Americkí diváci by dali Oscara aj Hobitovi

Ak by o udeľovaní Oscarov rozhodovali americkí diváci, najlepším filmom by sa stal buď životopisný film Lincoln alebo muzikál Bedári, zatiaľ čo ceny pre najlepších hercov by si odniesli Anne Hathawayová a Daniel Day-Lewis. Vyplýva to z prieskumu ústavu Ipsos pre agentúru Reuters.

14.01.2013 16:00
49 hobit 3x Foto:
Záber z filmu Hobit: Neočakávaná cesta.
debata

Podľa online prieskumu Ipsos by 18 percent respondentov vybralo ako najlepší film Lincolna, 13 percent Bedárov a 12 percent film Hobit: Neočakávaná cesta. Snímky Divoký Django a Pí a jeho život majú priazeň šiestich percent Američanov, zatiaľ čo za batmanovský film Temný rytier povstal a pre bondovku Skyfall sa vyslovilo päť percent.

Kým väčšina týchto filmov bola považovaná aj za kandidátov na nomináciu, Hobit bol napriek komerčnému úspechu radený k outsiderom (získal 3 nominácie v technických kategóriách). O Skyfalle sa špekulovalo, že by mohol byť prvým filmom o Jamesovi Bondovi, ktorý by bol na prestížne ocenenie nominovaný v kategórii najlepší film. Získal 5 nominácií, nie však v kategórii najlepší film. Bondovka bola na Oscara naposledy nominovaná v roku 1982 s pesničkou For Your Eyes Only.

Prieskum ukázal aj ďalšie odlišnosti medzi divácky obľúbenými filmami a pravdepodobnými uchádzačmi, o ktorých hovoria odborníci. Celých 52 percent opýtaných nevidelo žiadny z 24 filmov, na ktoré sa anketa pýtala a ktoré sú radené k favoritom na nomináciu. A 57 percent respondentov si myslí, že Meryl Streepová by mala byť nominovaná za úlohu v komédii Druhá šanca, hoci odborníci neočakávali, že trojnásobná držiteľka Oscara bude tento rok navrhnutá a nakoniec ani nebola.

Streepová je tiež druhá medzi kandidátkami na získanie Oscara za Anne Hathawayovou (Bedári), ktorej víťazstvo predpovedá 27 percent opýtaných a ktorá je favoritkou aj u odborníkov. Medzi hercami vedie Day-Lewis za úlohu prezidenta Abrahama Lincolna (18 percent divákov). Za ním nasleduje so 16 percentami Denzel Washington za úlohu pilota vo filme Let a Hugh Jackman z Bedárov (desať percent). Všetci nakoniec oscarové nominácie získali.

debata chyba