Noc múzeí sľubuje nevšedné zážitky na sto miestach Slovenska

Druhá májová sobota patrí na Slovensku celoeurópskemu podujatiu Noc múzeí a galérií. V poradí 19. ročník prináša množstvo zaujímavých aktivít pre milovníkov kultúry a umenia, ale aj tých, pre ktorých je takáto návšteva skôr výnimočnou udalosťou. Do neskorých večerných hodín bude možné vidieť zaujímavé výstavy, autorské výklady, tvorivé dielne, animácie, prehliadky a ďalší program vo viac ako 100 lokáciách na Slovensku," uvádza Slovenské národné múzeum (SNM), ktoré podujatie organizuje v spolupráci so Zväzom múzeí na Slovensku.

13.05.2023 14:00 , aktualizované: 15:56
Trebišov Kultúra Múzeum Noc muzei 2023 Foto: ,
Gróf Andrássy a cisárovná Sissi sa fotia s návštevníkmi počas podujatia Noc v trebišovskom múzeu, ktoré pripravilo Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove.
debata
Video

Antika digitálne

„Podujatie Noc múzeí a galérií na Slovensku organizuje zväz múzeí v spolupráci so Slovenským národným múzeom, v Bratislavskom kraji je SNM zároveň hlavným koordinátorom. Múzeá a galérie majú jednotné vstupné, návštevník v Bratislavskom kraji, kde je múzeí a galérií najviac, zaplatí päť eur len v prvom múzeu či galérii, ktoré navštívi, v ďalších sa už len preukáže prvým vstupom. Vďaka spolupráci s Dopravným podnikom Bratislava a Železničným múzeom SR môžu návštevníci využiť počas podujatia špeciálnu dopravu, medzi múzeami a galériami, ktorých je v kraji vyše 40, budú počas Noci múzeí premávať dobové vozidlá po tradičných trasách,“ hovorí Zuzana Vášáryová, koordinátorka podujatia v Bratislavskom kra­ji.

V Bratislavskom kraji si môžu návštevníci vybrať z ponuky 40 múzeí a galérií, od národných inštitúcií až po menšie regionálne. Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti, ponúka Najkrajšie knihy Slovenska a podujatia s témou kávy. České centrum v Bratislave môže zaujať výstavou a programom v duchu osláv 100 rokov rozhlasového vysielania v Československu. Dom Quo Vadis predstaví Nenápadných hrdinov formou výstavy a komiksu.

Virtuálna Gerulata: návštevníci sa vďaka... Foto: MMB
virtualna gerulata Virtuálna Gerulata: návštevníci sa vďaka modernej technike môžu poprechádzať po starom rímskom tábore, ktorý sídlil v dnešných v Rusovciach v Bratislave.

Rímsky tábor (kastel) Gerulata, kedysi súčasť dunajskej ochrannej línie Rímskej ríše, je jednou z najvýznamnejších expozícií Múzea mesta Bratislavy (MMB) a od roku 2021 aj súčasť svetového dedičstva UNESCO. Z reálnych stavieb sa zachovali už len fragmenty, no múzeum predstavuje podobu tábora aj cez nový virtuálny 3D model. Ako vyzerala antická Gerulata v bratislavských Rusovciach v 3. – 4. storočí ukáže interaktívny 3D model, vďaka ktorému sa návštevníci pomocou game padu môžu prechádzať po tábore a získať zaujímavé informácie o každodennom živote jeho obyvateľov a detailne si prezrieť najzaujímavejšie archeologické nálezy z Gerulaty.

Pozrite sa, ako vyzeral rímsky tábor na území Slovenska

Slovenská národná galéria ponúka prvú Noc múzeí v novom šate, návštevníci si môžu prezrieť zrekonštruovanú budovu aj zoznámia sa osobne s jej architektmi Pavlom Paňákom a Martinom Kusým. Zažijú tiež kreatívne aktivity pre všetky vekové skupiny či premietania v kinosále a nočnú tanečnú performance.

