Zlatým glóbusom kraľoval Argo a Bedári, Lincoln prepadol

Na tohtoročnom vyhlásení Zlatých glóbusov bodovala dráma Argo o iránskej kríze s rukojemníkmi. Získala cenu pre najlepšiu filmovú drámu i ocenenie za réžiu pre Bena Afflecka.

14.01.2013 05:54 , aktualizované: 06:22
Ben Affleck Foto: ,
Režisér a producent Ben Affleck (vľavo) s producentami filmu Argo - Grantom Heslovom (v strede) a Georgeom Clooneym sa tešili z hlavných cien.
debata

Affleck sa dočkal pri vyhlásení svojho mena búrlivého a dlhého potlesku. Mnohí herci tak reagovali na prekvapivé rozhodnutie Americkej filmovej akadémie, ktorá Afflecka vôbec nenominovala v režisérskej kategórii na cenách Oscar.

„Nezáleží na tom, o akú cenu ide. Ak vaše meno zaradia k tým, ktoré práve Halle Berry prečítala, je to neobyčajná vec vášho života. Všetci nominovaní sú nesmierne talentovaní a skutočne som si nikdy nemyslel, že budem v rovnakej lige. Chcem sa im poďakovať – všetkým, ktorí boli nominovaní aj talentovaným ľuďom, ktorí možno nominovaní šte neboli,“ uviedol dojatý Affleck.

Herec Don Cheadle dostal Zlatý glóbus za výkon...
Herečka Julianne Moore si odniesla cenu za...
+9Herečka Jessica Chastain pózuje so soškou pre...

V kategórii pre najlepšiu filmovú komédiu alebo muzikál uspeli Bedári. Tešili sa aj ich herci, keď Hugh Jackman odchádzal domov so soškou pre najlepšieho herca v komediálnom žánri alebo muzikáli a herečku Anne Hathawayovú odmenili soškou za najlepší ženský výkon vo vedľajšej úlohe. „Ďakujem vám za túto nádhernú lesklú vecičku, ktorú budem odteraz používať ako zbraň proti sebaspochybňo­vaniu,“ uviedla 30-ročná kráska, ktorá stvárnila prostitútku Fantine.

Počas večera však celkom prepadol favorizovaný historický film Lincoln, ktorý zo siedmich nominácií premenil len jednu. Za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe vo filmovej dráme si ju odniesol Daniel Day-Lewis.

Lincolnovi, ktorý je s 12 nomináciami aj favoritom tohtoročných Oscarov, nepomohla ani prekvapivá podpora Billa Clintona. Bývalý americký prezident film počas ceremoniálu predstavil.

Najlepším zahraničným filmom sa stala favorizovaná Láska rakúskeho režiséra Michaela Hanekeho. Cenu mu odovzdal krajan, hviezda akčných filmov a bývalý politik Arnold Schwarzenegger. „Nikdy by mi nenapadlo, že dostanem v Hollywoode cenu od Rakúšana,“ podotkol režisér.

Zlaté glóbusy udeľujú zahraniční novinári v Hollywoode. Považujú sa za druhé najdôležitejšie filmové ceny po Oscaroch a za dôležitý ukazovateľ oscarových favoritov. Na rozdiel od Oscarov sa na nich oceňujú aj televízne produkcie.

V televíznych kategóriách uspel v dramatickej kategórii špionážny seriál Homeland. Najlepším komediálnym seriálom sa potom stala séria o mladých Newyorčankách nazvaná Girls, ktorá sa považuje za „odviazanejšie“ a sprostejšiu obdobu Sexu v meste. Bodoval aj televízny film Prezidentské voľby opisujúci vstup Sarah Palinovej do súboja o Biely dom v roku 2008.

Ceremoniál, ktorý sa odohrával v noci z nedele na pondelok v losangeleskom hoteli Beverly Hilton, si pozrel zástup hviezd vrátane George Clooneyho, Leonarda DiCapria, Julianne Mooreovej či Anne Hathawayovej. Cenu za celoživotné dielo dostala vo veku 50 rokov herečka a režisérka Jodie Foster.

Prehľad víťazov a víťaziek 70. ročníka filmových a televíznych cien Zlatý glóbus

FILMY

Najlepší film – dráma: Argo
Najlepší ženský herecký výkon vo filme – dráme: Jessica Chastain – Zero Dark Thirty
Najlepší mužský herecký výkon vo filme – dráme: Daniel Day-Lewis – Lincoln
Najlepší film – komédia alebo muzikál: Bedári
Najlepší ženský herecký výkon vo filme – komédii alebo muzikáli: Jennifer Lawrence – Terapia láskou
Najlepší mužský herecký výkon vo filme – komédii alebo muzikáli: Hugh Jackman – Bedári
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Anne Hathaway – Bedári
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Christoph Waltz – Divoký Django
Najlepšia filmová réžia: Ben Affleck – Argo
Najlepší filmový scenár: Quentin Tarantino – Divoký Django
Najlepší cudzojazyčný film: Láska – Rakúsko
Najlepší animovaný film: Neskrotná
Najlepšia pôvodná hudba: Mychael Danna – Pí a jeho život
Najlepšia pôvodná pieseň: Skyfall – Skyfall

TELEVÍZIA

Najlepší televízny seriál – dráma: Homeland
Najlepší ženský herecký výkon v televíznom seriáli – dráme: Claire Danes – Homeland
Najlepší mužský herecký výkon v televíznom seriáli – dráme: Damian Lewis – Homeland
Najlepší televízny seriál – komédia alebo muzikál: Girls
Najlepší ženský herecký výkon v seriáli – komédii alebo muzikáli: Lena Dunham – Girls
Najlepší mužský herecký výkon v seriáli – komédii alebo muzikáli: Don Cheadle – House of Lies
Najlepší miniseriál alebo televízny film: Prezidentské voľby
Najlepší ženský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme: Julianne Moore – Prezidentské voľby
Najlepší mužský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme: Kevin Costner – Hatfieldovci a McCoyovci
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe v seriáli, miniseriáli alebo televíznom filme: Maggie Smith – Panstvo Downton
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe v seriáli, miniseriáli alebo televíznom filme: Ed Harris – Prezidentské voľby

debata chyba