Rotterdam dáva slovenskému filmu nádej

Medzinárodný filmový festival v Rotterdame sa síce koná bezmála 1 300 kilometrov od Bratislavy, o slovenský film na ňom však tento rok núdza rozhodne nie je. Svetovú premiéru v Holandsku bude mať novinka Miry Fornayovej Môj pes Killer aj dlho očakávaný poviedkový film Mátyása Priklera Ďakujem, dobre. A publikum bude môcť na veľkom plátne tiež vidieť minisériu Agnieszky Hollandovej Horiaci ker, v ktorej stvárnila hlavnú úlohu slovenská herečka Táňa Pauhofová.

27.01.2013 15:00
Park Chan-Wook, Stoker Foto:
Zlatým klincom rotterdamského festivalu bude premietanie novinky kórejského režiséra Park Chan-Wooka Stoker. Zahrali si v nej Nicole Kidmanová a Mia Wasikowska.
debata (1)

Festival sa slávnostným otváracím ceremoniálom začal v stredu 23. januára a každodennú výdatnú porciu hraných a dokumentárnych filmov najrôznejšej metráže bude svojim návštevníkom servírovať až do 2. februára.

Prestížne filmové fórum sa v Rotterdame koná už po 42. raz, pripomeňme, že na poste jeho programovej kurátorky celých pätnásť rokov pôsobila Slovenka Ľudmila Cviková, bývalá riaditeľka nášho domáceho Artfilmu. Rotterdam len pred dvoma rokmi vymenila za Medzinárodný filmový festival v katarskej Dohe.

V Holandsku nás poznajú

Filmy z nášho regiónu majú v Holandsku celkom slušné renomé. Ešte koncom 90. rokov si z rotterdamského festivalu odniesol hlavnú cenu v podobe Tigra a 10-tisíc amerických dolárov český režisér Petr Zelenka s filmom Knoflíkáři, v roku 2002 na festivale získal cenu pre najlepšieho režiséra jeho krajan Bohdan Sláma vďaka filmu Divoké včely. Svoje filmy tu uviedli aj niekoľkí ďalší českí tvorcovia a celkom neznáma v Rotterdame nie je ani slovenská kinematografia.

Ešte v roku 1996 sa na rotterdamskom fóre presadila Záhrada Martina Šulíka. Slovenský režisér si filmom získal najmä tamojšie publikum, ktoré sa mu odvďačilo 5. miestom v diváckej súťaži. A jeho meno v Rotterdame zarezonovalo aj neskôr, keď tu premietali poviedkový film Praha očima…, na ktorom sa podieľal. V špeciálnej sekcii venovanej 10. výročiu pádu červenej totality na festivale uviedli tiež dokument Dušana Hanáka Papierové hlavy.

Fornayovú ohodnotí Ai Weiwei

Tento rok sa v programe festivalu objavili hneď dva slovenské filmy. Titul Ďakujem, dobre, ktorého časť videli pred niekoľkými rokmi už aj diváci v Cannes, uvedie festival v sekcii Bright Future (Žiarivá budúcnosť) a Môj pes Killer dokonca zabojuje o cenu v hlavnej súťaži. Podľa Ľudmily Cvikovej má druhý celovečerný film Miry Fornayovej napriek konkurencii 15 snímok z celého sveta slušné šance uspieť. Za úspech a dobré znamenie však považuje už samotnú prítomnosť slovenských titulov v programe festivalu.

„To, že sú tieto slovenské filmy pozvané do dvoch prestížnych sekcií festivalu, je naozaj výnimočná udalosť pre slovenskú kinematografiu. Veľmi sa z tohto úspechu teším, pretože jedna lastovička neprináša jar, ale dve-tri už určite áno. Osobne si myslím, že nám vyrástla nová postšulíkovská generácia. Nechcem predbiehať udalosti či vyvolávať falošné nádeje, ale s porotcami ako Sergei Loznitsa či Ai Weiwei som ohľadom šancí Miry Fornayovej celkom optimistická,“ povedala pre Pravdu Cviková.

Okrem čínskeho disidenta Ai Weiweia, ktorý sa pre zákaz opustiť Peking na festivale zúčastní prostredníctvom videomosta, a bieloruského dokumentaristu Sergeia Loznitsu o víťazoch v hlavnej súťaži MFF Rotterdam rozhodnú aj medzinárodne uznávaná iránska herečka Fatemeh Motamedaryaová, holandský filmár Kees Hin a riaditeľ filmového festivalu v španielskej Seville José Luis Cienfuegos.

Televízny presah

Filmový festival v Rotterdame sa špecializuje skôr na podporu mladých a nezávislých filmárov, exkluzívne premiéry hviezdnych produkcií sú v jeho programe raritou. Často je však európskou vstupnou bránou pre čerstvé novinky na zámorských festivalových fórach.

Krátko po premiére na americkom Sundance festivale tak napríklad v Rotterdame uvedú prvú anglofónnu snímku známeho kórejského režiséra Park Chan-Wooka Stoker s Miou Wasikowskou a Nicole Kidmanovou. Festival tiež predstaví britskú snímku režisérky Sally Porterovej Ginger and Rosa s Elle Fanningovou, ktorá mala premiéru na jeseň v Toronte, alebo tiež najnovší film Bernarda Bertolucciho Io e te (Ja a ty).

Horiaci ker Agnieszky Hollandovej s Táňou Pauhofovou v úlohe obhajkyne pozostalých po Janovi Palachovi organizátori festivalu zaradili do kategórie Changing Channels, ktorá má presah do tvorby pre televízne obrazovky.

1 debata chyba