Horiaci ker čaká televízna aj festivalová premiéra

Keď sa 16. januára roku 1969 na Václavskom námestí upálil na protest proti ruskej okupácii 20-ročný študent filozofie Jan Palach, rovnako stará Agnieszka Hollandová práve študovala na pražskej FAMU. Na jar minulého roka začala dnes už svetoznáma filmárka ovenčená mnohými cenami nakrúcať na námet tejto kauzy trojdielnu minisériu Horiaci ker pre českú divíziu televíznej spoločnosti HBO. V nedeľu bude mať jej prvá epizóda televíznu premiéru, 30. januára potom všetky tri diely uvidia ako 240-minútový veľkofilm návštevníci Medzinárodného filmového festivalu v holandskom Rotterdame. Hlavnú úlohu v ňom hrá slovenská herečka Táňa Pauhofová.

25.01.2013 16:00
Horiaci ker Foto:
Hlavnú úlohu v seriáli Horiaci ker zverila Agnieszka Hollandová Táni Pauhofovej.
debata

Ľudia radšej rezignovali

„V Česku som žila od 17 do 22 rokov, čo boli veľmi dôležité a formujúce roky môjho umeleckého aj osobného života. Práve v čase, keď sa Jan Palach upálil, som bola odcestovaná v Poľsku, no keď som sa onedlho vrátila, v ovzduší ešte bolo cítiť národné pohnutie. To však veľmi rýchlo vyprchalo. Po tom, čo sa krátko nato upálil Jan Zajíc, uvedomila som si, že ľudia o tom už radšej nechcú hovoriť a ani nič počuť. Kým jeden mladík bol mesiac dozadu hrdinom, druhý už naraz nikoho nezaujímal. Myslím, že si ľudia začali uvedomovať, že keď si odpor vyžaduje takéto obete, oni radšej rezignujú,“ vraví poľská režisérka Agnieszka Hollandová vo videorozhovore na stránke vernyzustanu.cz, ktorá je súčasťou spomienky na študentovu tragickú obeť.

Seriál prichádza na televízne obrazovky len niekoľko dní po 44. výročí Palachovej smrti, následkom popálenia podľahol po troch dňoch na nemocničnom lôžku.

Ústrednou postavou deja série Horiaci ker však nie je sám Palach, ale Dagmar Burešová. Advokátka, ktorá sa zastávala pred súdom disidentov a neskôr sa stala prvou porevolučnou federálnou ministerkou spravodlivosti. Práve Burešová sa zaslúžila o to, aby sa dostali osobné listy popravenej politickej väzenkyne Milady Horákovej do rúk jej príbuzných. A bola to tiež ona, kto sa postavil na stranu Palachovej matky, keď sa komunistický poslanec Vilém Nový verejne vyjadril, že mladík chcel na seba upozorniť len pomocou takzvaného ,,studeného ohňa" a za jeho smrť v skutočnosti môžu jeho blízki spolupracovníci, ktorý mu podstrčili skutočnú horľavinu.

Zodpovednosť

Úlohu Burešovej, ktorá spolu so študentovou matkou iniciovala žalobu za urážku na cti nebohého Jana, získala slovenská herečka Táňa Pauhofová. V minulosti už s Hollandovou spolupracovala aj na filme Jánošík (2009). Stvárniť charakternú advokátku podľa jej slov nebolo vôbec jednoduché.

„Herec nemôže iba tak popustiť uzdu vlastnej fantázie a úplne fabulovať, pretože vo výsledku nesie zodpovednosť za to, aký obraz o konkrétnom človeku divákovi ponúkne. O to viac, ak je predobrazom niekto, koho si veľmi vážite a na čom názore vám záleží. Bolo pre mňa dôležité ustáť to a vzdať tak úctu, obdiv a vďaku tým, ktorí sa rozhodli statočne bojovať a nestáť so sklonenou hlavou,“ vraví herečka a dodáva, že Burešová v jej podaní bude odvážna žena s dobrodružnou povahou, ktorá sa nebojí pustiť do vopred prehraného boja.

Burešová a rovnako aj ostatné postavy napokon vychádzajú okrem reality aj z pera scenáristu Štěpána Hulíka. Okrem Pauhofovej sa v minisérii objavia aj Ivan Trojan, Vojtěch Kotek, Jan Budař, Martin Huba, Taťjana Medvecká či Petr Stach. Premiéru prvej epizódy odvysiela stanica HBO už túto nedeľu o 20. hodine, druhé pokračovanie potom presne o týždeň neskôr.

debata chyba