Krištáľový glóbus na festivale v Karlových Varoch dostane Russell Crowe

Cenu Krištáľový glóbus za prínos kinematografii dostane na tohtoročnom filmovom festivale v Karlových Varoch austrálsky herec a hudobník Russell Crowe. Držiteľ Oscara a dvoch Zlatých glóbusov sa v Česku predstaví aj ako hudobník so svojou kapelou Indoor Garden Party. Znelku 57. ročníka festivalu natočil americký herec a producent Johny Depp. V piatok to potvrdili organizátori, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

05.05.2023 16:25
Pápežov exorcista Foto:
Russell Crowe ako Gabriele Amorth v snímke Pápežov exorcista, ktorú práve premietajú v našich kinách.
debata

Festival pri príležitosti ocenenia Crowea uvedie historickú dobrodružnú snímku Petra Weira Master a Commander: Na opačnom konci sveta spred 20 rokov. Film bol ocenený dvomi Oscarmi a za stvárnenie kapitána Aubreyho bol Russel nominovaný na Zlatý Glóbus.

Crowe pochádza z novozélandského Wellingtonu, od detstva žije v Austrálii. Na Oscara bol prvýkrát nominovaný za film Insider: Muž, ktorý vedel priveľa. Cenu však získal až za rímskeho generála Maxima vo filme Gladiátor z roku 2000. Nasledujúci rok získal tretiu oscarovú nomináciu za rolu psychicky chorého geniálneho matematika Johna Nasha vo filme Čistá duša.

Od 80. rokov rozvíja aj svoju hudobnú kariéru. So svojou súčasnou skupinou Indoor Garden Party vydali prvý album – The Musical – v roku 2017.

Jan Kačer Čítajte viac Legendárny herec Jan Kačer: Prečo by som mal byť starý, keď nemusím?

Na 57. ročníku karlovarského filmového festivalu v zaznie premiére aj nová znelka, ktorú natočil Johny Depp. Originálne znelky sa podľa organizátorov festivalu snažia pripomínať ocenené osobnosti a hostí uplynulých ročníkov. Depp bol na 55. ročníku festivalu v roku 2021.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Russel Crowe #MFF Karlovy Vary