Na festivale Viva Musica! vystúpia Emily D’Angelo aj fenomenálny huslista Gidon Kremer

Festival Viva Musica! je na kultúrnej mape Slovenska už 19 rokov. Za ten čas jeho návštevníci zažili neopakovateľné koncerty svetových mien ako Philip Glass, Michael Nyman, Kronos Quartet, John Malkovich, Víkingur Ólafsson či úžasnú Laurie Anderson. Silná dramaturgia s dôrazom na klasiku a všetky jej odtiene je doménou aj aktuálneho ročníka, počas ktorého si divákov podmaní kanadská mezzosopranistka Emily D’Angelo, svetoznámy huslista Gidon Kremer s orchestrom Kremerata Baltica i sopranistka Simona Šaturová so svojím Nocturnom.

02.05.2023 14:00
Gidon Kremer  c  Angie Kremer Photography 01 Foto:
Gidon Kremer príde do Bratislavy so svojím orchestrom Kremerata Baltica.
debata

„Plačem preto, že na svete existuje niečo také prekrásne ako Brahmsov Husľový koncert v podaní Gidona Kremera,“ takto opísal majstrovstvo lotyšského huslistu spisovateľ Peter Høeg vo svojej knihe Cit slečny Smilly pre sneh, za ktorú získal nomináciu na Nobelovu cenu. Gidon Kremer je ikona sólovej aj komornej klasickej hudby, ktorý pre súčasnú husľovú tvorbu urobil viac než ktokoľvek iný. Na husle začal hrať už ako štvorročný pod vedením svojho otca, ktorého rodina prišla počas holokaustu o 35 členov. „Bol som synom toho, kto prežil. Aby som prežil, musel som byť lepší ako ostatní,“ vyjadril sa Kremer, ktorý za svoju kariéru nahral viac než 120 albumov, napísal niekoľko kníh, získal množstvo ocenení vrátane Grammy a udržal si celosvetovú povesť jedného z najoriginál­nejších umelcov svojej generácie.

Do Bratislavy príde so svojím orchestrom Kremerata Baltica a s programom, ktorý bude bezpochyby hudobnou lahôdkou. „Orchester Kremerata Baltica, ktorý som založil, je pre mňa veľmi dôležitý – je to spôsob ako odovzdávam svoje skúsenosti a lásku k hudbe ďalšej generácii,“ doplnil Kremer. V prvej polovici koncertu zaznie Haydnov Koncert pre husle, klavír a sláčikový orchester, v rámci ktorého sa ako sólista predstaví aj vynikajúci lotyšský klavirista Georgijs Osokins. Jednoduchosť a odľahčenú zvukovosť Haydnovho koncertu vystrieda Ligetiho Sláčikové kvarteto č. 1 s podtitulom „Métamorphoses nocturnes“ (v úprave pre sláčikový orchester). Druhá časť koncertu prinesie sériu kompozícií viacerých súčasných autorov a autoriek s názvom Eine (andere) Winterreise (Jedna (iná) Zimná cesta), ktoré vznikli pri príležitosti 25. výročia založenia orchestra (zal. v roku 1997) priamo na objednávku Gidona Kremera. Koncert sa uskutoční v nedeľu 16. júla o 20. h v Slovenskom rozhlase.

Ďalšou potvrdenou účinkujúcou na festivale Viva Musica! je kanadská mezzosopranistka Emily D’Angelo, ktorá patrí k najvýraznejším a najzaujímavejším zjavom súčasného vokálneho umenia. Napriek mladému veku spievala v Metropolitnej opere v New Yorku, v Teatro alla Scala v Miláne, v Londýne, Paríži, Berlíne, Mníchove či Zürichu a presadila sa aj na prestížnych koncertných pódiách a festivaloch. V Bratislave sa Emily D’Angelo predstaví po prvýkrát spolu s americkou klaviristkou Sophiou Muñoz.

Foto: Mark Pillai
emili d angelo

Program koncertu bude nadväzovať na jej debutový album enargeia, ktorý vyšiel v roku 2021 vo vydavateľstve Deutsche Grammophon. Namiesto pozlátka a efektnosti, ktoré často sprevádzajú debutové nahrávky, poňala D‘Angelo svoj debut ako hlbokú poetickú výpoveď a poctu ženám-skladateľkám. „Pre mňa a pre Sophiu je to česť, že náš slovenský debut sa uskutoční práve na festivale Viva Musica!. Na koncerte zaznie program, ktorý sme už predstavili v New Yorku, Toronte či Barcelone. Uvedieme tvorbu Hildegardy z Bingenu, Clary Schumann, Florence Price, ale aj súčasných autoriek ako Missy Mazzoli, Sarah Kirkland Snider či Rebecca Clarke, ktoré doplnia piesne Arnolda Schönberga, Aarona Coplanda a Randyho Newmana. Tešíme sa, že budeme môcť túto krásnu hudbu zdieľať so slovenským publikom,“ povedala D’Angelo. Koncert sa uskutoční 3. augusta o 20. h v Átriu Slovenskej národnej galérie.

Nevšedne koncipovaný sólový program divákom predstavia aj ďalší dvaja výnimoční umelci – slovenská sopranistka Simona Šaturová a český klavirista Marek Kozák. Simona Šaturová patrí k stáliciam našej opernej scény. Spolupracovala s viacerými významnými orchestrami a dirigentmi a pravidelne účinkuje v operných domoch vo Viedni, Drážďanoch či v Bruseli. Svoj hlas nedávno prepožičala herečke Barbare Ronchi vo výpravnom historickom filme Il Boemo o českom opernom skladateľovi Josefovi Myslivečkovi, ktorý bol ocenený šiestimi Českými levmi. Klavirista Marek Kozák je zase predstaviteľom nastupujúcej generácie mladých umelcov. S jeho menom sa spája výnimočná muzikalita, vynikajúca klavírna technika, zmysel pre proporciu a v neposlednom rade obdivuhodná pokora k notovému zápisu. Svetom nocturna a hudobnou prechádzkou nočnou krajinou, zostavenou z uspávaniek a piesní s tematikou noci, nás v rámci svojho koncertu prevedú 10. augusta 2023 o 20. h v priestoroch PONTONu na Tyršovom nábreží.

Laurie Anderson Čítajte viac Festival Viva Musica! získal medzinárodné ocenenie EFFE Label

19. ročník festivalu Viva Musica! sa uskutoční od 29. júna do 17. augusta 2023 na rôznych miestach v Bratislave a tento rok prinesie až 15 koncertov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viva Musica!