Novú slovenskú rozprávku uvedie festival animovaných filmov v Annecy

Novú slovenskú rozprávku Tonko, Slávka a kúzelné svetlo uvedie v júni Medzinárodný festival animovaného filmu v Annecy. Najväčší festival animákov na svete odpremiéruje snímku v súťažnej sekcii celovečerných filmov Contrechamp. TASR o tom informovala PR manažérka Michaela Malíková. Príbeh o Tonkovi, ktorý od narodenia svieti, aj keď nechce, príde do slovenských kín 7. decembra.

28.04.2023 15:00
Tonko, Slávka a kúzelné svetlo Foto:
Snímka z filmu Tonko, Slávka a kúzelné svetlo.
debata

Film rozpráva o tom, aké je to byť iný, prináša príbeh o priateľstve a fantázii, svetle a tme. Jedenásťročný Tonko má jedinečnú vlastnosť – od narodenia svieti. Jeho príliš starostliví rodičia sa ho snažia držať doma, aby ho ochránili pred vonkajším svetom. Keď sa do ich domu pred vianočnými prázdninami nasťahuje tajuplná Slávka, Tonkov svet sa obráti naruby. Získava prvú naozajstnú kamarátku, pred ktorou môže odhaliť svoj svet vo vankúšovom bunkri.

Režisér Filip Pošivač približuje film o Tonkovi a Slávke ako obyčajný príbeh, aký môže postretnúť každého. „Je to ‚iba‘ spodobnenie rozprávkovej krásy ukrývajúcej sa vo všetkých dobrých skutkoch, ktoré vykonáme pre druhých. Tonko vo filme urobí veľké rozhodnutie, za ktoré som naňho pyšný. Naviac nás v prostredí nádherných ručne vyrobených dekorácií, v magickom svetle lámp a pod zrakom dokonalej kamery zavedie do sveta plného fantázie a kúziel,“ hovorí Pošivač a divákov upozorňuje, aby nezabúdali, že každý v sebe nosí aspoň malé svetielko.

Suzume Čítajte viac Recenzia filmu Suzume: S hovoriacou stoličkou naprieč Japonskom

„Môže zahorieť kedykoľvek prejavíme empatiu, toleranciu či pomôžeme niekomu druhému. Ktokoľvek z nás sa môže stať hrdinom veľkého príbehu. Som vďačný, že som dostal príležitosť ilustrovať filmom tento druh kúzla, ktorého sme ako ľudia schopní bez toho, aby sme si to vždy uvedomovali,“ dodáva Pošivač, hlavný výtvarník známeho animovaného seriálu Maškrtné medvedie príbehy, ktorý si obľúbili aj slovenskí diváci.

Výtvarne sa spolupodieľal na filmoch Malá z rybárny, Až po uši v machu a seriáli Živo z machu. Venuje sa tiež knižnej ilustrácii.

Film Tonko, Slávka a kúzelné svetlo vznikol v slovenskočes­komaďarskej koprodukcii. Do slovenských kín ho prinesie distribučná spoločnosť Continental film.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #animovaný film