Úspechy slovenského filmu

Na prestížnom filmovom festivale v Rotterdame, ktorý sa začne už 23. januára, uvedú vo svetovej premiére dva nové slovenské celovečerné filmy. V hlavnej súťaži sa bude o Tiger Award uchádzať novinka režisérky Miry Fornay Môj pes Killer a film Ďakujem, dobre režiséra Mátyása Priklera premietnu v sekcii Bright Future (Svetlá budúcnosť).

14.01.2013 14:00
Mira Fornayová Foto:
Režisérka Mira Fornay, ktorej film premietnu v hlavnej súťaži MFF Rotterdam.
debata

Môj pes Killer bude podľa tvorcov historicky prvým slovenským titulom, ktorý sa o cenu v Rotterdame bude uchádzať. Rotterdamský festival, ktorý sa tento rok koná už 42. raz, patrí k najprestížnejším fóram autorského a nezávislého filmu vo svete.

Prečo veríme

Hrdinom filmu Môj pes Killer je osemnásťročný Marek, ktorý žije s otcom alkoholikom v malomeste. Jediné autentické citové puto má k svojmu psovi a rodinou je preňho partia skínov. Jeho život obráti naruby odhalenie tajomstva matky, ktorá ho opustila. „Marek je síce antihrdina, ale mojím cieľom nie je vytvoriť iba čierno-biely charakter agresívneho nedozretého chlapca. Je to príbeh o našej viere, prečo v niečo veríme a ako spätne táto naša viera ovplyvňuje naše životy,“ cituje režisérku distribučný materiál k filmu, ktorý by mal do slovenských kín prísť v apríli.

Mira Fornay debutovala drámou Líštičky, ktorú v rámci Týždňa kritikov uviedli aj na festivale v Benátkach a získal cenu Dialogue na festivale v Cottbuse. Scenár k jej druhému filmu Môj pes Killer získal zase Cenu Tibora Vichtu a bol tiež medzi uchádzačmi o cenu Krzysztofa Kieslowského ScripTeast na festivale v Cannes.

„MFF Rotterdam každoročne otvára festivalový kalendár a ešte pred Berlinale prináša premiéry nových filmov, objavuje nové talenty, ale aj spätne pozerá na výnimočné filmové diela z predošlého roku. Do súťaže Tiger Award sa môžu dostať len prvé a druhé filmy, preto to bola pre Miru Fornay ako režisérku posledná šanca zúčastniť sa na súťaži,“ vysvetľuje Ľudmila Cviková, dlhoročná programová spolupracovníčka rotterdamského festivalu.

„Tento rok bude v súťaži výnimočne šestnásť filmov, oproti maximu pätnásť, ktoré boli v minulosti úzusom. Z toho osem svetových premiér vrátane filmu Miry Fornay, čiže defitinitívne môžeme hovoriť o úspechu. Do súťaže sa hlási, alebo si výberová komisia sama nachádza vyše stovky filmov,“ vysvetľuje a dodáva, že tento rok je z čoho vyberať. „Okrem Miry Fornayovej majú nové filmy aj Juraj Lehotský a Mátyás Prikler. Všetky tri filmy sú výnimočné a zaslúžia si pozornosť festivalov. Na malú krajinu, ako je Slovensko, je to úspech, na ktorý môžeme byť hrdí.“

Zázrak v Benátkach?

Lehotského Zázrak zase posunul svoju plánovanú februárovú premiéru na jeseň. ,,Dôvodom je potenciálne zaradenie tohto titulu do programového výberu významného áčkového festivalu," uvádza oficiálna správa. Po Cannes, kde uspel so Slepými láskami, by sa tak Lehotský mohol uchádzať o priazeň poroty či publika na festivale v Benátkach, ktorý sa každoročne koná na prelome augusta a septembra.

A v Rotterdame premietnu takisto vo svetovej premiére spomínaný Priklerov film. Uvedú ho v sekcii Bright Future (Svetlá budúcnosť), ktorá sa sústredí na debuty a druhé filmy. Prikler sa medzinárodne zviditeľnil už v roku 2010, keď jeho stredometrážnu snímku Ďakujem, dobre uviedli na festivale v Cannes v súťažnej sekcii Cinéfondation. Teraz ju rozšíril o ďalšie dve poviedky a epilóg a do slovenských kín príde 31. januára ako jeho celovečerný debut.

Čo môže účasť na festivale, ako je Rotterdam, filmárovi priniesť? „Rotterdam je známy najmä tým, že si sem programoví dramaturgovia festivalov z celého sveta prichádzajú vyberať filmy na svoje festivaly, a preto takmer všetky filmy, ktoré sú tu premiérované, majú výhľad na vynikajúcu festivalovú kariéru a cestujú zvyšok roka takmer po celom svete. Rotterdam nielen objavuje talenty, ale určuje svojou dramaturgiou aj trendy, ktoré sa objavujú vo svetovej kinematografii. Na filmový trh Cinemart prichádza každoročne vyše 800 profesionálov filmového priemyslu a často tu prichádza k stretnutiam mladých režisérov s prítomnými profesionálmi, ktoré iniciujú nové projekty,“ vysvetľuje Cviková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba