosť.

20.03.2023 17:00
Banská Bystrica Foto:
V Banskej Bystrici sa koná jeden z najstarších hudobných festivalov klasickej hudby na Slovensku.
debata

Jeden z najstarších hudobných festivalov klasickej hudby na Slovensku otvorí 21. marca koncert Mateja Arendárika a Moyzesovho kvarteta. V koncertnej sále Robotníckeho domu, v interpretácii klavírneho virtuóza a banskobystrického rodáka, zaznejú najprv svetoznáme Obrázky z výstavy Modesta Petroviča Musorgského. V druhej polovici si budú môcť návštevníci vychutnať Klavírne kvinteto op. 81 od Antonína Dvořáka.

„Veľmi ma teší, že sa nám podarilo zrealizovať vystúpenie dvoch zahraničných komorných zoskupení. Banská Bystrica má dlhoročné partnerstvo s talianskym mestom Alba, odkiaľ pricestuje komorný súbor Ensemble Romeo Paglia. Dňa 13. apríla uvedie diela talianskych a nemeckých skladateľov. Divákov určite zaujme aj súbor Vox humana z Maďarska, ktorého členovia priblížia 13. mája na dobových hudobných nástrojoch hudbu stredoveku a renesancie,“ hovorí Lýdia Baranová, vedúca referátu Robotníckeho domu MsÚ v Banskej Bystrici.

Presburger Saxophone Quartet vystúpia vo štvrtok 27. apríla.

Svoje čestné miesto v rámci programu Banskobystrickej hudobnej jari má aj Konzervatórium J. L. Bellu. Vo štvrtok, 16. marca 2023 sa uskutočnia dva výchovné koncerty študentov zameraných na klasickú hudbu. V utorok, 25. apríla sa Koncertná sála Robotníckeho domu rozozvučí tónmi orchestrálneho vystúpenia absolventov s dirigentom Ihorom Vlakhom.

„Som rád, že mesto nám v rámci dlhodobej spolupráce ponúka priestor, kde môžeme kultúrnej obci i verejnosti ukázať, čo hudobná škola 21. storočia v Banskej Bystrici dokáže vyprodukovať. Zatiaľ, čo na výchovnom koncerte budú môcť žiaci základných a stredných škôl počuť ukážku toho najlepšieho, čo sa u nás učí, absolventi rôznych oddelení predstavia pestré hudobné čísla, ktoré si osvojili počas šesťročného štúdia. Všetkých srdečne pozývam,“ dopĺňa Radoslav Solárik, riaditeľ Konzervatória J. L. Bellu v Banskej Bystrici.

NA SKLE MALOVANE Janosik Jan Slezak Čítajte viac Legendárny muzikál Na skle maľované sa vracia

S netradičnou dramaturgiou sa predstaví aj sláčikové trio mladých ambicióznych slovenských umelcov – Andrej Baran, Andrej Krajčovič a Ján Šiška. Pre milovníkov saxofónu je pripravený atraktívny koncert Podoby saxofónu. Pod umeleckým vedením Ladislava Fančoviča uvedú účinkujúci diela predovšetkým amerických skladateľov, pričom dve z nich zaznejú na Slovensku dokonca prvýkrát. V priestoroch Štátnej opery sa 19. mája uskutoční premiéra opery veristického skladateľa Umberta Giordana – štvordejstvová dráma Andrea Chénier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #Štátna opera v Banskej Bystrici