Začiatok festivalu v Cannes sprevádza kampaň i otvorený list proti účasti Deppa

Na sociálnych sieťach sa šíri kampaň, ktorá kritizuje filmový festival v Cannes za to, že už "76 rokov oslavuje násilníkov", uvádza server Variety.

17.05.2023 14:00
Johnny Depp Foto: ,
Herec Johnny Depp uviedol v Cannes svoj nový film Jeanne du Barry.
debata

Niekoľko dní pred začiatkom podujatia, ktoré odštartovala francúzska snímka s Johnnym Deppom v hlavnej úlohe, na internete spustili priaznivci jeho bývalej manželky Amber Heardovej kampaň prioti Deppovej účasti na festivale. Do filmovej prehliadky sa pre rozvinutie červeného koberca pre Deppa i režisérku jeho filmu Maïwenn oprela tiež skupina francúzskych herečiek a hercov.

Maïwenn a herec Johnny Depp Čítajte viac Johnny Depp ako kráľ Ľudovít XV. otvorí festival v Cannes

Depp hrá hlavnú postavu kráľa Ľudovíta XV. v historickej snímke s názvem Jeanne du Barry – Kráľova milenka. Pre amerického herca, ktorého kariéru poznamenal ostro sledovaný súdny spor s Heardovou, kde sa vzájomne obvinili z domáceho násilía, ide o prvý film za posledné tri roky. Režisérka filmu Maïwenn zas nedávno priznala, že „napadla“ novinára, ktorému napľula do tváre. Kvôli incidentu čelí žalobe.

Herec Johnny Depp uviedol v Cannes svoj nový... Foto: SITA/AP, Joel C Ryan
France Cannes 2023 Opening Ceremony Red Carpet Herec Johnny Depp uviedol v Cannes svoj nový film Jeanne du Barry. Na snímke s jeho režisérkou a hlavnou ženskou hrdinkou Maiwenn.

Porota v súdnom spore medzi Deppom a Heardovou uznala herečku vinnú z ohovárania jej bývalého manžela kvôli článku, kde sa označila za „verejne známu tvár domáceho násilia“. V skoršom spore vedenom v Británii sa ale súd priklonil k obvineniu, že Depp svoju vtedajšiu manželku bil.

Depp Heard Lawsuit Čítajte viac Súd rozhodol: Johnny Depp exmanželku nebil

Novinárka a blízka priateľka Deppovej exmanželky Eve Barlowová zdieľala kampaň s hashtagom #CannesYouNot na svojich sociálnych sieťach. „Zdá sa, že Cannes je hrdé na svoju históriu podpory sexuálnych násilníkov,“ uviedla. Zverejnila tiež sériu fotografií, na ktorých sú muži, ktorí boli v priebehu rokov významnými účastníkmi festivalu, vrátane Deppa, Romana Polanského, Harveyho Weinsteina, Woodyho Allena, Gérarda Depardieua a Luka Bessona. Tí zároveň čelili obvineniam zo sexuálneho zneužívania. „Pokiaľ podporujete Cannes, podporujete predátorov,“ dodala Barlowová.

SHE SAID Čítajte viac Ženy, ktoré porazili Weinsteina. Aj téma sexuálneho zneužívania sa dá poňať citlivo
Režisérka a herečka Maïwenn a herec Johnny Depp... Foto: Stéphanie Branchu / Why Not Productions
Maïwenn a herec Johnny Depp Režisérka a herečka Maïwenn a herec Johnny Depp vo filme Jeanne Du Barry.

V záujme hladkého priebehu akcie úrady každoročne zakazujú demonštrácie v blízkosti Croisette, kde je centrum festivalu. Organizátori kampane #CannesYouNot však tvrdia, že im nemožno zabrániť v protestoch na internete.

Usporiadateľ festivalu Thierry Frémaux sa proti kritike ohradil a uviedol, že nevie, akú má Depp povesť v USA.

Premiéra Deppovho nového filmu v Cannes je vnímaná ako jeho veľký návrat. Hoci zostáva kontroverznou postavou, uplynulý rok preňho znamenal veľký obrat. Po tom, čo bol kvôli obvineniu z domáceho násilia vyhodený okrem iného z filmovej série Piráti z Karibiku, sa nedávno objavila správa, že si v jeho filme zahrá Al Pacino. Depp tiež uzavrel zmluvu so značkou Dior v hodnote 20 miliónov dolárov.

Otvárací ceremoniál 76. ročníka festivalu v Cannes

Pozrite si snímky z otváracieho ceremoniálu filmového festivalu

Fotogaléria
Carys Zeta Douglas prišla podporiť svojho otca...
Herečka Elle Fanning sa objavila na červenom...
+50Herec Michael Douglas v sprievode manželky...

Proti jeho účasti na festivale sa však postavilo i niekoľko feministických hnutí či skupina francúzskych herečiek a hercov v otvorenom liste, ktorý publikoval denník Libération. „Sme hlboko pobúrení a odmietame mlčať tvárou v tvár politickému postoju, ktorý zaujal filmový festival v Cannes,“ uvádzajú v liste. „Tým, že festival rozvinul červený koberec pre muža a ženu, ktorí (niekoho) napadli, vysiela správu, že v našej krajine môžeme i naďalej beztrestne páchať násilie, že násilie je na miestach tvorby prijateľné,“ dodáva sa v texte.

Harvey Weinstein Čítajte viac Weinsteina odsúdili v druhom procese na 16 rokov väzenia za znásilnenie
debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodný filmový festival v Cannes