Viva Musica! sa vracia k svojim koreňom. Hudobnými záhradami sa priblíži ľuďom

Festival Viva Musica! si v rámci svojho 19. ročníka opäť prichystal vystúpenia výnimočných domácich i zahraničných hudobníkov. Prichádza však aj s niekoľkými prekvapeniami - narodeninovým koncertom Petra Lipu či Hudobnými záhradami, ktoré sú symbolickým odkazom na prvý ročník festivalu.

10.06.2023 06:00
Iva Bittová Foto:
Na festivale vystúpi aj Iva Bittová.
debata

Hudba z West Side Story

Blížiaci sa 19. ročník festivalu Viva Musica!, ktorý sa uskutoční od 29. júna do 17. augusta, uvedie 15 rôznych interpretov a hudobných telies. Nachádza sa medzi nimi napríklad aj Iva Bittová, ktorá svojou muzikálnosťou prekračuje hranice hudobných žánrov. V rámci koncertu, ktorý sa uskutoční 29. júla v Letnej čitárni u Červeného raka, predstaví svoj nový hudobný projekt s názvom Čo mi otec spieval. Sprevádzať ju bude violončelista, skladateľ a improvizátor Anil Eraslan.

Ďalšie zaujímavé vystúpenie uvedie EnsembleSpectrum, jeden z najvýraznejších a najaktívnejších domácich súborov špecializujúcich sa na komornú hudbu 20. a 21. storočia. V rámci koncertu na festivale Viva Musica!, ktorý sa uskutoční 15. júla v Barokovej záhrade na Bratislavskom hrade, predstavia dielo Femenine amerického skladateľa Juliusa Eastmana.

Festival Viva Musica! sa Hudobnými záhradami vracia k svojim koreňom
Video
Riaditeľka festivalu Viva Musica! Janka Kubandová nám v rozhovore porozprávala o Hudobných záhradách, ktoré symbolicky odkazujú na prvý ročník festivalu, aj o narodeninovom koncerte Petra Lipu, na ktorý sa už veľmi teší. / Zdroj: TV Pravda

V Slovenskom rozhlase vystúpi 17. augusta dirigent Radek Baborák so svojím súborom Orquestrina. V ich podaní a v novej inštrumentácii zaznie neopakovateľná hudba Leonarda Bernsteina z muzikálu West Side Story, virtuózna predohra k operete Candide či jazzom ovplyvnená tvorba Georga Gershwina v podobe legendárnych diel ako Rapsódia v modrom, Američan v Paríži či Kubánska predohra.

Ďalšími výraznými menami festivalu je kanadská mezzosopranistka Emily D’Angelo, svetoznámy huslista Gidon Kremer s orchestrom Kremerata Baltica či sopranistka Simona Šaturová.

Viva Musica! Kto sa predvedie tento rok?

Pozrite si snímky umelcov, ktorí prinesú do všedných dní nevšednú hudbu.

Fotogaléria
Festival Viva Musica! v rámci 19. ročníka opäť...
Festivalovým hosťom je Iva Bittová, u ktorej je...
+7EnsembleSpectrum, jeden z najvýraznejších a...

Hudobné záhrady aj Peter Lipa

Jednou z noviniek festivalu sú Hudobné záhrady. „Vznikli prirodzenou potrebou rozšíriť festival a vrátiť sa do verejného priestoru, realizovať viac open-air koncertov. Tak náš festival v roku 2005 aj začínal. Postupom času sme sa z rôznych praktických dôvodov stiahli do interiéru, a toto nám chýbalo. Zároveň sme mali spätnú väzbu od ľudí, že tieto koncerty, najmä séria v Sade Janka Kráľa, ktorú sme robili pred pandémiou, bola veľmi obľúbená. Pýtali sa nás, či niečo podobné neplánujeme zorganizovať aj v budúcnosti,“ vysvetľuje Janka Kubandová, riaditeľka festivalu Viva Musica!

"S touto myšlienkou v pozadí a zároveň s víziou toho, že budúci rok slávi festival 20. výročie, sme začali uvažovať nad tým, ako by to mohlo vyzerať. Vznikol nápad na Hudobné záhrady, ktoré sú zároveň symbolickým odkazom na prvý ročník, ktorý sa uskutočnil ešte pod názvom Hudobné záhrady Bratislavy. Už málokto si zrejme pamätá, že Viva Musica! svoj názov nesie až od druhého roka.

Kým v Sade Janka Kráľa to bolo viacero paralelných koncertov prebiehajúcich na jednom priestore, pre hudobné záhrady sme si vytipovali sedem rôznych záhrad a sadov pre sedem rôznych koncertov, ktoré nebudú prebiehať paralelne," dodáva Kubandová.

V rámci Hudobných záhrad vystúpia napríklad S.V.A. Trio (23. júl, Prüger-Wallnerova záhrada na Nekrasovovej ulici), Sinfonietta Bratislava (1. júl, Lisztova záhrada) či Cello Appassionato (8. júl, Záhrada Domu Albrechtovcov na Kapitulskej ulici).

Organizátori festivalu sú na prípadné zlé počasie pripravení. „Za tie roky nás počasie vycvičilo dostatočným spôsobom, takže realizáciu open-air koncertu bez toho, aby sme ho mali krytý "mokrým“ variantom, si už ani nevieme predstaviť. Každý z koncertov má svoju „mokrú“ verziu. Júlové koncerty budeme v prípade nepriaznivého počasia presúvať do Klarisiek, augustové koncerty pravdepodobne budú v inom priestore, o ktorom budeme včas informovať prostredníctvom našej stránky a sociálnych sietí," uviedla riaditeľka festivalu.

Peter Lipa v New Orleans Čítajte viac Peter Lipa ani v osemdesiatke nezabúda na Maturantky. A pritom má stále nové nápady

Na otázku, na ktorý koncert sa najviac teší, sa jej odpovedalo ťažko. „Teším sa na všetkých, aj keď je to trochu alibistická odpoveď,“ hovorí. Zároveň však vyzdvihla narodeninový koncert Petra Lipu, ktorý sa uskutoční 28. júla v priestoroch Slovenského rozhlasu.

„K hudbe Petra Lipu mám veľmi vrúcny a blízky vzťah. Zároveň sa cítim poctená tým, že v rámci niekoľkomesačných príprav na tento koncert mám možnosť nahliadnuť do mimoriadne tvorivého a pestrého nielen hudobného, ale aj ľudského sveta tohto výnimočného umelca a človeka. Veľmi sa teším, že má v náš festival dôveru a že súhlasil s tým, že jeho narodeninový koncert môžeme realizovať práve na festivale Viva Musica!“

Koncertu sa zúčastnia aj viacerí hudobní hostia ako Svetlana Rymarenko, Simona Hulejová, Samuel Jošek, Peter Lipa ml., Pavol Bereza, Richard Csino, Michal Fedor či Radovan Tariška.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #festival #hudba #Peter Lipa #Viva Musica!