Haneke spravil džentlmenské gesto

Ja som si už slávy užil dosť, teraz nech sa na výslnie dostanú aj iní. Tak by sa dal zhrnúť postoj rakúskeho režiséra Michaela Hanekeho k Rakúskym filmovým cenám.

08.01.2013 09:00
Michael Haneke Foto:
Režisér Michael Haneke so Zlatou Plamou za film Láska.
debata

Hanekeho najnovší film Láska, ktorý vznikol vo francúzsko-nemecko-rakúskej koprodukcii, sa o rakúske národné ceny nebude uchádzať, pretože ho tvorcovia do súťaže neprihlásili.

Informoval o tom filmový portál screendaily.com. Film Láska by sa nemohol uchádzať o cenu v kategórii najlepší film, keďže je po francúzsky, veľa jeho tvorcov je z Francúzska a nespĺňa aj niektoré ďalšie kritériá Rakúskej filmovej akadémie. O cenu by sa však mohol uchádzať v niekoľkých ďalších kategóriách. „Hanekemu sme prirodzene navrhli, aby svoj film prihlásil v kategóriách réžia, scenár a strih, ale rozhodol sa, že to nespraví,“ povedala Marlene Ropacová z vedenia akadémie.

Rakúska filmová akadémia, ktorá o cenách rozhoduje, však jeho krok nevníma ako márnomyseľný vrtoch urazeného umelca. Podľa Ropacovej vnímajú rakúski tvorcovia Hanekeho krok ako „veľmi ušľachtilé gesto“. Tak ho v liste akadémii vysvetlil aj režisérov dlhoročný spolupracovník, producent Veit Heiduschka. „Haneke si myslí, že Rakúske filmové ceny pomôžu v nakrúcaní ďalších filmov viac iným režisérom ako jemu. Bez znevažovania Rakúskych filmových cien chce poukázať na fakt, že za svoj film bol už ocenený na medzinárodnej úrovni a šancu byť ocenený na Rakúskych filmových cenách by mal dostať ďalší rakúsky film,“ píše v liste, ktorý odcitoval portál screeendaily.com Heiduschka.

Hanekeho Láska, ktorá sa v klubovej distribúcii dostane do slovenských kín 7. februára, sa môže pýšiť napríklad Zlatou palmou z festivalu v Cannes, štyrmi Európskymi filmovými cenami či niekoľkými výročnými oceneniami od rôznych združení amerických kritikov. Film je tiež považovaný za oscarového favorita v kategórii cudzojazyčných filmov, v ktorej ho ako národného kandidáta nominovalo Rakúsko. Špekuluje sa, že snímka by napríklad vďaka výkonom Jeana-Louisa Trintignanta a Emmanuelle Riva mohla získať nominácie aj v ďalších kategóriách a zopakovať tak minuloročný úspech francúzskeho filmu The Artist.

Oscarové nominácie vyhlásia už vo štvrtok, na výsledky si však svet musí počkať do 24. februára. Rakúske filmové ceny, o ktoré sa v 14 kategóriách uchádzalo 15 hraných, 25 dokumentárnych a 16 krátkych filmov, odovzdajú skôr. Víťazi budú známi už 23. januára. Najviac nominácií, spolu až sedem, má Floriana Flickera Grenzgänger, dramatický príbeh trojuholníka dvoch mužov a jednej ženy. Šesť nominácií má prvá časť trilógie Ulricha Seidla Paradise: Love. V kategórii najlepších filmov bude týmto dvom snímkam na treťom ročníku Rakúskych filmových cien konkurovať dráma Die Wand režiséra Juliana Pölslera, ktorá vznikla podľa rovnomenného bestselleru Marlen Haushoferovej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba