Do Cannes sa vráti Scorsese aj Almodóvar, Natalie Portmanová, Julianne Mooreová, Caprio aj Johnny Depp

Na tohtoročnom 76. ročníku filmového festivalu v Cannes budú súťažiť i nové snímky režisérov Akiho Kaurismäkiho, Wesa Andersona, Todda Haynesa, Wima Wendersa či Kena Loacha. Oznámil to riaditeľ akcie Thierry Frémaux. V hlavnej súťaži sa bude o Zlatú palmu uchádzať 19 filmov, šesť z nich režírovali ženy.

14.04.2023 11:06
Maiwenn Foto:
Záber z filmu Jeanne du Barry, ktorý otvorí festival v Cannes.
debata

V súťažnom výbere tento rok opäť figurujú mená zavedených tvorcov, mnohí z nich už ocenenie z Cannes z minulosti majú. Napríklad Ken Loach získal Zlatú palmu v rokoch 2016 a 2006 za filmy Ja, Daniel Blake a Zdvíha sa vietor, tentokrát predstaví snímku The Old Oak, v ktorej umierajúca anglická dedina rieši konflikt kvôli novým prichádzajúcim sýrskym migrantom. Držiteľom Zlatej palmy za film Izba môjho syna je tiež taliansky režisér Nanni Moretti, ktorý tentokrát súťaží so snímkou Il Sol dell’Avvenire.

Il Sol dell'Avvenire, trailer

Turecký tvorca Nuri Bilge Ceylan, ktorý Cannes opanoval v roku 2014 s filmom Zimný spánok, je v súťaži s drámou About Dry Grasses. Už niekoľkokrát sa do výberu dostal i japonský režisér Hirokazu Kore'eda, ktorý v roku 2018 dostal Zlatú palmu za film Zlodeji.

Podľa očakávaní organizátori do súťaže vybrali i nový film amerického režiséra Wesa Andersona Asteroid City, ktorý je poctou sci-fi, alebo romancu May December Todda Haynesa, v ktorej hrajú hlavné úlohy Natalie Portmanová a Julianne Mooreová.

Asteroid City, trailer

Nemecký tvorca Wim Wenders bude mať v Cannes hneď dvojité zastúpenie, a to vďaka dokumentárnemu portrétu umelca Anselma Kiefera, ktorý sa bude premietať v sekcii Zvláštne uvedenie, a celovečernému filmu Perfect Days. Wenders získal Zlatú palmu v roku 1984 za snímku Paríž Texas.

Do súťaže sa prebojovalo tiež šesť diel, ktoré režírovali ženy, čo je v histórii festivalu zatiaľ najviac, uviedla agentúra AFP. Svoje nové filmy predstaví Talianka Alice Rohrwacherová, Rakúšanka Jessica Hausnerová alebo Francúzky Justine Trietová a Catherine Breillatová.

Maiwenn Čítajte viac O Zlatú palmu v Cannes sa bude uchádzať rekordných šesť režisérok

Už skôr vedenie festivalu oznámilo, že v Cannes sa bude premietať i nový film amerického režiséra Martina Scorseseho Killers of the Flower Moon, ďalší diel dobrodružnej ságy Indiana Jones a nástroj osudu alebo krátky film Pedra Almodóvara Strange Way of Life. Otvárací filmom bude historický film francúzskej režisérky Maïwenn s názvom Jeanne du Barry, kde hrá kráľa Ludvíka XV. Johnny Depp.

KILLERS OF THE FLOWER MOON, trailer

Festival v Cannes letos potrvá od 16. do 27. května. V čele poroty usedne švédský režisér Ruben Östlund, jehož filmy Čtverec a Trojúhelník smutku dostaly v Cannes v letech 2017 a 2022 Zlatou palmu.

Martin Scorsese Čítajte viac Legendárny režisér Scorsese sa vráti do Cannes po 37 rokoch. Prinesie film s Leonardom DiCapriom a Robertom De Nirom
debata chyba
Viac na túto tému: #MFF Cannes