Nová Cvernovka opäť oslávi sviatok práce otvorenými ateliérmi

Kreatívne a kultúrne centrum Nová Cvernovka opäť poodhalí priestory bývalej chemickej priemyslovky v Bratislave. Počas už tradičného podujatia 1.MÁJ - Deň otvorených ateliérov otvoria nájomníci dvere širokej verejnosti. Od desiatej ráno až do večera bude sprístupnená celá budova Školy a nezabudne sa ani na Internát. Návštevníkov čaká bohatý program, workshopy aj chutné gastro.

24.04.2023 13:00
nova cvernovka Foto:
Počas tradičného podujatia 1.MÁJ - Deň otvorených ateliérov nebudú chýbať ani koncerty.
debata

Verejnosti sa sprístupnia ateliéry výtvarníkov, kreatívcov, grafických a odevných dizajnérov, maliarov, fotografov, architektov, filmárov, ale aj hudobné skúšobne či remeselné dielne. Ich nájomníci ukážu, čomu všetkému sa po celý rok venujú. Návštevníci tak budú môcť spoznať, ako vzniká udržateľná móda, originálne výrobky z hliny či biologicky rozložiteľný plast. Vyskúšať si budú môcť rôzne tlačiarenské techniky či sa zapojiť do workshopu šitia.

Hudobným headlinerom bude legendárna kapela Zlokot, ktorá predvedie jedinečný mix rapu, rocku, disca či elektroniky. Koncert odohrá aj jeden z najvýraznejších súčasných talentov na slovenskej hudobnej scéne, Katarína Máliková. Atmosféru v exteriéri dotvoria DJ MtotheG & Beyuz. O pohodový hudobný podmaz sa postará aj vášnivý zberateľ platní Adam Kvasnica. Zábavu vo večerných hodinách zabezpečí Diskotéka Avantgarde.

V Sále si návštevníci môžu overiť svoje znalosti počas kvízu o Novej Cvernovke. Uskutoční sa tiež diskusia o rozvoji priľahlej štvrte a séria prezentácií pod názvom #MadeInCvernovka. Kabinet Pomalosti bude patriť literatúre a dramatickému umeniu. Návštevníci sa môžu tešiť na workshop kreatívneho čítania, ale aj špeciálne prvomájové vydanie prednášky History Kabinet o Vladimírovi Karfíkovi – architektovi budovy bývalej chemickej priemyslovky, v ktorej už siedmy rok sídli Nová Cvernovka. Súčasťou programu bude aj pokračovanie diskusného cyklu Tepláreň Nahlas: Queer umenie pre všetkých?

Hlavný vonkajší priestor známy ako Súťokruh ožije zoskupením Divadlo Trieska a už tradičným literárnym formátom Čau opiatej. Premiéru bude mať aj živé vysielanie popoludňajšieho programu Ladenie Rádia Devín, ktoré je mediálnym partnerom tohto ročníka. Sprievodný program bude prebiehať takmer v celom areáli od Sály kultúrneho centra cez Kabinet Pomalosti, Ateliér Svetlík, Zborovňu a Telocvičňu, až po vonkajšie zóny ako Komunitná garáž, Suťokruh, Detské ihrisko, Lúka pred Školou či Dvor za Internátom.

Pohoda den FM 2022  Ctibor Bachraty    2 Čítajte viac Na Pohoda deň_FM vystúpi Zea, raperské duo Pete & Bas aj Dušan Vlk

Na detskom ihrisku si zvedaví návštevníci budú mať možnosť vyskúšať napríklad výrobu odliatkov či patinovanie. Svoje predstavenie uvedie centrum Edudrama, Lúka pred Školou zas ožije cirkusovým workshopom. Mladších návštevníkov poteší a zabaví aj Bratislavské bábkové divadlo.

V Novej Cvenovke myslia aj na najmladších... Foto: Archív Nová Cvernovka
nova cvernovka V Novej Cvenovke myslia aj na najmladších návštevníkov.

Aj tento rok bude program v Telocvični najmä o tanci. Ľudské hranice a vzťah perfomer-divák bude skúmať performatívna situácia Gentle borders. Pre seniorov bude pripravená tvorivá dielňa. Deti a mládež si prídu na svoje pri workshope Telohra. A počas Jam session si spoločne zatancujú všetci domáci rezidenti. O chutné gastro sa po celý deň postarajú prevádzky Dvanásť Duší, Iná Haluška, Buchtáreň, Lokal Unas, Vegan Food on Wheels a palacinkáreň Chez Amélie. Kávičkári budú mať k dispozícií aj obľúbený stánok Pán Králiček. Otvorí sa aj Chňapka aka “cvernovkársky blšák”, z ktorého si návštevníci budú môcť odniesť oblečenie či rôzne iné užitočné veci, ktorým tak môžu vdýchnuť druhý život.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Katarína Máliková #Nová Cvernovka