Filmový festival v Cannes vyvrcholí udelením Zlatej palmy

V sobotu večer bude jasné, kto si tento rok odnesie hlavnú trofej zo 76. ročníka medzinárodného filmového festivalu vo francúzskom Cannes.

26.05.2023 14:00
Ruben Ostlund Foto: ,
Prezident poroty Ruben Ostlund (štvrtý zľava) s členami poroty - zľava: Paul Dano, Denis Menochet, Brie Larson (v kreácii Chanel), Damian Szifron, Julia Ducournau (v kreácii Givenchy), Atiq Rahimi, Maryam Touzani a Rungano Nyoni.
debata

Nového držiteľa Zlatej palmy vyberie porota v čele so švédskym režisérom Rubenom Östlundom. O ocenenie pre najlepšiu snímku sa uchádza 21 filmov. Horúcimi kandidátmi sú podľa kritikov skôr menej známe mená: francúzska režisérka Justine Trietová s filmom Anatomy of a Fall (Anatómia pádu) o spisovateľke podozrivej z vraždy manžela a britský filmár Jonathan Glazer s historickou drámou The Zone of Interest (Oblasť záujmu) o veliteľovi nacistického vyhladzovacieho tábore v Osvienčime a jeho rodine.

Kladné recenzie získala tiež najnovšia romanca amerického režiséra Todda Haynesa s názvom May December (Májový december). Haynes v minulosti získal Zlatú palmi za Zamatovú extázu z roku 1998. V jeho tohtoročnom filme hrajú hollywoodske hviezdy Natalie Portmanová a Julianne Mooreová.

Jennifer Lawrence Čítajte viac Jennifer Lawrenceová predstavila dokument o boji afganských žien s Talibanom

Americkú kinematografiu v súťaži reprezentoval aj Wes Anderson so svojou komédiou Asteroid City so Scarlett Johanssonovou a Tomom Hanksom v hlavných úlohách. Na špecializovanom serveri Rotten Tomatoes, ktorý zhromažďuje filmové recenzie, má od kritikov pozitívne hodnotenie nad 80 percent.

V súťaži je tento rok uvedených niekoľko filmov od držiteľov prestížneho ocenenia. Jedným z nich je Ken Loach, ktorý má z minulosti dokonca dve Zlaté palmy. Jeho nová snímka Starý Dub, v ktorom umierajúca anglická dedina rieši konflikt kvôli sýrskym migrantom, sa premieta až dnes. Zatiaľ teda nie je zrejmé, či má šancu na víťazstvo. Ak by Loach vyhral, zapísal by sa do histórie ako prvý režisér s troma Zlatými palmami.

Ďalším režisérom, ktorý už v minulosti na francúzskej Riviére prevzal hlavnú festivalovú cenu, je Japonec Hirokazu Kore'eda, ktorého tohtoročný film Monster (Monštrum) patrí podľa kritikov medzi favoritov. Držiteľom Zlatej palmy za drámu Izba môjho syna je aj taliansky režisér Nanni Moretti, ktorý tentokrát súťaží s filmom Il Sol dell’Avvenire (Slnko budúcnosti).

Johnny Depp Čítajte viac Johnny Depp pohoršuje, ale je stále dobrý herec. Prinášame reportáž z Cannes

Turecký tvorca Nuri Bilge Ceylan, ktorý Cannes opanoval v roku 2014 s filmom Zimný spánok, je v súťaži s drámou s anglickým názvom About Dry Grasses (O suchých travinách). Aj Wim Wenders získal Zlatú palmu už v roku 1984 za snímku Paríž, Texas a tentokrát predstavil svoj celovečerný film Perfect Days (Dokonalé dni).

Šesť filmov v hlavnej súťaži režírovali ženy, napríklad Talianka Alice Rohrwacherová, Rakúšanka Jessica Hausnerová či Francúzska Catherine Breillatová.

Okrem Östlunda vyberajú držiteľa Zlatej palmy aj ďalší porotcovia, medzi ktorými je tento rok aj hollywoodska herečka Brie Larsonová či Francúzka Julia Ducournauová, ktorá je druhou ženou s týmto prestížnym ocenením v histórii festivalu po Jane Campionovej.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #film #Cannes #Medzinárodný filmový festival v Cannes