Autorom diela Duška je umelec Robert Bielik....
Návštevníci si už obľúbili balóny Stanislava...
+14Citlivá rekonštrukcia odhalila aj kamennú stenu...

„V Múzeu mesta Bratislavy pri príležitosti Noci múzeí a galérii zhasneme na hodinu svetlo a vy tak budete mať šancu prebádať jedinečný priestor Starej radnice a Apponyiho paláca potme. Prineste si baterku a posvieťte si spolu s nami na dejiny počas nočnej prehliadky s komentovaným sprievodom,“ avizuje Katarína Selecká. Výstava cesta (z) mesta v Starej radnici dokumentuje, ako sa menila tvár metropoly za uplynulé štvrťstoročie. Do polnoci možno navštíviť napríklad expozíciu dejín mesta, vinohradníctva či hodín, hrad Devín sa zatvára o 20. h, Gerulata o 22. h, no už 20. mája sľubuje rodinný program.

Univerzitná knižnica v Bratislave (UKB) odprezentuje niekoľko architektonických projektov s dôrazom na rekonštrukciu kúpeľov Grössling na výstave Adagio.

Kúpele Grossling budú opäť slúžiť na rekreáciu

Pozrite si budúcu novú tvár slávnych kúpeľov

Fotogaléria
Rekonštrukcia a revitalizácia je naplánovaná aj...
V objekte kúpeľov bude sídliť aj Mestská...
+14Návrh interiéru kúpeľov Grossling.

Bunker B-S 4 Lány Múzeum československého opevnenia a Bunker B-S 6 Vrba privítajú predovšetkým milovníkov vojenskej histórie. V Múzeu colníctva a finančnej správy si návštevníci zaspomínajú na úlohu colníc v histórii bývalého Československa.

Múzeum mesta Bratislavy (MMB) ponúka atraktívnu nočnú prehliadku Nox v múzeu, kde si návštevníci vlastnou baterkou posvietia na dejiny hlavného mesta.

Galéria mesta Bratislavy (GMB) prezentuje výstavu a sprievodné aktivity Pozri, Prešporok! Od grafickej veduty k fotografickým pohľadom. Galéria Nedbalka doplní svoj program kurátorským sprievodom po expozíciách v ukrajinskom jazyku. Noc múzeí a galérií tam bude patriť aj slovenskej akademickej maliarke a reštaurátorke Márii Bidelnicovej, ktorá predstaví svoju mimoriadne bohatú reštaurátorskú činnosť a knihu Reštaurovanie. Kunsthalle Bratislava pripravila aktivity k výstavám Prísľub strážkyne bahna a Cena Oskára Čepana 2022 Call Me If You Need Me. V programe Slovenskej národnej galérie (SNG) tematicky dominujú témy vzťahov a architektúry a rekonštrukcie objektu. Slovenské centrum dizajnu pripravilo sprievodné aktivity k výstave 100 rokov dizajnu/Slovensko 1918 2018. Stre­doeurópsky dom fotografie (SEDF) predstaví projekt Autá doby c .k. s komentovanou prehliadkou.

SNM, boje, bojovníci, SLOVENSKÉ NÁRODNÉ MÚZEUM Čítajte viac VIDEO: Noc múzeí prinesie lákavé zážitky na viac ako sto miestach po celom Slovensku

Hrady, kaštiele aj bane

Máj láka ľudí von, na prehliadku hradných nádvorí aj kaštieľskych parkov. Na strednom Slovensku Slovenská národná galéria v kaštieli Strážky spustí interaktívnu mestskú hru Posledná barónka. Múzeum bábkarských kultúr a hračiek v Modrom Kameni privíta návštevníkov animovanými vstupmi, bábkovým predstavením na nádvorí, remeselnou dielňou s výrobou hračiek i jarmokom.

Video
Vďaka novej aplikácii návštevníci lepšie spoznajú aj miesta, kde žila grófka Alžbeta Báthory.

