Silvester bude opäť raz česko-slovenský

Autorské televízne programy, ktoré zvykli posledný deň v roku rozosmiať celú rodinu sú, zdá sa, minulosťou. Silvestrovský večer na našich obrazovkách sa ani tohto roku nevyhol reprízam či reality šou. Oklieštená zábava najmä na komerčných staniciach vo veľkej miere stavia na hosťoch a prevzatých programoch zo susedného Česka.

29.12.2012 14:00
Susedia Foto:
Počas silvestrovského večera sa na obrazovky TV Markíza vráti sitcom Susedia.
debata (1)

Pamätáte si Uragán alebo Susedov? Kto náhodou zabudol, má opätovnú príležitosť spomenúť si. Markíza prinesie 31. decembra v hlavnom vysielacom čase obe relácie v repríze. Pomedzi priehrští očividne nesmrteľných vtipov uvidíte na obrazovke obľúbenú Partičku, ktorej humor postavený na improvizácii bude o 21.10 h jediným súčasne znejúcim bodom večerného programu. Nočná zábava sa na Silvestra primárne točí okolo hudby a Michala Davida. Markíza ponúkne záznam z koncertu legendy soc-popu v pražskej Lucerne pred jedenástou a neskôr aj ďalšiu šou v hlavnej úlohe s týmto majstrom hitov a veselých melódii s názvom Mejdan roku.

Nadviazať silvestrovskými špeciálmi na programy, ktoré diváci TV JOJ sledovali počas roku – taká je stratégia druhej najúspešnejšej komerčnej TV stanice. Silvestrovský Panelák aj finále tretej série reality šou Farmár hľadá ženu sa objavia v hlavnom vysielacom čase. JOJ ďalej pokračuje prevzatými programami, najprv s českou reláciou Silvestrovský vtip za stovku a potom o polnoci s Nikto nie je dokonalý, ktorú moderuje Jiří Krampol. Program Česko Slovensko má Silvestra nadväzujúci na talentovú šou, ktorý vysiela o 22. 20 h Prima, JOJ nevysiela, a to napriek tomu, že bude mať aj slovenské zastúpenie. „Rozhodli sme sa odvysielať divácky najsledovanejšie relácie namiesto jednej veľkolepej šou. Panelák je najúspešnejší denný seriál už päť rokov a diváci ho mali možnosť sledovať celé sviatky, preto neporušíme kontinuitu jeho vysielania ani na Silvestra,“ objasňuje Lucia Kulichová z TV JOJ.

Legendy na Jednotke
Najrozmanitejší silvestrovský program ponúka tento rok verejnoprávna RTVS. Okrem výberu najbláznivejších scénok Andreja Bičana príde v hlavnom vysielacom čase Jednotka s návratom komediálnej dvojice Olivera Andrásyho a Eleny Vacvalovej. Tí ako hosťa obnovenej relácie Nikto nie je dokonalý privítajú Karla Gotta. Dvojka v tom čase odvysiela film Horúčka sobotňajšej noci.

Na Jednotke nebudú chýbať ani vystúpenia protagonistov populárnej hudby. Pred polnocou v programe Silvester legiend vystúpia Pavol Hammel, Marcela Laiferová, Tublatanka, Beata Dubasová, Miro Žbirka, Elán, Jana Kocianová, Peter Nagy a opäť raz Michal David. Desať minút pred polnocou sa televízne kamery na Jednotke presunú na námestia slovenských miest. Silvestrovský program bude po polnoci pokračovať výberom toho najlepšieho z relácie Repete.

Primárne starších divákov osloví v noci aj Dvojka. „O 22.55 h štartuje Silvestrovská noc v archíve – silvestrovský kabaret, v ktorom tentoraz nebudú účinkovať len umelci z archívu, ale objavia sa v ňom aj živí hostia, speváci, hudobná skupina a diváci. A samozrejme chýbať nebude šarmantná archívna hlásateľka spolu s dvojicou archívnych bádateľov.“ hovorí Richard Šümeghy z RTVS.

Dom aj Lóve
Spomienky na Česko-Slovensko oživí RTVS spoločne s Českou televíziou aj na Nový rok v relácii Česko a Slovensko po 20 rokoch očami premiérov – Špeciálne otázky Václava Moravca. Ďalej sa bude verejnoprávna televízia venovať skôr oslavám vzniku Slovenskej republiky. O 19.50 h bude pri tejto príležitosti vysielať priamy prenos slávnostného koncertu z Koncertnej siene Slovenskej filharmónie, na ktorom vystúpia sólisti Eva Hornyáková a Otokar Klein. Slovenskú filharmóniu diriguje Oliver Dohnányi.

Televíznej premiéry na Nový rok sa na Jednotke dočká aj koprodukčný film RTVS Dom. Snímka režisérky Zuzany Liovej získala niekoľko prestížnych ocenení na viacerých festivaloch. Iný typ slovenského filmu, divácky úspešné Lóve mladého režiséra Jakuba Kronera, sa na obrazovky dostáva tiež počas sviatkov. Už zajtra ho o 23.25 h odvysiela TV JOJ.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba