Nu Dance Fest 2023 bude priestorom pre domácu scénu a trávenie času spolu

Medzinárodný festival súčasného tanca a pohybového divadla Nu Dance Fest oslavuje plnoletosť – v termíne 12. až 16. apríla sa v Bratislave odohrá jeho 18. ročník. Tento míľnik oslávi programom zameraným na spoločné prežívanie a dramaturgickým fokusom na domácu scénu. Prinesie divácky zaujímavé a oceňované predstavenia slovenských tvorcov aj viacero site-specific projektov a programov situovaných mimo klasické divadelné priestory.

28.03.2023 16:00
Holding River Foto:
Eva Priečková a Katarína Poliačiková - HOLDING RIVER
debata

V priebehu piatich dní ponúkne Nu Dance Fest 2023 program pozostávajúci z tanečných a divadelných predstavení, diskusií a parties. Medzi najväčšie lákadlá slovenského pôvodu bude určite patriť predstavenie matter režiséra Martina Hodoňa a kol. z produkcie združení GAFFA a Neskorý zber, ktoré získava od svojej vlaňajšej premiéry pozitívne ohlasy a aktuálne je nominované na Grand Prix v rámci festivalu Nová Dráma 2023.

Ďalšími zaujímavými domácimi titulmi zaradenými v programe sú nové predstavenie z dielne kolektívu Tanečno v spolupráci s talianskym choreografom Manuleom Rondom YOLT – You Only Live Twice odkazujúce na stratu orientácie vo svete okolo nás, ktoré bolo premiérované iba koncom roku 2022, a projekt pre tri tanečníčky choreografa Radoslava Piovarčiho JUST ASK HER o mantineloch limitujúcich životy žien.

„Domácej scéne dávame na 18. ročníku Nu Dance Festu rozšírený priestor na jednej strane preto, že dlhodobo považujeme za dôležité prezentovať tuzemské produkcie, uvádzať ich v dramaturgickej konfrontácii so zahraničnou tvorbou a poukazovať na špecifiká. Druhým dôvodom je, že bez životaschopnej domácej scény by Nu Dance Fest ťažko dokázal naplniť doterajších 17 ročníkov svojej existencie,“ vysvetľuje zakladateľka a riaditeľka festivalu Petra Fornayová.

Lukas Timulak portrait Čítajte viac Talentovaný slovenský tanečník vďaka UNESCO vyštudoval prestížnu školu v Monaku

Site-specific projekty v meste aj mimo neho

Ďalšími slovenskými, resp. koprodukčnými dielami prezentovanými v programe budú sitespecific projekty: Tanečnica, choreografka a performerka Eva Priečková a vizuálna umelkyňa Katarína Poliačiková uvedú na Nu Dance Feste prvú reprízu spoločného projektu Držať Rieku / Holding River, ktorý premiérovali na jeseň 2022. Predstavenie sa odohráva na dunajskej pláži na petržalskej strane rieky neďaleko mosta Lanfranconi a jeho uvedenie v nedeľu 16. 4. v skorom popoludní bude spojené s malým piknikom.

Združenie Tanečno, ktorého hlavnými postavami sú mladí tanečníci združení okolo rovnomenného oravského festivalu a okolo postavy tanečníka a choreografa Andreja Štepitu, uvedie okrem predstavenia YOLT aj site-specific projekt The Urge vytvorený v spolupráci s tureckou choreografkou pôsobiacou v Nemecku Ceren Oran.

Podujatie sa odohrá na Námestí Nežnej revolúcie vo štvrtok 13. 4. popoludní, pôjde o slovenskú premiéru. Obe podujatia – Holding River aj The Urge – budú prístupné bezplatne.

Anna Karenina balet Cenek Szabová Čítajte viac Peter Dedinský predstaví príbeh Anny Kareniny ako tanečnú drámu

Petra Fornayová uvedie na 18. ročníku Nu Dance Festu reprízu tanečnej performancie Komplementarita, ktorá vznikla koncom roka 2022 pri príležitosti (Po)otvorenia novej Slovenskej národnej galérie. Performancia reaguje na ikonické dielo vizuálneho umelca a konceptualistu Stana Filka RETROOQS.F.12 fa­rieb reality a je zasadená priamo „do diela“ umiestneného v premostení SNG.

Program bude dostupný okrem festivalového publika aj pre návštevníkov galérie, lístky na toto podujatie predáva SNG cez svoju webstránku. Držitelia permanentky na Nu Dance Fest 2023 majú vstup na podujatie aj na návštevu galérie v sobotu 15. 4. zdarma.

Zahraniční tvorcovia na 18NDF

Okrem domácej scény ponúkne Nu Dance Fest opäť aj pohľad na tvorbu vybraných zahraničných umelcov, tentoraz najmä v rôznych konfrontáciách so slovenskou scénou. V stredu 12. 4. odštartuje festival site-specific projektom Rozumeli ste? / Did You Understand?, ktorý vzniká v koprodukcii Asociácie súčasného tanca a medzinárodného projektu BeInternational.

