Fest Anča sa tento rok ponorí do utópií. Uvedie aj kultovú Divokú planétu

Medzinárodný festival animácie Fest Anča sa uskutoční v Žiline počas prvého letného prázdninového víkendu (29. 6. – 2. 7.). Témou 16. ročníka s bohatou ponukou domácich i zahraničných animovaných filmov sú Utópie. Divákov čaká aj pestrý sprievodný program. Festival premietne trilógiu oceňovanej režisérky Marty Pajek aj kultovú snímku Divoká planéta. Organizátori mysleli aj na rodiny s deťmi, pripravili tiež druhý ročník Študentského fóra, ktoré vytvára prostredie na diskusiu medzi školami a študentmi animácie.

06.06.2023 17:00
Divoká planéta Foto:
Divokú planétu ocenili v roku 1973 na festivale v Cannes.
debata

„Je dôležité, aby sme si v súčasnom polarizovanom svete dovolili snívať o nových, veľakrát nemožných svetoch,“ vysvetľuje tému festivalu jeho programový riaditeľ Jakub Spevák s tým, že je popretkávaná naprieč celým filmovým i nefilmovým programom. „V kurátorovanej kolekcii krátkych animovaných filmov sa bude na utópie nazerať z pohľadu klimatickej krízy a kapitalizmu, ale aj z pohľadu kvíru a rodovej rovnosti. Diváci budú mať možnosť sledovať súboj dystópie s utópiou a tiež pokus o ich dekonštrukciu,“ avizujú organizátori.

Masterclass uvedie poľská animátorka Marta Pajek, ktorá v Žiline predstaví aj svoju trilógiu Nemožné objekty a iné príbehy. Podľa Fest Anče oceňované dielo, pozostávajúce z troch častí, „komplexný, vrstevnatý portrét ženy v kontexte spoločnosti, rodiny a romantického vzťahu“ presne zapadá do festivalovej témy. „Aj napriek tomu, že slovo utópia označuje neexistujúce miesto, veríme, že na Fest Anči vytvoríme skutočné útočisko, v ktorom sa každý/á bude cítiť naozaj bezpečne. Miesto, ktoré bude inkluzívnejšie a spravodlivejšie. Miesto, kde budeme doma,“ dodáva Spevák.

Deep Love Čítajte viac Ukrajinský animátor Liskov urobil z igelitiek symbol mieru

Do 16. ročníka festivalu bolo prihlásených takmer 1400 filmov, z ktorých predvýberová komisia vybrala 230. Riaditeľka festivalu Ivana Sujová dodáva, že snímky budú hodnotiť osobnosti súčasnej domácej i svetovej animácie. O Najlepšom krátkom animovanom filme a Najlepšom študentskom krátkom animovanom rozhodne nezávislý tvorca animovaných filmov Malte Stein, pôvodom taiwanský režisér Cheng-hsu Chung a režisérka, výtvarníčka a animátorka Joanna Kozuch.

Festival sa koná v žilinskej Novej synagóge, v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie, v mestskom divadle i v Rosenfeldovom paláci. Každoročne zahŕňa medzinárodnú súťaž animovaných krátkych filmov a hudobných videí či špeciálne fokusované filmové sekcie. Počas štyroch dní ponúkne prednášky, premietania pre deti a ďalšie sprievodné podujatia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #animovaný film #Fest Anča