Banská Štiavnica je do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO zapísaná už 30 rokov, a hoci nedávno mnohé pamiatky utrpeli požiarom, stále je čo obdivovať. V Banskom múzeu v prírode je pre rodiny s deťmi pripravená pátracia hra Hravý skanzen a návštevníkov čakajú aj Príbehy z podzemia, ktoré vyrozprávajú priamo bývalí baníci. „V Kammerhofe, v expozícii Baníctvo na Slovensku stretnete samotnú Máriu Teréziu. Cisárovná si bude naživo vyberať adeptov na riadenie a prevádzkovanie zlatonosných baní. V rozsiahlom paláci komorských grófov v každej sieni čaká prekvapenie a zaujímavé úlohy,“ pozýva Miriam Lenčová zo Slovenského banského múzea. Na Starom zámku vo večernej atmosfére za hradbami skúsení lektori prezradia zaujímavosti z histórie jednej z najstarších stavebných pamiatok Banskej Štiavnice.

Kremnica, mincovňa Čítajte viac Historická raziareň mincí, Janko Hraško, Marek Ormandík a veľa prekvapení. V Kremnici bude stretnutie múz

Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene si bude možné prezrieť pri nočnom osvetlení sviecami. Rosenfeldov palác v Žiline láka na prechádzku v sprievode klavírnej hudby, na svetelné efekty a videoprojekcie. Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku pripravila netradičnú prednášku, na ktorej sa v rámci témy Zaži dejiny umenia bude variť a jesť.

Niekoľko divadelných zoskupení a tiež spolok... Foto: TASR, Jozef Poliak
Zabudnuté remeslá Zvolen zámok Niekoľko divadelných zoskupení a tiež spolok rytierov Vir Fortis so svojimi šermiarskymi súbojmi a ukážkami stredovekých remesiel rytierstva, budú počas soboty a nedele (13. a 14.5.) zabávať návštevníkov podujatia Zabudnuté remeslá na Zvolenskom zámku.

V Košiciach bude mať noc múzeí a galérií špeciálnu tému Tajomstvá na dotyk, do programu v uliciach mesta sa zapája 15 inštitúcií. Z balkóna historickej budovy Východoslovenského múzea zaznie opening Violin Show, návštevníci zažijú Benátsku noc alebo sa počas hry stanú „nomádom Európy“ a prejdú sa storočím propagandy. Odkryjú tiež príbehy umeleckých diel, ľudového remesla aj záhady vedy na výstavách, v expozíciách aj na špeciálnych programoch.

Video
V kaštieli čakala na hostí a cisárovná Sissi, gróf Andrássy aj pojazdná ponorka.

Napríklad Múzeum Vojtecha Löfflera predstaví diela tohto významného sochára, ale aj Výkvet Talianska a novú generáciu ilustrátorov pre deti a ukážky 3D modelovania a 3D tlače. V Galérii ÚĽUV sa svojimi prácami prezentujú študenti školy umeleckého priemyslu. V Pamätnej izbe Sándora Máraia odhalia záhady v spisovateľovej rodine. Atraktívna večerná prehliadka čaká hostí v renesančnom kaštieli v Markušovciach, je spojená s koncertom v letohrádku Dardanely. Slovenské technické múzeum – Múzeum letectva v Košiciach priblíži lietadlo Albatros a jeho konštruktéra. Krajské múzeum v Prešove otvorí vodnú vežu Kumšt a zaujímavá bude aj prehliadka barokového kaštieľa v Hanušovciach spojená s prednáškami.

SNG prehliadka rekonštrukcia Čítajte viac V Národnej galérii počas prvej noci preberú vzťahy

Tieto podujatia sú len malou ukážkou z bohatého programu tohtoročnej Noci múzeí a galérií, viac informácií nájdu záujemcovia na stránke noci múzeí a galérií www.nmag.sk.

Hrad Modrý Kameň Čítajte viac Noc múzeí na hrade Modrý Kameň predstaví výstavu i divadlo
debata chyba
Viac na túto tému: #Noc múzeí a galérií 2023