Televízny Silvester: Reprízy, návraty a diskohity

Ak by sme hľadali hlavnú hviezdu tohtoročného silvestrovského programu, víťaz by bol jednoznačný. Tvár Michala Davida sa zjavovala televíznym divákom RTVS, Markízy aj JOJ-ky a pri rytme jeho melódií Nový rok vítali zrejme mnohí. Nie je však jediným interpretom, ktorý akoby bol všadeprítomný. Ani prelom rokov 2012 a 2013 sa pre televízie zrejme nestal dostatočnou výzvou na originálne autorské spracovanie.

02.01.2013 14:00
Michal David Foto:
Český spevák Michal David.
debata (13)

Postavené na istote
Humor a zábavu ponúkali slovenské stanice počas celého dňa, väčšinou vo forme komediálnych filmov alebo overených skečov, napríklad Mr. Beana. V čase, keď si okolo ôsmej hodiny večer mnohí sadali k obrazovkám, sa do programu dostali zväčša reprízy alebo sumár toho najzábavnejšieho ako v prípade 5 proti 5 s Andrejom Bičanom na RTVS či opäť raz Susedov na Markíze.

JOJ-ka v tom čase stavila na istotu a silvestrovským dielom Paneláka neriskovala nezáujem verných fanúšikov seriálu. Do kategórie "pre stálych divákov“ patrilo aj finále reality show Farmár hľadá ženu. Cenzurované dialógy protagonistov a komentáre Michala Hudáka nie sú už ničím novým na slovenskej televíznej scéne a možno aj preto neskorší program JOJ-ka prevzala zo zahraničných televízii. Humor ako z filmu Kameňák v českom Silvestrovskom vtipe za stovku alebo americký X Factor sa však nevyrovnali repríze Haló na JOJ Plus. Imitácia telefonických šou naozaj zabavila, až je škoda, že zostala odsunutá na vedľajšej koľaji.

Program oprášila aj verejnoprávna RTVS. Návrat Eleny Vacvalovej a Olivera Andrásyho v Nikto nie je dokonalý bol vydareným ťahom. Je príjemné zistiť, že dobrá koncepcia programu nestarne a iskra týchto humoristov nevyhasla. Silvester legiend však napriek snahe úrovňou nedosiahol individuálne diely Legiend popu. Výber najväčších hitov niekoľkých interpretov skôr pripomínal Repete, ktoré Jednotka ponúkla neskôr v noci.

Nedostatok osobností?
RTVS, Markízu aj JOJ-ku spájala tvár Michala Davida. Jeho dva viachodinové koncertné záznamy odvysielala Markíza a český hitmaker sa na nás usmieval dokonca aj počas reklamných prestávok. Okrem Michala Davida sa slovenské televízie podelili o niekoľko ďalších osobností, napríklad Petra Nagya alebo Mariána Čekovského. Čekovský s Ivanom Verešom z niekdajšej skupiny Made II Mate predstavili na Silvestra svoju novú spoluprácu najprv na RTVS, potom tiež počas Partičky na Markíze. Ako propagácia je to určite výhodné, ale toto kumulovanie rovnakých mien pôsobilo, akoby sme na Slovensku mali ďalších vhodných interpretov nedostatok.

A zdá sa, že aj nedostatok schopných scenáristov a dramaturgov. Tradičné silvestrovské večery na televíznych obrazovkách, ktoré sú aktuálne aj po 35 rokoch, sú spracované profesionálne, ponúkajú inteligentný humor postavený na inom, ako len na spomínaní hercov a spevákov, nesmrteľné scénky a vystúpenia – toho sme sa nedočkali ani tohto roku. Nie je to len nostalgia. Ak je jedným z kritérií kvality aj nadčasovosť, je prirodzené pýtať sa, ktorý z pondelkových silvestrovských programov by si diváci radi opätovne pozreli napríklad po niekoľkých desaťročiach.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba