Showcasový festival v Novej Cvernovke otvorí Sharpe Rádio_FM Night

Bratislavská Nová Cvernovka bude od štvrtka dejiskom hudobného festivalu a konferencie Sharpe. Organizátori okrem mladých hudobných talentov z celej Európy opäť pozvali aj viacerých hudobných odborníkov. Festival tak vytvára na Slovensku priestor na prezentáciu hudby nielen fanúšikom, ale aj odbornej verejnosti a promotérom z celého sveta. Na siedmich pódiách sa predstaví vyše 60 interpretov a 30 speakerov.

20.04.2023 14:00
nova cvernovka Foto:
Nová Cvernovka.
debata

Otvárací večer festivalu sa bude niesť v znamení špeciálnych koncertov slovenských hudobných mien známych aj z vysielania Rádia_FM. Informuje RTVS o Sharpe Rádio_FM Night, na ktorej vystúpia so svojím spojením jazzu a soulu Lash & Grey. V programe figuruje aj hudobný experimentátor FVLCRVM a večer zavŕši DJ a producent Blame Your Genes s hosťami.

Tohtoročný Sharpe ponúkne do 22. apríla severský folk, rozmanité variácie popu a indie s elektronikou, rap z východu Slovenska či pozoruhodné audio-vizuálne kompozície. Pozvanie na festival prijali domáci aj zahraniční interpreti.

V line-up figurujú napríklad hudobníčka Marí, ktorá pochádza z ostrova Mors v Dánsku. „Jej tvorba oplýva akustickými, folk-rockovými melódiami. Skladby Marí pôsobia nadčasovo aj vďaka hudobnej a lyrickej kombinácii protikladov reflexie a melanchólie, pokojnej hravosti a pochmúrnosti,“ približuje festival.

Marí - Cold Water

Do pozornosti dáva aj duo Lake Jons z Fínska. Kapelu tvoria Jooel Jons a Mikko Pennanen, pôvodne vyštudovaní jazzoví bubeníci, komponujúci rytmické piesne na pomedzí folkovej a indie alternatívy. Kombináciu akustiky s elektronikou v pope a indie predvedie muzikant a cestovateľ Ariel Tintar.

„Kultúrny pôvod má vo Francúzsku a Karibiku, spieva po francúzsky aj kreolsky. Jeho hudba znie poeticky a vášnivo, rozpráva príbehy priateľov z ciest, no aj odsudzuje rasizmus a klamstvá minulosti,“ opisuje Sharpe.

Návštevníkom ponúka aj workshopy, zahraničné recepcie, akustické sety či majstrovstvá v stolnom futbale.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Nová Cvernovka