Nové slovenské filmy sa predvedú na festivale Kino na hranici

Medzinárodný filmový festival Kino na hranici štartuje už o dva dni. Od 29. apríla až 3. mája sa v poľskom a Českom Tešíne uskutoční prehliadka viac než stovky filmov, ale tiež koncerty, literárne besedy, výstavy a diskusie s tvorcami. Podujatie, ktoré tento rok oslavuje 25. výročie, má veľkú tradíciu a na malom priestore poľsko-českej hranice sa môžu diváci priamo stretnúť s filmovými tvorcami, režisérmi, zvukármi, kameramanmi, ale najmä s hercami a herečkami z Česka, Poľska, Slovenska, Maďarska a tentoraz aj Ukrajiny.

27.04.2023 16:00
Invalid Foto:
Film Invalid láme rekordy návštevnosti v slovenských a už aj v českých kinách.
debata

Tento rok má slovenská kinematografia v programe veľké zastúpenie, predovšetkým v sekcii Nové filmy. Film Invalid, ktorý láme rekordy návštevnosti v slovenských a už aj českých kinách, príde predstaviť početná delegácia tvorcov v zložení režisér Jonáš Karásek, producent Maroš Hečko, scenárista Tomáš Dušička, herec Gregor Hološka a herečka Sandra Lasoková.

Najnovší počin režiséra Martina Šulíka Kôň sa bude na Kine na hranici premietať s jeho osobnou účasťou. Film Piargy osobne uvedie scenáristka Jana Skořepová s producentkou Silviou Panákovou. Plastic symphony podporí svojou účasťou režisér Juraj Lehotský. Film Slúžka uvedie delegácia na čele s režisérkou Máriou Čengel Solčanskou a herečkami Vicou Kerekes, Danou Droppovou a Radkou Caldovou. V programe hraných nových slovenských filmov sa tiež predstaví novinka Mátyása Priklera Moc, hraný debut Zuzany Piussi Zošalieť, Obeť režiséra Michala Blaška, ktorý si iba nedávno odniesol cenu za najlepší slovenský hraný film Slnko v sieti. V programe nebude tiež chýbať posledný film Terezy Nvotovej Svetlonoc.

Dokumentárne filmy budú prezentovať slovenskí dokumentaristi za ich osobnej účasti. Jaro Vojtek predstaví film Turnus, Marek Kuboš osobne uvedie svoj posledný film +/- 90. Film Odpočítavanie – posledný film Ivana Palúcha bude na festivale osobne reprezentovať režisér Martin Palúch, strihač Peter Harum a producent Peter Nevedal. Slovenské nové filmy budú reprezentovať aj krátke filmy našich tvorcov Andreja Kolenčíka Zjavenie Jána a Tomáša Krupu Musíme prežiť: Fukushima!. Obaja prídu svoje diela osobne uviesť a diskutovať s divákmi.

Slovenskú prehliadku filmov na 25. Kine na hranici uzavrie pohľad do minulosti. V sekcii Kulinárske kino sa predstaví film Petra Kerekesa Ako sa varili dejiny a klenot našej kinematografie Kým sa skončí táto noc Petra Solana.

dušan hanák Čítajte viac Nakrútil by Hanák Papierové hlavy aj dnes?

Kino na hranici si uctí dielo a spomienku na režiséra Juraja Jakubiska filmom Sedím na konári a je mi dobre, na režiséra bude v diskusii osobne spomínať hlavná protagonistka filmu Markéta Hrubešová. Program doplní výstava grafík Martina Šulíka a Fera Liptáka a diskusia o distribúcii filmov vo Vyšehradskom priestore.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Šulík #Peter Solan #film Piargy