Performace v koncepte mladých talianskych tvorcov Giulie Cermelli a Tommasa Cavalcantiho v obsadení mladých slovenských tanečníčok Marty Blaškovej, Miriam Budzákovej, Evy Urbanovej a tanečníka Jozefa Vaľa bude situovaná do Kunsthalle Bratislava, resp. do priestoru S4 – špeciálne preň vznikne v rámci týždňovej rezidencie tvorcov.

Scénu S4 Asociácia súčasného tanca symbolicky otvárala v rámci Nu Dance Festu 2022 ako nový netradičný priestor pre súčasný tanec a Rozumeli ste? bude prvou tanečnou produkciou, ktorá sa tu po roku uskutoční. Projekt je navyše do priestorov galérie súčasného umenia umiestnený aj s ohľadom na jeho tému – pojednávať bude o vzťahu vystavených diel a diváka a vyústi až v kolektívnu party.

POCKETART -Treatment of Remembering 1 foto Michal Hanc  ovsky Čítajte viac Nu Dance Fest lieči a scitlivuje tancom

Spomedzi zahraničných tvorcov odprezentuje Nu Dance Fest 2023 aj výrazný mladý talent českej tanečnej scény, tanečnicu a choreografku Terezu Krejčovú a jej predstavenie How to represent a broken heart. Koprodukčné česko-rakúske sexteto uzatvorí program festivalu v nedeľu 16. 4. večer v A4.

Jedným z vrcholov festivalu bude určite performatívna inštalácia rumunskej umelkyne pôsobiacej v Česku a na Islande Ioany Mony Popovici s názvom Maze Incense, ktorá vznikla v spolupráci so slovenskou tanečnicou Annou Línovou Caunerovou. Predstavenie skúmajúce nudu a prokrastináciu sa odohrá v priestoroch zrekonštruovanej SNG a bude prístupné, podobne ako Komplementarita Petry Fornayovej, okrem festivalového publika aj pre bežných návštevníkov galérie.

Priestor byť spolu

Významný priestor v rámci festivalu tento rok dostáva netanečný program vystavaný z parties a diskusií. „Považovali sme za potrebné vytvoriť popri sledovaní tanca v klasickom blackboxe dostatok príležitostí na trávenie času spolu, či už v rozhovore – o tanci aj o živote – alebo len tak,“ vysvetľuje zakladateľka a riaditeľka Nu Dance Festu Petra Fornayová.

„Zoči voči aktuálnej situácii vo svete sa nám zdá, že jediný spôsob, akým dokážeme čeliť kríze, je podporovať spoločné prežívanie, dialóg, ale aj hľadanie schopnosti odreagovať sa od neustáleho tlaku na výkon a úspech.“

Každý festivalový večer majú preto tento rok v programe priestor parties – od stredy do nedele sa ich uskutoční dohromady päť. Okrem priestoru na stretávanie budú aj symbolickou oslavou plnoletosti Nu Dance Festu. V rámci nich sa predstavia viac aj menej známi*e DJi a DJky AstraZeneca, Microchic, Źurek Biały & Ogórek Kiszony, Švadelna, Dada a ďalší. Vstup na parties je – okrem piatka večera – bezplatný. Na piatkovú party v A4 je potrebné zakúpiť si lístok, resp. byť držiteľom*kou festivalovej permanentky.

paul maheke Čítajte viac Výstava v Kunsthalle Bratislava: Ty a ja a duchovia vymazaných príbehov v nás

Súčasťou 18. ročníka Nu Dance Festu bude aj rozšírený diskusný program, v ktorom opäť dostanú priestor slovenské choreografky a choreografi. Pôjde o špeciálny formát talkshow Choreograf v ringu, koncept spoludramaturga Nu Dance Festu Honzu Malíka a pražského zoskupenia Pulsar, ktorý vznikol v ČR a pri príležitosti festivalu sa na štyri dni presunie do Bratislavy.

Talkshow sa bude konať každý deň od štvrtka do nedele o 18:00 a festivalové publikum sa jej bude môcť zúčastniť naživo. Moderátor Honza Malík a dramaturgička Tereza Krčálová si do každého z dielov série pozvú dvoch slovenských tanečných tvorcov alebo tvorkyne na „akčný rozhovor“, v ktorom budú vybrané dvojice umelcov hovoriť o svojej tvorbe, víziách a plánoch.

Mená ôsmich hostí a hostiek talkshow Choreograf v ringu via Bratislava sú Marta Poláková, Anna Sedlačková, Barbora Janáková, Jaro Viňarský, Juraj Korec, Soňa Kúdeľová, Tomáš Danielis a Soňa Ferienčíková. Presné obsadenie dvojíc, v ktorých sa ocitnú „v ringu“, oznámia tvorcovia talkshow postupne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #tanec #Nu Dance Fest